8 slimme tips voor meer werkgeluk op de werkvloer

door | mei 23, 2019 | BoFit Burn-out Blog

Ondanks dat er steeds meer bekend wordt over stress en burn-out, blijken we op de werkvloer niet gelukkiger te worden. Bijna 40% is niet tevreden met zijn werk. De arbeidsbelasting neemt toe en dat zorgt voor werkdruk, stress en burn-out. Hoe kun je op een simpele manier je werk wat leuker én meer ontspannen maken?

Autonomie

Echt gelukkig zijn op je werk heeft te maken met een aantal factoren. Heb je voldoende autonomie? Heb je het gevoel zinnig bezig te zijn en echt iets te bij te dragen aan de maatschappij? Heb je gevarieerd en uitdagend werk? En heb je een fijne werkrelatie met je collega’s? Kun je hier volmondig ‘ja’ op zeggen dan zit het mogelijk wel goed met jou en je werkgeluk. Vind je dat het beter kan, dan kun je met deze 8 slimme tips je werkgeluk en ontspanning verhogen.

 

8 slimme tips voor meer werkgeluk op de werkvloer

 

  1. Hang kunst aan de muur

Uit onderzoek van kunstuitleen Business Art Service blijkt dat kunst aan de muur het burn-outpercentage verlaagt met 10%. Dat wil zeggen, als er aan andere voorwaarden zoals werktijden, autonomie en ondersteuning is voldaan. Een prettige werkomgeving stimuleert mensen, maakt gelukkiger en is aantrekkelijk voor het aantrekken van nieuwe mensen. Ook helpt het als medewerkers enige inspraak hebben in wat er aan de muur komt te hangen.

Luister hier naar de Intermediair podcast over kunst op het werk.

  1. Zorg voor groen op kantoor

Het is al een tijdje bekend dat groen op kantoor zorgt voor een betere luchtkwaliteit en je meer thuis laat voelen. Daarnaast blijkt uit onderzoeken dat het je 15% productiever maakt en stress en spanning met 60% vermindert. En dat komt niet alleen door planten en bloemen, ook foto’s van natuurbeelden aan de muur schijnen al effect te hebben. Net als vanuit je raam op een groene omgeving uitkijken.

  1. Stop met multitasken

Ons brein wordt continu overspoeld met informatie. Terwijl we in de focus-modus slechts aan één taak kunnen werken. Door prikkels van buitenaf, dwalen ook ons gedachten af en moeten we weer helemaal opnieuw aan onze taak zetten. Multitasken is dus niet productief en zorgt voor te veel stress.

Lees: Multitaksen is niet effectief.

 

werkplezier, werkstress, werkdruk

 

  1. Neem geregeld een pauze

De boog kan niet altijd gespannen zijn. Ons brein heeft af en toe rust nodig om werkzaamheden en ervaringen te verwerken. Blijf je maar doorgaan, dan heeft dat een negatief effect op je brein en dus ook op de kwaliteit van je werk. Je raakt veel eerder het overzicht kwijt en gestrest. Door af en toe van je werkplek weg te gaan en te ontspannen zonder afleidende telefoons, ipads of computers komt je brein echt tot rust. Bij intensief computerwerk wordt aangeraden om elk half uur 5 minuten te pauzeren of ieder uur 10 minuten.

  1. Vermijd te veel stilzitten

Te veel stilzitten zorgt voor gezondheidsklachten zoals verminderde bloedsomloop en stofwisselingsproblemen. Uit onderzoeken komt naar voren dat te veel stil zitten kan leiden naar diabetes, hartklachten en zelfs naar de dood. Als je dus een zittend beroep hebt is het belangrijk om je hier bewust van te zijn. Doe wat lichaamsoefeningen tussendoor om te voorkomen dat stress zich vastzet en je verkrampt of overbelast raakt. Een ergonomische bal zorgt ervoor dat je spieren continu in beweging zijn. En ook staand of lopend bellen helpt om in beweging te blijven.

  1. Ga tussen de middag naar buiten

Frisse lucht en even een andere omgeving helpen je te ontspannen en je hoofd leeg te maken. Twintig minuten wandelen zorgt al voor een hoop stressvermindering en minder mentale moeheid. Maar zelfs als je niet wandelt en op een bankje in het park gaat zitten, heeft dat voordelen. Je emotioneel welbevinden verbetert hier flink door.

  1. Maak een realistische planning

Een overvolle to-do-lijst geeft je alleen maar meer stress. Je raakt het overzicht kwijt en weet hierdoor geen priortiteit meer te geven aan de taken die het belangrijkst zijn. Zo raak je teleurgesteld, geïrriteerd en gespannen. Ingrediënten die op termijn tot te veel stress en overspannenheid kan leiden. Maak daarom een to-do-lijst die realistisch en haalbaar is. Schuif de taken die geen prioriteit hebben door naar een lijstje voor de lange termijn. Zo houd je het kort en overzichtelijk.

  1. Stop met overwerken

Een beetje overwerken hoeft niet erg te zijn. Maar structureel overwerken schijnt echt schadelijk te zijn. Je lichaam komt dan niet meer tot rust wat leidt tot allerlei gezondheidsklachten en burn-out. Bepaal voor jezelf wat je aankunt en niet, en maak het bespreekbaar op de werkvloer.

Lees: Overwerk richt schade aan.

Laat van je horen!

Met deze tips kun je je werk een stuk leuker en meer ontspannen maken. Maar heb je nog steeds last van werkdruk en stress, dan is er mogelijk meer aan de hand. Belangrijk is dat je dit aankaart bij je leidinggevende en bijvoorbeeld samen kijkt naar wat je in je werkomgeving kunt veranderen en of te veel taken kunt afschuiven.

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Taboe!

Het was toch wel weer een schok toen ik hoorde dat Joost Zwagerman zichzelf dood had gemaakt. Zelfdoding is een eenzame beslissing. Een kortsluiting? Ik moest terugdenken aan mijn eigen ervaringen. Op mijn twintigste sneed mijn vriendin haar polsen...