Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Wat kun je doen tegen een burn-out? 9 tips

door | nov 25, 2019 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Ben je burn-out? Of zit je bijna tegen een burn-out aan? En wil je graag weten wat je kunt doen om er weer vanaf te komen? Met deze 9 tips weet je wat je moet doen bij een burn-out.

 

9 tips bij een burn-out

 

Tip #1 Herkennen

Veel mensen weten niet dat ze tegen een burn-out aanlopen of dat ze er eentje hebben. Als je hier over twijfelt, lees dan de symptomen van een burn-out.

Tip #2 Accepteren

Als je erachter bent dat je een burn-out hebt, dan is de volgende stap om dit te accepteren. En dat is vaak nog eens niet zo makkelijk. Accepteren dat je ziek bent en de tijd mag nemen om te herstellen, wordt soms gezien als een zwakte. Maar dat is het absoluut niet. Het is juist sterk te staan voor jezelf. Daarnaast, als je niets doet, wordt de situatie alleen maar erger.

Tip #3 Je ziek melden

Heb je je op je werk al ziek gemeld? Nee? Doe dat dan zo snel mogelijk. Op die manier kunnen jij en je werkgever naar een gepaste oplossing zoeken voor je burn-out. In veel gevallen betaalt je werkgever jouw burn-outhersteltraject.

Lees ook: Dit moet er geregeld worden als je burn-out bent

Tip #4 Geen afspraken maken

Van bezige bij naar helemaal niets doen is best lastig. Alle onrust komt in één klap op je af. Toch heeft je lichaam rust nodig. Veel rust. Het beste is dus om helemaal geen afspraken te maken en tijdelijk te stoppen met werken. Vergeet hierbij niet dat ook de leuke dingen je energie kosten. Bekijk alles per dag. En bepaal op het moment zelf of je iets aankunt of niet.

Lees ook: Burn-out: hoe doe je het rustiger aan?

Tip #5 Jezelf centraal zetten

Wees je ervan bewust dat je te maken kunt krijgen met schuldgevoelens. Want je kunt opeens niets tot weinig meer en bent afhankelijk van de mensen om je heen. Toch is het heel belangrijk dat je jezelf op nummer één zet. Je lichaam heeft nu namelijk al je energie nodig om te herstellen van de burn-out. Doe je dat niet, dan worden je klachten alleen maar erger. Stel daarom grenzen en zeg vaker ‘nee’.

 

Naar buiten om te herstellen van je burn-out

 

Tip #6 Professionele hulp inschakelen

Jarenlang heb je jezelf een bepaald patroon aangemeten waardoor je nu in een vervelende situatie zit. Als je hier bewust van zou zijn, zou je met dit gedrag natuurlijk al lang gestopt zijn. Maar dat is het ‘m juist. De oorzaak van je burn-out zit in je onbewuste handelingen, gedachten en overtuigingen. Een professionele burn-outcoach helpt je hier op de juiste manier bij. Hij of zij weet alle ins en outs van een burn-out en kent ook de stappen om hier op een duurzame en gezonde manier weer uit te komen. Herstellen zonder professionele begeleiding duurt vaak alleen maar langer.

Vraag direct een gratis kennismaking aan!

Tip #7 Een vaste dagindeling aanhouden

Een vaste dagindeling geeft structuur tijdens je herstel. Dit geeft houvast in een onzekere periode. Daarnaast voorkomt het dat je te veel slaapt en in een negatieve spiraal terecht komt. Sta bijvoorbeeld om dezelfde tijd op, eet op dezelfde tijdstippen en ga op tijd naar bed. Dagelijks even naar buiten, voor zover dat lukt, om een frisse neus te halen doorbreekt het continu (binnen) zitten.

Tip #8 Doen wat je energie geeft

Is de ergste vermoeidheid voorbij en zit je wat verder in je herstelproces? Dan is het heel lonend om te kijken wat jou nou veel energie kost en waarvan je juist energie krijgt. En hoeveel tijd besteed je aan beiden? Mogelijk is de balans de laatste jaren te veel doorgeslagen naar dat wat je energie kost. Dus dat wil je nu anders doen. Ga steeds vaker dát doen wat je energie geeft en waar je blij van wordt.

Lees ook: Hoe verhoog je je energielevel bij burn-out?

Tip #9 Bewegen

Mensen met een burn-out zitten geregeld in hun hoofd. Daarom helpt alleen maar praten over je burn-out vaak niet. Je lichaam bewegen, oefeningen doen en sporten helpen om weer meer energie te krijgen en lekker in je vel te komen zitten. Maar wel gedoseerd en volgens een stappenplan. Vraag daarom hulp van je burn-outcoach of een andere professional op het gebied van burn-out. Zij kunnen jou op een gezonde manier begeleiden zonder dat je geblesseerd raakt of over je grenzen gaat.

Lees ook: Zo helpt bewegen bij je burn-outherstel

Zit jij in een stressvolle situatie of denk je burn-out te zijn?

BoFit helpt al bijna 20 jaar mensen van stressgerelateerde klachten en burn-out af. En dat kunnen we ook bij jou doen! Neem contact met ons op als je meer wilt weten over onze programma’s, de tarieven en een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Jonge man met burn-vutklachten

Wat is een burn-out precies?

Misschien heb je onlangs te horen gekregen dat je een burn-out hebt. Of loop je al lange tijd met klachten rond die op burn-out lijken. Natuurlijk wil je dan weten wat een burn-out precies is. In dit blog vertellen we je er alles over. Van oorzaak tot gevolg....

hoe herken je stresssignalen

6 manieren waarop stress zich in je lichaam uit (1)

  Vind je het lastig om stress te herkennen? Dan ben je niet de enige. Veel mensen met (bijna) burn-out herkennen stresssignalen slecht. In deze serie van drie blogs geven we aan hoe stress zich uit. In dit eerste deel lees je zes manieren waarop je lichaam...

Vrouw in de zon zonder huiduitslag

Eczeem en huiduitslag door stress – wat doe je eraan?

Heb jij wel eens huiduitslag in de vorm van pukkeltjes, rode vlekken of eczeem? Dan weet je hoe vervelend dat is. Je huid is het eerste contact met de buitenwereld en dat maakt huiduitslag soms extra zichtbaar. Stress is hier vaak de boosdoener van. Wat kun je doen...