Hoe ga je om met sombere stemmingen?

by | aug 26, 2019 | BoFit Burn-out Blog | 0 comments

Heb jij last van een sombere stemming? Ben je bijvoorbeeld moe? Lusteloos? En heb je nergens zin in? Het kunnen tekenen van een burn-out zijn maar misschien heb je wel last van depressieve stemmingen. Burn-out en depressie hebben namelijk raakvlakken en komen geregeld samen voor. Hoe ga je met deze depressieve stemmingen om? En wat doe je als je daarnaast ook een burn-out hebt?

Somber? Uitgeputte bijnieren!

Bij zowel een burn-out als een depressie heb je last van een lusteloos en neerslachtig gevoel. Fysiek gezien is dit ook heel logisch. Wanneer je burn-out bent, zijn je bijnieren uitgeput door jaren- of maandenlange stress. Je bijnieren hebben daardoor gedurende een lange tijd cortisol moeten aanmaken. Een van de uitwerkingen van een te veel aan cortisol is somberheid. Vandaar dat depressieve gevoelens ook bij een burn-out kunnen voorkomen.

Ook burn-out? Andere aanpak dan bij depressie

Als je dit blog leest, zul je vermoedelijk last hebben van somberheid of depressiviteit. En ben je misschien ook burn-out. Heel vervelend, want het betekent dat je naast je burn-out er nog een klacht bij hebt. Wat heel belangrijk is om te weten, is dat juist deze combinatie een andere aanpak nodig heeft, dan alleen een depressie.

Wanneer je je depressief voelt, gaat het er vooral om jezelf aan te zetten om actief te blijven. Thuisblijven en zitten piekeren heeft dan een tegengesteld effect. Vooral in de ochtend kunnen je gevoelens hevig zijn. Bij een burn-out moet je in de beginfase jezelf juist niet activeren. Je bent niet voor niets uitgeput geraakt en je lichaam heeft tijd nodig om zichzelf te herstellen door middel van rust.

Voel je de energie weer terugkomen? Dan kun je geleidelijk aan weer wat meer doen. Let op, nog wel heel voorzichtig. Zo zou je eens een korte wandeling kunnen maken. Of iets doen wat je leuk vindt, zoals schilderen of in een dagboek schrijven. Het beste is om hier begeleiding bij te hebben van een burn-outspecialist. Zo voorkom je dat je toch te veel gaat doen en je somberheid terugkomt.

 

5 tips om met depressieve stemmingen om te gaan

Naast het opvoeren van je activiteiten kun je nog meer doen om jezelf te helpen om uit die sombere stemming te komen. We geven hieronder een aantal tips en suggesties, zowel voor mensen die last hebben van een depressieve stemming als iemand die burn-out is (lees dan wel even de alinea hierboven goed door).

 

 1. Accepteer je situatie

Je depressieve stemming accepteren is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want eigenlijk wil je deze gevoelens helemaal niet. En toch: er tegen vechten kost je veel energie. En daar heb je nu juist een tekort aan! Door het te accepteren geef je je lichaam meer rust en zal het sneller herstellen. Hoe accepteer je je situatie? Door toe te geven dat je sombere stemmingen hebt en hier ook naar handelt.

 

2. Voed jezelf

Probeer zo goed mogelijk aan te voelen waar je behoefte aan hebt. Heb je zin om even in de zon te zitten? Doe dat! Wil je je tekenspullen tevoorschijn halen en wat schetsen? Aarzel niet! Iets doen wat jou voedt, draagt bij aan je positief en goed te voelen.

 

3. Eet gezond

Wat je eet bepaalt voor een deel je energieniveau. Dat betekent ezond eten met voedingsmiddelen die je helpen je lichaam te herstellen. Denk aan verse groente en fruit. Ook magnesium en vitamine C helpen je om je weerstand te verhogen en vermoeidheid, angst en depressieve gevoelens te verminderen. Raadpleeg altijd een (huis)arts als je extra vitaminen wil gaan slikken.

Met cafeïne kun je beter voorzichtig zijn vanwege de stimulerende stoffen. Een of meerdere koppen koffie kunnen slapeloosheid, nervositeit, angst en een lage bloedsuikerspiegel versterken. Allemaal triggers voor depressie en sombere stemmingen.

Ook alcohol lijkt misschien een handig middel om je sombere gevoelens te dempen. Maar dit geeft slechts een tijdelijk effect. Op lange termijn versterkt dit juist sombere gevoelens en heeft het een negatief effect op je organen. 

 4. Zorg voor een ritme

Een regelmatig dag- en nachtritme zorgt ervoor dat je niet in een negatieve stemming verzandt. Om dit te voorkomen is een vast ritme van opstaan, eten, slapen en vaste pauzes heel welkom. Zo heb je een houvast en ben je minder geneigd om te gaan piekeren.

 

 5. Praat er over

Je uiten zorgt voor opluchting en zet dingen ook in perspectief. Soms kun je in een kringetje blijven denken waardoor je niet tot nieuwe inzichten of een oplossing komt. Er met iemand over praten kan je hierbij goed helpen.

Zoek je echt constructieve oplossingen? Wees je ervan bewust dat je familie en vrienden geen hulpverleners zijn. Hiervoor kun je beter professionele hulp zoeken. Vind je het moeilijk om je te uiten? Het van je afschrijven is ook een manier om meer overzicht voor jezelf te creëren.

 

 

Lees ook:

3 significante verschillen tussen burn-out en depressie

20 symptomen van een depressie

Het verhaal van Aniek | depressief

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

hoe verhoog je je energie bij burn-out

Hoe verhoog je je energielevel bij burn-out?

Een van de grootste klachten bij burn-out zijn vermoeidheidverschijnselen. De dingen die normaal gesproken heel vanzelfsprekend zijn, zoals boodschappen doen of de hond uitlaten, kunnen je nu enorm veel moeite kosten. Hoe krijg je je energie weer terug?...

piekeren de baas., man piekert aan zee

Hoe blijf je piekeren de baas? 6 efficiënte technieken

 Piekeren de baas blijven? Kan dat wel? Zeker als je burn-out bent, kun je door je lage energiepeil snel in een negatieve spiraal terechtkomen. En dat slurpt al je energie op. Hoe kom je van dat vervelende piekeren af? Wij geven zes technieken die werken....

Extreme vermoeidheid bij man

Extreme vermoeidheid, 8 oorzaken en 4 tips

Extreem vermoeid? Hoe vaak beantwoord je de vraag hoe het met je gaat met ‘druk’ en ‘moe’? Het zijn termen die aan de huidige maatschappij kleven. Veel mensen zijn moe, en als deze extreme vermoeidheid je functioneren gaat beperken is dat heel vervelend. Daarom...

partners en burn-out

Burn-out? Partner heeft net zo goed hulp nodig

Een burn-out heb je nooit alleen. Een burn-out doet namelijk veel met je omgeving. En dan vooral met de partner met wie je lief en leed deelt. Partners zijn vaak een vergeten groep bij burn-out terwijl er veel op ze afkomt en ze zich vaak machteloos voelen. Ze...