Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Er zijn 6 burn-outtypes. Welke ben jij?

door | mei 21, 2019 | BoFit Burn-out Blog | 4 reacties

Mensen kunnen in de zelfde stressvolle omstandigheden verkeren waarbij de een burn-out raakt en de ander niet. De een heeft namelijk meer draagkracht dan de ander. Hoe dat komt? Dat heeft verschillende redenen. Afkomst en omgevingsfactorenhebben hier bijvoorbeeld invloed op. Maar er zijn ook bepaalde karaktertrekken die meer risico geven op burn-out.

Je karakter bepaald voor een groot deel hoe je reageert op bepaalde situaties. Iemand met een perfectionistisch karakter reageert anders op een situatie dan iemand die introvert is. Uit alle verschillende karaktereigenschappen zijn 6 types ontstaan die het meest gevoelig voor een burn-out zijn. Uiteraard is het niet zo dat alle HSP-ers en helpers een burn-out krijgen. We belichten bij de beschrijvingen namelijk vooral de negatieve kanten. Natuurlijk hebben deze types ook een hoop goede eigenschappen die, op de juiste manier ingezet, je juist heel ver kunnen brengen. Daarnaast is het heel normaal dat je je in verschillende omschrijvingen herkent en je meerdere types in je hebt. Niemand is tenslotte eenduidig. Welk type herken jij je het meest in?

 

6 verschillende burn-outtypes

 

Type 1. De perfectionist

Perfectionisme is een eigenschap die we tegenwoordig veel tegenkomen. Perfectionisten zijn mensen die alles goed en soms beter willen doen dan anderen. Ze hebben zulke hoge verwachtingen van zichzelf dat ze hier zelden aan kunnen voldoen. Halen ze die doelen wel dan zijn ze hier vaak maar nauwelijks tevreden mee. Daarnaast hebben ze doorgaans een zwart-witmanier van denken. Iets is fout of goed, er is geen tussenweg. Dat werkt frustrerend en teleurstellend. Door die hoge lat lopen ze continue op hun tenenen behalen ze hun doelen vaak niet, wat hun gevoel van incompetentie en hun lage zelfbeeld versterkt. Dit werkt stress, burn-out, depressie en eenzaamheid in de hand.

 

burnouttypes

Type 2. De HSP-er

Twintig procent van de bevolking is hooggevoelig. Dit betekent dat zij externe prikkels minder goed kunnen verwerken. Ze hebben meer tijd nodig om prikkels te verwerken en kunnen hierdoor onze huidige snelle maatschappij minder goed bijbenen.Dit komt omdat hun brein anders werkt en hun zenuwstelsel gevoeliger is. Bij te veel prikkels raken ze overbelast wat zich kan uiten in vermoeidheidsklachten en andere fysieke klachten. Mensen met HSP lopen vaak meer risico om overspannen, gestrest en burn-out te raken dan mensen zonder hooggevoeligheid.

Type 3. De piekeraar

Piekeraars zijn mensen die veel in hun hoofd zitten. Ze analyseren, overdenken en proberen op die manier vat te krijgen op de wereld om hen heen. Daarnaast leven we in een maatschappij die vooral de verstandelijke vermogens stimuleert. Wanneer je bijvoorbeeld ook een beroep hebt waarbij je je verstandelijke vermogens moet gebruiken, dan kun je uit balans raken. Wie veel in zijn hoofd zit, heeft vaak minder contact met zijn lichaam. Je voelt minder goed aan waar je grenzen liggen waardoor je er snel overheen gaat. Het gevolg is dat je roofbouw op je lichaam pleegt en de kans groot is dat je burn-out raakt.

Type 4. De helper

De helper vindt het lastig om ‘nee’ te zeggen. Hij wil anderen pleasen, vindt confrontaties vaak lastig en past zich in situaties snel aan. De helper hangt zijn eigenwaarde op aan het oordeel van de ander. Dit brengt veel ups en downs met zich mee omdat iedereen weer een andere mening heeft. Een helper heeft vaak een laag zelfbeeld en weet niet zo goed wie hij is en wat hij wil. Daarom vergelijkt hij zich vaak met anderen.Hij leeft hierdoor naar de waarden van een ander en niet naar die van zichzelf. Helpers zijn vaak loyaal naar hun werkgever en keiharde werkers. Zij raken op de werkvloer bij stresssituaties dan vaak ook als eerste burn-out.

Type 5. De controlefreak

De controlefreak heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en doet het liefst alles zelf. Deze mensen hebben bepaalde verwachtingen van hoe iets gedaan moet worden en zijn vaak gefrustreerd en gestrest als dit niet zo gaat. Ze hebben weinig vertrouwen in anderen en hierdoor de neiging om anderen te controleren en te corrigeren. Door niets of te weinig uit handen te geven, overbelast je je systeem en ligt burn-out op de loer.

Type 6. De oppotter

De oppotter is het type dat zich moeilijk uit. Vaak hebben deze mensen het delen van gevoelens niet van huis uit meekregen. Het weinig delen van wat er in je omgaat kan ook een karaktertrek zijn. Oftewel: introversie. Het delen van je gevoelens met anderen kan je helpen om emoties op te ruimen. Het geeft vaak een gevoel van opluchting en je maakt weer ruimte om andere wegen te kiezen. Ook fysiek kan het voordelen hebben om je te uiten. Zo hebben tranen bijvoorbeeld een pijnstillende werking. Met name bij mannen kan het tonen van gevoelens een teken van zwakte zijn.  Gevoelens opkroppen kan een gevoel van eenzaamheid geven maar ook allerlei fysieke klachten opleveren, waaronder burn-out.

 

Herken jij je in deze types en wil je hier wat mee doen? In onze programma’s besteden we aandacht aan jouw gedragspatronen, je kansen en mogelijkheden.

Neem contact op met BoFit voor meer informatie.

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

over rouw, burn-out, verlies

Waarom rouw de kans op burn-out vergroot

 Wanneer je een dierbare verliest of iets verliest wat grote gevolgen heeft voor je dagelijks leven dan ga je door diverse rouwfases (ontkenning, woede, vechten, verdriet, acceptatie) heen. Ook een burn-out kan hierbij om de hoek kijken. In dit blog leggen we...

foto bo bogaard

Herstel op een natuurlijke manier

Ik ben dit jaar gestart met een verbouwing van mijn lichaam. Mijn ogen werden steeds zwaarder en ik besloot om een ooglidcorrectie aan te gaan. De ingreep is inmiddels gebeurd. Ik ben als persoon mentaal vrij stabiel maar ik was toch behoorlijk gespannen. Een week...