Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Paniekaanval bij burn-out: hoe herken je het?

door | jul 29, 2019 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Heb jij een wel eens last van hevig zweten of trillen? Heb je het gevoel dat er iets ernstigs gebeurt, maar je weet niet wat? En gaat je hart als een razende tekeer? Misschien heb je wel een paniekaanval.

Paniekaanval en burn-out

Een paniekaanval ontstaat als je iets ingrijpends hebt meegemaakt. Zoals een overval of als je getuige bent van een ongeluk. Hierdoor kun je angstig zijn als je bijvoorbeeld een winkel in gaat omdat dit kan aanvoelen als plaats delict. Of je ziet iets wat lijkt op die nare situatie die je hebt meegemaakt waardoor alles weer naar boven komt. Bij een burn-out ligt de oorzaak vaak anders. Natuurlijk kun je een burn-out hebben én iets heftigs hebben meegemaakt en hierdoor paniekaanvallen hebben. Maar ook als je geen traumatische ervaring hebt gehad, kun je tijdens je burn-out toch last van angstaanvallen hebben. Hoe kan dat?

Paniekaanval door stress

Stress is een van de oorzaken waardoor je een angstaanval kunt krijgen. Tijdens een burn-out is je lichaam zo overbelast dat het extra cortisol aanmaakt. Deze cortisol zorgt er voor dat je lichaam met die enorme hoeveelheid stress om kan gaan. Maar dit werkt eigenlijk alleen maar op korte termijn. Heb je langdurig last van stress dan kan dit allerlei klachten veroorzaken waaronder uitputting, spierafbraak, slaapproblemen, een verminderde weerstand en dus ook burn-out. Bij angstklachten heb je ook een verhoogd cortisolgehalte. Voor je lichaam is de overstap van overspannenheid, uitputting of burn-out naar angst- en paniekklachten dus niet zo heel erg groot. Het ligt namelijk in elkaars verlengde.

Hoe herken je een paniekaanval?

Niet iedere paniekaanval is hetzelfde. Je kunt tijdens je burn-out er één keer mee te maken krijgen of meerdere keren. En er zijn natuurlijk ook mensen die nooit een angstaanval tijdens hun burn-out hebben. Ook is de duur verschillend: een paniekaanval kan van een paar minuten tot zo’n anderhalf uur duren. Als dit je de eerste keer overkomt dan kan dat best schrikken zijn. Zeker als de symptomen vrij heftig zijn, bijvoorbeeld als je het gevoel hebt dat je de controle kwijt raakt. Of als je je angstaanval verwart met een hartaanval. Dit geeft een heel onveilig gevoel. Zeker als dit gebeurt wanneer je niet thuis bent, in een vreemde omgeving bent en geen dierbaren om je heen hebt die je kunnen ondersteunen. Omdat je niet weet wat je overkomt en het gevoel hebt dat je je lichaam niet begrijpt, kunnen je klachten erger worden.

 

Symptomen van een paniekaanval

Wat je allemaal kunt voelen tijdens een paniekaanval kun je hieronder lezen. Je hoeft niet alle symptomen tegelijk te krijgen om een paniekaanval te hebben. Soms is een of twee al voldoende om met een paniekaanval te maken te hebben.

Dit zijn de symptomen van een paniekaanval:

  • Hyperventileren
  • Zweten
  • Gevoel dat je stikt
  • Pijn in de borst
  • Misselijkheid
  • Duizeligheid en een licht gevoel in het hoofd
  • Hartkloppingen
  • Een gevoel dat de situatie onwerkelijk is
  • Piekeren
  • Angst om de controle kwijt te raken
  • Angst om dood te gaan
  • Koude rillingen of warmte opwellingen
  • Gevoelloosheid of tintelingen
  • Spierspanning
  • Vermoeidheid
  • Slechte concentratie
  • Slecht slapen
  • Prikkelbaar

Wat kun je doen bij een acute paniekaanval?

Van een paniekaanval ga je niet dood. Dat is in ieder geval al fijn om te weten. Behalve een naar gevoel kan er verder niet veel gebeuren. Mocht je plotseling een paniekaanval krijgen, weet dan dat het over gaat. Heb vertrouwen in jezelf dat je weet wat je moet doen. Op die manier gaat je paniekaanval het snelst voorbij. Stel jezelf hiermee ook gerust, bijvoorbeeld door een paar keer tegen jezelf te herhalen dat dit zo weer over gaat. Het beste is om ergens rustig te zitten en te letten op je ademhaling. Adem ritmisch in en uit via je onderbuik. Leg je handen op je buik zodat je je bewust wordt van je ademhaling. Hierdoor maak je contact met je lichaam en dwing je jezelf als het ware om weer rustig te worden. Heb je last van hyperventilatie? Vouw bijvoorbeeld je handen voor je mond zodat je gedoseerd voldoende zuurstof binnen krijgt.

 

Lees ook: Hoe ga je om met angst tijdens je burn-out?

 

Heb jij last van paniekaanvallen en wil je hier graag vanaf? Neem contact met ons op zodat we kunnen kijken hoe wij je verder kunnen helpen.

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Leefstijlverandering en burn-out

Is burn-out op te lossen door je leefstijl te veranderen?

Is burn-out op te lossen door je manier van leven te veranderen? Ja, is enerzijds het antwoord. Door bepaalde gewoonten te veranderen zorg je bijvoorbeeld voor minder stress. Toch is er meer voor nodig om een burn-out goed aan te pakken.Resultaten...

foto bo bogaard

Angst voor de dood?

Wat heb ik in mijn leven al veel mensen dood zien gaan. In de verslavingszorg waar ik werkte was het elke maand wel prijs. Ook in mijn privébestaan heb ik familie en vrienden verloren. Ieder heeft zo zijn eigen verhaal en geschiedenis. De andere kant: mijn ouders...

Dit is het verschil tussen overspannenheid en burn-out

Overspannenheid en burn-out zijn twee termen die veel op elkaar lijken en overeenkomsten hebben. Toch zit er een wezenlijk verschil in overspannen zijn of burn-out zijn. In dit blog leggen we je uit hoe dat zit. Stress en spanning Of je nou overspannen, opgebrand,...