Overspannen of burnout? Dit is het verschil

door | mei 16, 2019 | BoFit Burn-out Blog | 2 reacties

Overspannen of burnout? zijn twee termen die veel op elkaar lijken en overeenkomsten hebben. Toch zit er een wezenlijk verschil in overspannen zijn of burnout zijn. In dit blog leggen we je uit hoe dat zit.

Stress en spanning

Of je nou overspannen, opgebrand, overwerkt of burn-out bent, ze hebben allemaal te maken met stress. Stress is druk of spanning die iemand zichzelf of die zijn omgeving hem oplegt. Bijvoorbeeld omdat er een deadline gehaald moet worden of omdat je veel te doen hebt in korte tijd. Kortdurende stress hoeft helemaal geen probleem op te leveren. Stressvolle situaties kunnen juist het maximale uit jezelf halen. Het maakt je alert en gefocust.

Ongezonde stress is een ander verhaal. Dit kunnen dagelijkse situaties zijn, maar ook meer ingrijpende gebeurtenissen. Moet je meer stress verwerken dan je kunt verdragen? Dan kan stress schadelijk zijn voor je lichaam. Je hormoonhuishouding raakt ontregeld, en allerlei lichamelijke en psychische klachten veroorzaken.

Wanneer ben je overspannen?

Overspannen word je als stress voor lange tijd (een paar maanden) aanhoudt. Bijvoorbeeld omdat je werk veel van je vraagt en je lange tijd moet overwerken. Je hebt dan een aantal weken nodig om weer terug te komen op je oude niveau en te herstellen. Dat is vaak een kwestie van veel rusten en tijd voor jezelf nemen. De klachten kunnen veel op die van een burn-out lijken maar zijn vaak minder intens. Zoals vermoeidheid, veel huilen, piekeren, slechte concentratie, slecht slapen en het vermijden van sociaal contact. 

 

Ben je overspannen of burnout?

 

Wat is een burn-out?

Maar wanneer ben je dan burn-out? Een burn-out kan voortvloeien uit een verwaarloosde overspannenheid. Je hebt je klachten langer dan zes maanden genegeerd of je bent niet goed hersteld.

Maar vaker nog heeft een burn-out te maken met jarenlang over je grenzen gaan. Een burn-out is vaak lastig te herkennen; je weet namelijk niet beter, je doet dit je hele leven al zo. Je omgeving heeft je burn-out daarom vaak eerder door dan jij.

Soms gaat een burn-out gepaard met intense gebeurtenissen in je leven, zoals een verlies of nare ervaringen in je kindertijd. In de loop der tijd kunnen je gevoel en verstand steeds verder uit elkaar komen te staan.

Gevolg is dat er tussen deze twee een kortsluiting ontstaat die zich uiteindelijk fysiek vertaalt in ernstige klachten. Denk aan: extreme vermoeidheid, geen uitzicht of oplossingen meer zien, niet meer kunnen concentreren, en angst- en paniekklachten.

Download ebook over burn-out

Wil jij weten of je burn-out bent? Download de complete burn-outgids:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

 

Overspannen of burnout?

Zoals je ziet staat de factor tijd centraal bij de vraag ofj e overspannen of burn-out bent. Hoe langer je met je overspannen klachten blijft rondlopen, hoe erger ze worden. Daarnaast heeft burn-out vaak een dieper liggende oorzaak. Er is professionele hulp voor nodig om die grondig aan te pakken.

 

 

Lees ook: Overspannen? Moet je dan werken of juist niet? En wat is het verschil met burn-out?

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

vrouw met rug- en nekklachten

6 veel voorkomende fysieke klachten bij stress

Fysieke klachten bij stress? Wat gebeurt er allemaal in je lichaam? Wat is de reden van fysieke stress? En wat zijn de meest voorkomende fysieke stressklachten? BoFit werkt al meer dan 23 jaar met stressklachten en legt je daarom graag uit hoe stress tot fysieke...

Burn-outherstel in de natuur

6 slimme vragen als je denkt burn-out te zijn

Heb je last van een burn-out? Of ben je gewoon wat gestrest? Soms is het lastig in te schatten hoe je er voor staat en of je hulp moet inschakelen. Wij helpen je met zes vragen die je jezelf kunt stellen om er achter te komen of je werkelijk burn-out bent. Grenzen...