Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ziekteverzuim zorg schrikbarend gestegen

door | feb 27, 2018 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Het ziekteverzuim in de zorg is sinds 2013 – sinds de hervormingen en bezuinigingen van het kabinet – gestegen. Met wel 16 procent. Het probleem is vooral het langdurige ziekteverzuim. Alleen dat al kostte de zorgsector vorig jaar 567 miljoen euro.

Dit blijkt uit een onderzoek van Vernet Verzuimnetwerk en pensioenfonds PFZW. Zij houden al meer dan twintig jaar de verzuimcijfers van de zorg bij. Zij rekenden uit dat het totale bedrag van ziekteverzuim vorig jaar uitkwam op 3,31 miljard euro. Dat deze kosten zijn gestegen zit ‘m vooral in het langdurige verzuim.

Op een rijtje

Om nog even op een rijtje te zetten: zo’n 75.000 werknemers in de zorg verloren tussen 2012 en 2016 hun baan, de werkdruk ging omhoog voor hen die achterbleven, het werk werd gecompliceerder en vooral uitgebreider door administratieve handelingen, en de overheveling van rijksoverheid naar gemeenten zorgde voor veel onzekerheid en een nog hogere werkdruk.

Verzuim jong en oud

Steeds meer zorgpersoneel zit dus thuis met klachten als burn-out en overspannenheid. Klachten die gemiddeld zo’n drie maanden tot een jaar duren. Reden: vooral werkstress en hoge werkdruk. Dat verzuim ligt het hoogst in de groep vanaf 36 jaar. Maar, tegelijkertijd stijgt het ziekteverzuim in alle leeftijdsgroepen. Dat was een paar jaar geleden nog niet het geval. Jonge medewerkers vallen daarbij om andere redenen uit dan de wat oudere groep. Waar de doorgewinterde medewerker vaker te maken krijgt met chronische, fysieke klachten daar heeft het jonge zorgpersoneel eerder mentale klachten.

Vicieuze cirkel

Het uitvallen van ouder personeel kost de zorg ook meer vanwege een hoger salaris. Daarnaast moet er vervanging gevonden worden en komt soms een deel van de taken op collega’s aan. Het lijkt een vicieuze cirkel waar geen ontsnappen aan is.

Preventie

Uiteraard zijn er ook zorgbedrijven die proberen het verzuim te verlagen door middel van lifestyleprogramma’s en andere initiatieven. Zo wordt in het ene bedrijf zumbalessen aangeboden en in het andere een cursus ‘Stoppen met roken’ of hardloopwedstrijden. Hoewel er wordt getwijfeld of dit soort programma’s ook echt werken, is een tevreden en gezonde werknemer toch vaak een blijvertje. Op tijd signaleren van stress en preventief te werk gaan blijkt nog steeds een van de belangrijkste tools om langdurige ziekteverzuim tegen te gaan. Ook in de zorgsector.

 

Bronnen:
Topics.nl | 21 februari 2018
Trouw.nl | 21 februari 2018

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Chronische burn-out bestaat

Van alle arbeidsongeschikten betreft 1% mensen met een burn-out. Een kwart van de burn-outpatiënten houdt na 2 jaar nog klachten en werkt niet, bleek al eerder uit het promotieonderzoek van klinisch-psycholoog Arno van Dam in 2013. Nader onderzoek naar chronische...

Waarom duurt herstellen van burn-out zo lang? (1)

Van alle werkgerelateerde psychische klachten duurt het herstellen van burn-out het langst. De herstelperiode loopt uiteen van drie maanden tot meer dan een jaar. Mensen met een burn-out ogen niet ziek, maar kunnen maanden - en soms jaren - niet normaal...

Depressieve ouder? Hoge kans om zelf depressief te worden

Kinderen met een ouder met een depressie of angststoornis hebben een hoog risico zelf depressief te worden of een angststoornis te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Petra Havinga van het UMC Groningen. “Het is eerder regel dan uitzondering.” Dat er...