06 2095 6938 info@bofit.nl

20 symptomen van een depressie

door | jan 23, 2017 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Dit artikel is gewijzigd op 10-11-2020.

Meer dan een miljoen Nederlanders leidt aan een depressie. Uit het laatste onderzoek blijkt dat depressie sinds corona is toegenomen. Wat is een depressie en hoe lang duurt het? Daar En de 20 meest voorkomende symptomen. 

 

Even wat feiten over depressie op een rijtje. 1 op de 5 mensen krijgt in zijn leven te maken met een depressie. Dit komt het meest voor bij mensen tussen de 40 en 49 jaar. Daarbij slikken vrouwen twee keer zo veel antidepressiva als mannen. En ook laagopgeleiden krijgen vaker last van depressieve klachten. Ondanks dat we steeds meer weten over depressie blijft het aantal depressieve Nederlanders groeien en heerst er nog steeds een taboe op.

 

Verschillende symptomen depressie

Bij een depressie raken je gevoel en verstand uit balans. De symptomen daarvan verschillen van persoon tot persoon. De één wordt overdreven angstig, de ander slaapt heel veel of juist helemaal niet. Een depressie wordt daardoor vaak niet direct herkend. Ondanks de verschillende uitingsvormen heeft elke vorm van depressie twee kenmerken gemeen: een zwaarmoedige of sombere stemming en nergens meer plezier aan beleven.

Gevolgen van depressieve stemmingen

Sombere gedachten en nergens zin in hebben, zitten je plezier in en de kwaleit van je leven ernstig in de weg. Sommige mensen raken door hun gebrek aan energie en interesse geïsoleerd. Een depressie kan ook samengaan met een burn-out. Lees verderop de symptomen van een depressie.

Lees ook: Hoe ga je om met depressieve stemmingen?

En: 3 significante verschillen tussen burn-out en depressie.

Duur depressie

Hoe lang een depressie duurt is per persoonlijk afhankelijk. Ook de aard en intensiteit van de klachten spelen hierin mee. De een is er met een paar maanden weer bovenop, de ander kampt er jaren mee. De gemiddelde duur van een depressie is ongeveer acht maanden. Depressie kan ook in verschillende fases van je leven terugkeren.

 

Somberheid, depressie en corona

Het Trimbos Instituut onderzocht de impact van de coronamaatregelen op de psychische gezondheid van de Nederlander. 3000 deelnemers deden er mee aan een online vragenlijst. Zoals vaker bij online studies zijn het vooral vrouwen (83%) die meedoen. Daarom is dit onderzoek niet representatief voor de algemene bevolking. Wel kun je aangeven dat corona een negatieve impact heeft op de mentale gezondheid. De stress en zorgen die gepaard gaan met coron levert onder andere meer angst en depressieve klachten op. Van de deelnemers die aangeven meer stress te ervaren heeft 60% last van depressieve gevoelens en angstklachten. Ook geeft 10% van deze groep aan de afgelopen periode last te hebben van suïcidale gedachten.

 

20 symptomen van een depressie

Bij een depressie kunt één of meerdere van de onderstaande klachten hebben. Raadpleeg altijd eerst een huisarts als je denkt last te hebben van een depressie.

 1. Zwaarmoedige of sombere stemming.
 2. Vermoeidheid.
 3. Nergens meer plezier aan beleven.
 4. Interesseverlies.
 5. Slaapstoornissen.
 6. Eetstoornissen, duidelijke verandering van gewicht.
 7. (Hevige) stemmingswisselingen.
 8. Traagheid of onrust.
 9. Gespannenheid.
 10. Angstklachten.
 11. Geen of minder energie.
 12. Minder zelfvertrouwen.
 13. Schuldgevoelens.
 14. Concentratieproblemen.
 15. Piekeren, negatieve gedachten.
 16. Besluiteloosheid.
 17. Denken aan de dood.
 18. Lichamelijke klachten.
 19. Libidoverlies.
 20. Vermijden sociale contacten.

 

 

 

 

 

Bronnen:
CBS.nl

Depressiegala.nl

Gzz.nl

Trimbos.nl

Vragen? Direct Contact? Brochure aanvragen? Bel 0800 – 533 04 55 (gratis).

Wij zijn bereikbaar van maandag t/m zaterdag. Wil je liever gebeld of gemaild worden? Klik dan op de knop hieronder.

Wil je direct persoonlijk contact? Bel 06 - 2095 6938 voor direct contact met Bo Bogaard, eerste aanspreekpunt van BoFit.

Krijg je zijn voicemail? Spreek je telefoonnummer in, je wordt binnen 24 uur teruggebeld. Ook in het weekend.