06 2095 6938 info@bofit.nl

Grenzen stellen, hoe doe je dat? (1)

door | mrt 5, 2018 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Veel mensen met een burn-out hebben moeite met grenzen. Sterker nog: het is vaak zelfs de oorzaak van burn-out. Want door geen of te weinig grenzen te stellen pleegt u roofbouw op uw lichaam en raakt uw energie op. Leren grenzen stellen is niet iets wat u even snel leert. Er gaat een heel proces aan vooraf. Dit is deel 1 van een serie over grenzen stellen.

Oorzaak aanpakken

Eigenlijk is niet de vraag hóe u grenzen stelt, maar waaróm u geen grenzen stelt. Met deze vraag kunt u gerichter de oorzaak aanpakken en werkelijk iets veranderen aan uw gedrag. Het stellen van grenzen blijft een probleem als u niet weet waarom u het zo lastig vindt. Trucjes toepassen helpen even, maar er blijft vaak een innerlijk conflict die resulteert in toch maar weer toegeven aan de grenzen van anderen.

Karakter, genen en omgevingsfactoren

Hoe het komt dat u het moeilijk vindt om grenzen te stellen heeft een aantal oorzaken. Allereerst heeft het te maken met hoe uw karakter in elkaar steekt. Bent u iemand die conflicten uit de weg gaat of bent u niet bang om uw mening te geven? En welke genen heeft u van uw (voor)ouders meegekregen? Spelen er dramatische of traumatische gebeurtenissen in de familie dan wordt dit genetisch vastgelegd en doorgegeven. Hieruit kan een bepaald (familie)gedrag ontstaan. Daarnaast spelen omgevingsfactoren mee. Was er vroeger ruimte voor een eigen mening en had u bijvoorbeeld een stem in het bepalen van de regels thuis? Ook de mensen met wie u vroeger omging – zoals vriendjes van school of een leraar – hebben u gevormd. Een heleboel informatie bij elkaar die bepalen wie u nu bent en hoe u tegen grenzen aankijkt.

foto vrouw kijkt over zee

Kindgedrag

Aangeleerd en doorgegeven gedrag spelen mee in het kunnen omgaan met grenzen. Wanneer het aangeven van grenzen vroeger een negatieve lading had – u kreeg bijvoorbeeld straf omdat u een grote mond had – zal het aangeven van grenzen in uw latere leven ook een probleem vormen. U heeft namelijk de boodschap gekregen: voor mijzelf opkomen mag niet. Kinderen vertalen dit gauw naar: ik ben dus niet lief, niet goed genoeg, niet de moeite waard. Afwijzing van ouders is een van de ergste dingen die een kind kan overkomen. Zonder liefde en aandacht overleeft een kind niet. Op deze momenten worden overlevingsstrategieën geboren. U gaat zich als kind aanpassen om de liefde van uw ouders te herwinnen. Maar dit is niet uw eigen gedrag ofwel uw eigen grenzen. Het zijn aangepast grenzen.

Vragen? Direct Contact? Bel 0800 – 533 04 55 (gratis)

Bereikbaar van maandag t/m zaterdag. Wilt je liever gebeld of gemaild worden? Klik dan hieronder op de knop.

Wil je direct persoonlijk contact? Bel 06 – 2095 6938 voor direct contact met BoFit-coach Bo Bogaard.
Krijgt je zijn voicemail? Spreek dan je telefoonnummer in, dan belt hij je terug.

Wij nemen binnen 24 contact met je op. Ook in het weekend.