Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Hoe verhoog je je energielevel bij burn-out?

door | jul 2, 2019 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Een van de grootste klachten bij burn-out zijn vermoeidheidverschijnselen. De dingen die normaal gesproken heel vanzelfsprekend zijn, zoals boodschappen doen of de hond uitlaten, kunnen je nu enorm veel moeite kosten. Hoe krijg je je energie weer terug?

Herstelstadium

Hoe je weer meer energie krijgt, is afhankelijk van het herstelstadium waarin je zit. Voor het gemak delen we in dit blog het herstel van je burn-out in drie fasen in. Hieronder leggen we uit wat je in welke fase nodig hebt om meer energie te krijgen.

 

De 3 herstelfasen en het verhogen van je energielevel:

 

 1. Acceptatiefase

Als je net gehoord hebt dat je een burn-out hebt, dan is dat vaak even slikken. Misschien kun je het bijna niet geloven, want zoiets overkomt jou toch niet? Je hebt altijd alles kunnen doen, dus waarom kan dat nu niet meer? Het is belangrijk in deze fase dat je leert accepteren dat je burn-out bent en dat je de ruimte mag nemen om aan jezelf te werken. Rust is hierbij de belangrijkste factor. Houd er rekening mee dat als je adrenalineniveau hoog is, je lichaam zich kan gaan uiten. Weet dat deze sensaties er bij horen, het is een natuurlijk proces. Het lichaam zorgt er dan juist voor dat de balans zich herstelt. Het is prettig om hier begeleiding bij te vragen omdat dit eventueel angst- en paniekgevoelens kan oproepen. Mogelijk ga je in deze periode sowieso op zoek naar een coach of specialist die jou verder helpt met je herstel.

Je verhoogt in de acceptatiefase je energie door: rust te nemen, veel te slapen (als dit niet lukt wel te gaan liggen en/of ontspanningsoefeningen doen), te stoppen met werken, hulp vragen voor huishoudelijke taken (of alleen als dit prettig is en ontspanning geeft) en geen afspraken te maken.

 

  1. Herstelfase

 1. In deze fase kan je vermoeidheid in eerste instantie erger worden doordat je gevoelige en confronterende onderwerpen bespreekt die veel emoties omhoog halen. Je vermoeidheid zal mogelijk niet direct een stijgende lijn vertonen maar op en neer gaan. Als het goed is, gaat dit steeds een stapje beter. Je kunt op een gegeven moment alweer dingen doen die je in fase 1 absoluut niet kon.
 1. Je verhoogt in de herstelfase je energie door: veel pauzes te nemen, goed naar je lichaam te luisteren, fysiek weer in beweging te komen zoals korte wandelingen maken, lichte lichaamsoefeningen doen, yoga, fietsen (alles met een lage intensiteit). Samen met iemand wandelen bij wie je je op je gemak voelt en met wie je kunt praten kan ook herstelbevorderend werken. Als je tenminste in de acceptatiefase geleerd hebt om je te uiten. Doe in deze fase ook dingen die je plezier verschaffen zoals schilderen of foto’s maken. 
 1.  

 2.  

  1. Opbouwfase

  In de opbouwfase voel je weer voldoende energie en heb je vaker zin om wat te gaan doen. Je vermoeidheid hoeft nog niet helemaal weg te zijn. Vaak aan het eind van de dag kan dit in deze fase echt nog wel opspelen. Dat is heel normaal. Dit is ook de periode dat je gaat re-integreren. De fysieke, emotionele en mentale conditie en weerbaarheid worden nu ook verder opgebouwd via je werk. Dit gebeurt eveneens in fases.

  Je verhoogt in de opbouwfase je energie door: voldoende te bewegen, de juiste keuzes te maken die bij je passen, energievreters te vermijden, te doen wat je echt leuk vindt, balans te houden tussen inspanning en ontspanning, jezelf centraal te zetten, voldoende te slapen en gezond te eten. Ook is het belangrijk om je lichamelijke signalen en spanningen serieus te nemen, te kijken of en wanneer het nodig is om grenzen te stellen en deze effectief te communiceren. Er kan ook angst voor terugval spelen waardoor je te snel grenzen stelt en hierdoor niet op conditie komt. Vraag ook tijdens deze fase hulp als je merkt dat energie uitblijft, terugloopt en/of er spanningen blijven of nieuwe spanningen ontstaan.

   

  Wil je meer energie?

  Ieder mens is anders en daarom zal het herstel van een burn-out niet bij iedereen hetzelfde verlopen. Het is belangrijk te achterhalen waarom je burn-out bent geraakt en wat je zoveel energie kost. Met de juiste begeleiding ontdek je je blinde vlekken en krijg je praktische tips en adviezen aangereikt die je leren beter met je valkuilen om te gaan. BoFit heeft bijna 20 jaar ervaring met burn-out en stressgerelateerde klachten en we kunnen ook jou helpen om meer energie te krijgen. Neem contact met ons op en maak binnen een week een kennismaking bij jou in de buurt.

   

  Ja, ik wil graag een gratis kennismaking! 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Het natuurlijk evenwicht

Het wordt tijd dat ik een pleidooi ga houden voor het natuurlijk evenwicht ofwel de gezonde basis. Wat houdt dat in? Een gezonde basis betekent: kunnen lachen, geen beren op de weg zien, positieve gedachten hebben, je energie goed verdelen, zelfvertrouwen en...

foto bo bogaard

Het groene medicijn

Toen ik 8 jaar was ging ik op voetballen. Ik heb mijn jeugd altijd op straat doorgebracht. Met putten of partijtjes spelen op het pleintje in de buurt. Mijn vader was maatschappelijk werker en nam mij ook altijd mee naar het woonwagenkamp. Ik vond het...

Vrouw met winterdip

Hoe herken je een winterdepressie of winterdip?

Schrik niet: tijdens de wintermaanden hebben ongeveer 1,3 miljoen mensen last van een winterdip. En 480.000 Nederlanders van een winterdepressie. Dat is enorm. De verwachting is dat deze winter wegens zorgen en stress rondom corona die cijfers zullen oplopen. Maar,...

foto bo bogaard

Autoriteit, allergie en bewondering!

Ik was 8 jaar toen ik mijn eerste pianoles kreeg van mevrouw Bette Davelaar. Zij was streng en autoritair, maar dat was goed voor mij want ik had structuur en regels nodig om mijn kwaliteiten te benutten. In de loop der jaren ging ik haar als vervelend zien, maar...