Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Grenzen stellen, hoe doe je dat? (1)

door | mrt 5, 2018 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Veel mensen met een burn-out hebben moeite met grenzen. Sterker nog: het is vaak zelfs de oorzaak van burn-out. Want door geen of te weinig grenzen te stellen pleeg je roofbouw op je lichaam en raakt je energie op. Leren grenzen stellen is niet iets wat je even snel leert. Er gaat een heel proces aan vooraf. Dit is deel 1 van een serie over grenzen stellen.

 

Oorzaak aanpakken

Heb jij je wel eens afgevraagd hóe je grenzen moet stellen? Dan is het belangrijk dat je eerst vraagt waaróm je geen grenzen stellt. Met deze vraag kun je namelijk gerichter de oorzaak aanpakken en werkelijk iets veranderen aan je gedrag. Het stellen van grenzen blijft een probleem als je niet weet waarom je het zo lastig vindt. Trucjes toepassen helpen even, maar er blijft vaak een innerlijk conflict. Het gevolg is vaak dat je dan toch maar toegeeft aan de grenzen van anderen.

 

klant stelt grenzen op werk

Karakter, genen en omgevingsfactoren

Hoe het komt dat je het moeilijk vindt om grenzen te stellen heeft een aantal oorzaken. Allereerst heeft het te maken met hoe je karakter in elkaar steekt. Ben je iemand die conflicten uit de weg gaat of ben je niet bang om je mening te geven? En welke genen heb je van je (voor)ouders meegekregen? Spelen er dramatische of traumatische gebeurtenissen in de familie dan wordt dit genetisch vastgelegd en doorgegeven. Hieruit kan een bepaald (familie)gedrag ontstaan.

Als laatste spelen omgevingsfactoren mee. Was er vroeger ruimte voor een eigen mening en had je bijvoorbeeld een stem in het bepalen van de regels thuis? Ook de mensen met wie je vroeger omging – zoals vriendjes van school of een leraar – hebben je gevormd. Een heleboel informatie bij elkaar die bepaalt wie je nu bent en hoe je omgaat met grenzen.

 

Kindgedrag

Had het aangeven van grenzen vroeger een negatieve lading? Kreeg je bijvoorbeeld straf omdat je een grote mond had? Dan zal het aangeven van grenzen in je latere leven ook problemen geven. Je hebt namelijk de boodschap gekregen: voor mijzelf opkomen mag niet. Kinderen vertalen dit gauw naar: ik ben dus niet lief, niet goed genoeg, niet de moeite waard. Afwijzing van ouders is een van de ergste dingen wat een kind kan overkomen. Zonder liefde en aandacht overleeft een kind niet.

Op deze momenten worden overlevingsstrategieën geboren. Je gaat je als kind aanpassen om de liefde van je ouders te herwinnen. Maar dit is niet je eigen gedrag ofwel je eigen grenzen. Het zijn aangepast grenzen.

 

Lees verder in deel 2: Grenzen stellen hoe doe je dat?

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard kika run

De combinatie geeft meerwaarde

Twee weken geleden liep ik de KiKa-run om de strijd tegen kinderkanker te steunen. Ik zou de run samen met een klant lopen, maar die besloot het toch niet te doen vanwege de weersomstandigheden. Heel goed, want keuzes maken waar je achter staat geeft...

Pesten op het werk

Burn-out geraakt door je baas? Waarom leidinggevenden pesten

Burn-out raken door gepest te worden door je leidinggevende. Het gebeurt. En meer dan je denkt. Wat pesten met je doet en hoe het kan dat leidinggevenden zulk gedrag vertonen, bespraken we onder andere met Karin Bosman van Report App BV. “Werkstress kan een oorzaak...

5 gegronde redenen waarom burn-out niet je eigen schuld is

Voel jij je schuldig omdat je een burn-out hebt? Omdat je denkt dat het je eigen schuld is? Of omdat je denkt dat je het had kunnen voorkomen? Je bent niet de enige die met dit soort gevoelens rondloopt. Schuldgevoel bij je burn-out is heel normaal. In dit blog...