06 2095 6938 info@bofit.nl

Ziekteverzuim zorg schrikbarend gestegen

door | feb 27, 2018 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Het ziekteverzuim in de zorg is sinds 2013 – sinds de hervormingen en bezuinigingen van het kabinet – gestegen. Met wel 16 procent. Het probleem is vooral het langdurige ziekteverzuim. Alleen dat al kostte de zorgsector vorig jaar 567 miljoen euro.

Dit blijkt uit een onderzoek van Vernet Verzuimnetwerk en pensioenfonds PFZW. Zij houden al meer dan twintig jaar de verzuimcijfers van de zorg bij. Zij rekenden uit dat het totale bedrag van ziekteverzuim vorig jaar uitkwam op 3,31 miljard euro. Dat deze kosten zijn gestegen zit ‘m vooral in het langdurige verzuim.

Op een rijtje

Om nog even op een rijtje te zetten: zo’n 75.000 werknemers in de zorg verloren tussen 2012 en 2016 hun baan, de werkdruk ging omhoog voor hen die achterbleven, het werk werd gecompliceerder en vooral uitgebreider door administratieve handelingen, en de overheveling van rijksoverheid naar gemeenten zorgde voor veel onzekerheid en een nog hogere werkdruk.

Verzuim jong en oud

Steeds meer zorgpersoneel zit dus thuis met klachten als burn-out en overspannenheid. Klachten die gemiddeld zo’n drie maanden tot een jaar duren. Reden: vooral werkstress en hoge werkdruk. Dat verzuim ligt het hoogst in de groep vanaf 36 jaar. Maar, tegelijkertijd stijgt het ziekteverzuim in alle leeftijdsgroepen. Dat was een paar jaar geleden nog niet het geval. Jonge medewerkers vallen daarbij om andere redenen uit dan de wat oudere groep. Waar de doorgewinterde medewerker vaker te maken krijgt met chronische, fysieke klachten daar heeft het jonge zorgpersoneel eerder mentale klachten.

Vicieuze cirkel

Het uitvallen van ouder personeel kost de zorg ook meer vanwege een hoger salaris. Daarnaast moet er vervanging gevonden worden en komt soms een deel van de taken op collega’s aan. Het lijkt een vicieuze cirkel waar geen ontsnappen aan is.

Preventie

Uiteraard zijn er ook zorgbedrijven die proberen het verzuim te verlagen door middel van lifestyleprogramma’s en andere initiatieven. Zo wordt in het ene bedrijf zumbalessen aangeboden en in het andere een cursus ‘Stoppen met roken’ of hardloopwedstrijden. Hoewel er wordt getwijfeld of dit soort programma’s ook echt werken, is een tevreden en gezonde werknemer toch vaak een blijvertje. Op tijd signaleren van stress en preventief te werk gaan blijkt nog steeds een van de belangrijkste tools om langdurige ziekteverzuim tegen te gaan. Ook in de zorgsector.

 

Bronnen:
Topics.nl | 21 februari 2018
Trouw.nl | 21 februari 2018

Vragen? Direct Contact? Brochure aanvragen? Bel 0800 – 533 04 55 (gratis).

Wij zijn bereikbaar van maandag t/m zaterdag. Wil je liever gebeld of gemaild worden? Klik dan op de knop hieronder.

Wil je direct persoonlijk contact? Bel 06 - 2095 6938 voor direct contact met Bo Bogaard, eerste aanspreekpunt van BoFit.

Krijg je zijn voicemail? Spreek je telefoonnummer in, je wordt binnen 24 uur teruggebeld. Ook in het weekend.