Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wanneer loop je extra risico op een burn-out?

door | mei 14, 2019 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Waarom de een onder dezelfde omstandigheden een burn-out krijgt en de ander niet, hangt van een aantal factoren af. Natuurlijk is karakter daar één van. Daarnaast zijn er nog extra risico’s die de kans op een burn-out doen toenemen. We noemen er een aantal voor je op.  

Draagkracht en draaglast

Niet iedereen loopt risico in stressvolle situaties om ziek uit te vallen. Jouw collega gaat bij een reorganisatie misschien wel fluitend naar huis, terwijl jij er ’s nachts niet van kunt slapen. Veel heeft te maken met draagkracht en draaglast. Als je meer op je bordje krijgt dan je kunt verdragen dan gaan die twee scheef lopen en zal je energiehuishouding verstoort raken. Daarbij zal het ook schelen of je voldoende sociale steun om je heen hebt en je verhaal kwijt kunt bij mensen die je vertrouwt. Op die manier kun je al heel veel stress kwijtraken en dingen in perspectief plaatsen. Maar er zijn nog meer factoren die het risico op burn-out vergroten. Lees hieronder mee.

Nare gebeurtenissen in het verleden

Vervelende gebeurtenissen in je kindertijd of jeugd kunnen er voor zorgen dat je geen goed zelfbeeld hebt, veel stress of angst ervaart of altijd onder spanning leeft. Deze continue druk wordt dan onderdeel van je leven; je weet immers niet beter. De spanning die je met je meedraagt hoopt zich uiteindelijk op en kan vroeg of laat uitmonden in een burn-out.

Nare gebeurtenissen in het heden

Heb je onlangs een dierbare verloren? Zit je midden in een scheiding? Dit zijn ervaringen die je gevoeliger maken voor een burn-out. Je zit al in een stressvolle situatie en alles wat er op dat moment bij komt kan een druppel zijn de emmer doen overlopen.

 

Wanneer loop je extra risco op burn-out?

 

+ Als stressklachten, depressie of angstklachten in de familie zitten

Sommige klachten, zoals depressie, kunnen via de genen worden doorgegeven. Zo blijkt uit onderzoek onder Holocaust-overlevers dat hun kinderen relatief veel vaker last hebben van angststoornissen of posttraumatische stress. Met deze aanleg voor stress kan een burn-out veel eerder op de loer liggen.

+ Als je hsp-er bent

Wanneer je gevoelig bent voor prikkels van buitenaf en hier niet goed mee omgaat dan raakt je lichaam overbelast. Mensen die hooggevoelig zijn, zijn sowieso al gevoeliger voor stress en negativiteit, zijn sneller moe, gaan vaker over hun grenzen en zitten veel in hun hoofd waardoor ze de signalen van hun lichaam minder goed herkennen. Allemaal tekenen die naar een burn-out kunnen leiden.

 

hsp, overspannen, perfectionist, helper

+ Als je al eens overspannen bent geweest

Als je al eens overspannen bent geweest, is er een kans dat het terugkomt. Het geeft namelijk aan dat je gevoelig bent voor stress en in tijden van drukte of spanning kan dit weer omhoog komen. Wanneer je weer in je oude gedragspatronen stapt, vergroot je de kans op een herhaling. Heb je je overspannenheid verwaarloost en ben je niet goed herstelt, dan kan dit op den duur overslaan in een burn-out.

+ Als je moeilijk ‘nee’ kunt zeggen

Ben je een helper of redder en/of vind je het lastig om ‘nee’ te zeggen en anderen teleur te stellen? Vaak komt dit door een gebrek aan autonomie. Mensen die autonoom zijn weten beter wat ze zelf willen en nodig hebben. Hierdoor is het makkelijker om grenzen te voelen en voor jezelf op te komen. De kans dat je een burn-out krijgt is vele malen hoger als je niet weet wat je wil en nodig hebt en je grenzen goed aangeeft. Een burn-out is namelijk vaak het resultaat van maar over je grenzen heen blijven gaan en de signalen van je lichaam negeren. Iemand die de ander meer voorop stelt dan zichzelf, zal dus geregeld over zijn grenzen gaan tot zijn lichaam aangeeft dat het genoeg is.

+ Als je een perfectionist bent

Leg je de lat hoog voor jezelf? En ben je eigenlijk nooit tevreden? Grote kans dat je hierdoor vaak over je grenzen gaat. Ook negatieve gedachten zorgen ervoor dat je lichaam veel stress ervaart. En ongezonde stress leidt op lange termijn naar een burn-out.

 

Loop jij extra risico om een burn-out te krijgen?

Een preventief traject bij BoFit helpt je om beter om te gaan met stress en overspannenheid en burn-out  voorkomen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Onverstoorbaar

Na 18 jaar werken in de verslavingszorg met de zwaarste groep, startte ik 15 jaar geleden BoFit. Afscheid nemen van in loondienst werken was niet zo moeilijk. Het vervelendste aan mijn oude werk vond ik dat de bureaucratie en vele lagen managers zijn...

foto bo bogaard

De deur is open

In het weekend 9 en 10 september speelde ik met Vigorous, de band waar ik als zanger en toetsenist in speel, op het Willibrordus Draait Door festival. Dit festival wordt georganiseerd door de stichting Kunstgetij en GGZ Heiloo om meer verbinding te...

foto bo bogaard

Vertrouwen is een cadeau

Bij een eerste ontmoeting geef je elkaar een hand en kijk je elkaar in de ogen. Meestal voel je dan dat het goed zit en vertrouwd voelt. Zo ga ik ook om met een eerste ontmoeting met mensen met burn-out en stressklachten. Het is mooi dat iemand die je...

foto bo bogaard

Luisteren, zijn we dat verleerd?

Op een willekeurige dag loop ik door het park en de zon schijnt. Iedereen is blij en vrolijk. Ik zie mensen bewegen, kletsen, lachen, zoenen, liefhebben en de tijd tikt vredig door. Er is deze dag niets aan de hand. Rust en ontspanning, geen stress....