Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Grenzen stellen, hoe doe je dat? (1)

door | mrt 5, 2018 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Veel mensen met een burn-out hebben moeite met grenzen. Sterker nog: het is vaak zelfs de oorzaak van burn-out. Want door geen of te weinig grenzen te stellen pleeg je roofbouw op je lichaam en raakt je energie op. Leren grenzen stellen is niet iets wat je even snel leert. Er gaat een heel proces aan vooraf. Dit is deel 1 van een serie over grenzen stellen.

 

Oorzaak aanpakken

Eigenlijk is niet de vraag hóe je grenzen stelt, maar waaróm je geen grenzen stelt. Met deze vraag kun je gerichter de oorzaak aanpakken en werkelijk iets veranderen aan je gedrag. Het stellen van grenzen blijft een probleem als je niet weet waarom je het zo lastig vindt. Trucjes toepassen helpen even, maar er blijft vaak een innerlijk conflict dat resulteert in toch maar weer toegeven aan de grenzen van anderen.

 

foto vrouw kijkt over zee

Karakter, genen en omgevingsfactoren

Hoe het komt dat je het moeilijk vindt om grenzen te stellen heeft een aantal oorzaken. Allereerst heeft het te maken met hoe je karakter in elkaar steekt. Ben je iemand die conflicten uit de weg gaat of ben je niet bang om je mening te geven? En welke genen heb je van je (voor)ouders meegekregen? Spelen er dramatische of traumatische gebeurtenissen in de familie dan wordt dit genetisch vastgelegd en doorgegeven. Hieruit kan een bepaald (familie)gedrag ontstaan. Daarnaast spelen omgevingsfactoren mee. Was er vroeger ruimte voor een eigen mening en had je bijvoorbeeld een stem in het bepalen van de regels thuis? Ook de mensen met wie je vroeger omging – zoals vriendjes van school of een leraar – hebben je gevormd. Een heleboel informatie bij elkaar die bepalen wie je nu bent en hoe je tegen grenzen aankijkt.

 

Kindgedrag

Aangeleerd en doorgegeven gedrag spelen mee in het kunnen omgaan met grenzen. Wanneer het aangeven van grenzen vroeger een negatieve lading had – je kreeg bijvoorbeeld straf omdat je een grote mond had – zal het aangeven van grenzen in je latere leven ook een probleem vormen. Je hebt namelijk de boodschap gekregen: voor mijzelf opkomen mag niet. Kinderen vertalen dit gauw naar: ik ben dus niet lief, niet goed genoeg, niet de moeite waard. Afwijzing van ouders is een van de ergste dingen wat een kind kan overkomen. Zonder liefde en aandacht overleeft een kind niet. Op deze momenten worden overlevingsstrategieën geboren. Je gaat je als kind aanpassen om de liefde van je ouders te herwinnen. Maar dit is niet je eigen gedrag ofwel je eigen grenzen. Het zijn aangepast grenzen.

 

Lees verder in deel 2: Grenzen stellen hoe doe je dat?

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

vrouw heeft goede werk-privebalans

Met deze 6 tips verbeter je je werk-privébalans tijdens stress

Een goede werk-privébalans is een van de dingen die we in deze stressvolle tijden maar moeilijk kunnen behouden. Het is namelijk het eerste wat bij stress op de schop gaat, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Effectory. Hoe zorg je er dus voor dat je een...

hsp, overspannen, perfectionist, helper

Wanneer loop je extra risico op een burn-out?

Waarom de een onder dezelfde omstandigheden een burn-out krijgt en de ander niet, hangt van een aantal factoren af. Natuurlijk is karakter daar één van. Daarnaast zijn er nog extra risico’s die de kans op een burn-out doen toenemen. We noemen er een aantal voor je...

7 slimme stappen om stress op je werk tegen te gaan

Zoals je in ons vorige blog las, is burn-out niet per se werkgerelateerd. Wel komt stress op de werkvloer steeds vaker voor. Hoe ga je hiermee om en hoe zorg je dat je werk weer leuk wordt?   Burn-outonderzoek Uit een onderzoek over burn-outverschijnselen van...