Wat moet je niet doen bij burn-out? Dit vertraagt jouw burn-out herstel

door | jul 5, 2022 | BoFit Burn-out Blog

Wat niet doen bij burn-out? Waardoor verergert het? En hoe zorg je ervoor dat jouw burn-out herstel niet vertraagt? Tijdens je herstel kun je namelijk onderweg behoorlijk wat onnodige zijwegen inslaan. Daar willen we je voor hoeden. Want als je goed voorbereid op pad gaat, herstel je op een goede en duurzame manier.

 

Burn-out: een omgekeerde wandeling

Laten we je burn-out gewoon eens vergelijken met een omgekeerde wandeling: je begint er doodvermoeid aan, maar gaandeweg krijg je steeds meer energie. Eigenlijk begin je dus bij het eindpunt, en eindig je op start. Daar kom je geheel herstelt en herboren, en met een rugzak vol nieuwe inspiratie aan.

We weten dat dit in je huidige situatie nog onmogelijk lijkt, toch kan een burn-out een heel nieuwe start voor je betekenen. Belangrijk is dat je tijdens die wandeling niet verdwaalt en weer iedere keer opnieuw moet beginnen.

Over hoe je het beste herstelt van een burn-out hebben we een tijdje geleden al een blog geschreven. Heb je die nog niet gelezen? Lees dan hier Burn-outhersteltips: zo herstel je het best.

Vrouw: wat moet je niet doen bij burn-out

 

Burn-out: roofbouw op jezelf

Als je (ongemerkt) jarenlang de lat voor jezelf te hoog hebt gelegd, als je niet weet waar je grenzen liggen en hier dus constant overheen gaat, of als je je niet of niet goed hebt leren uiten, dan pleeg je roofbouw op jezelf. Nou is je lichaam best flexibel. Je kunt dit dus echt wel een tijdje volhouden. Maar er komt een moment dat je lichaam zegt: ho, stop! Gevolg: je bent oververmoeid, overemotioneel of voelt juist helemaal niets meer. Je hebt nergens meer zin in en last van fysieke klachten. Kortom, je bent burn-out.

In deze fysieke en mentale staat begin je je wandeling naar herstel.

Bekijk hier alle symptomen van een burn-out.

 

 

Gevaren op de weg van je burn-outherstel

Tijdens je route naar herstel kom je uitdagingen en gevaren tegen die je afhouden van je einddoel. Een van die gevaren is je wandeltempo. Te snel wandelen zorgt ervoor dat je stappen overslaat, afslagen mist of struikelt waardoor je tocht langer duurtt. Het is dus belangrijk dat je rust neemt, vertraagt, en weer leert luisteren naar je lichaam.

We hebben nog meer adviezen voor je om je wandeling zo efficiënt mogelijk te maken zodat je onderweg niet nog meer energie verliest. Je ziet ze hieronder staan.

Burn-out vrouw met routekaart in gras

Wat niet doen bij burn-out? 10 ‘wandeladviezen’

 1. Je klachten blijven negeren.
 2. Zelf je burn-out proberen op te oplossen.
 3. Geen of te laat professionele hulp inschakelen.
 4. Geen rust nemen. Zo veel mogelijk doorgaan met je dagelijkse bezigheden.
 5. Je omgeving niet inschakelen om jou te helpen, maar alles zelf willen oplossen.
 6. Fanatiek sporten. Een beetje wandelen kan wel, maar let heel goed op dat je niet over je grenzen gaat.
 7. Niet bewegen. Helemaal niet bewegen is ook niet goed, zeker niet in een latere fase van je burn-out.
 8. Geen vaste dagindeling hebben. Laat uit bed komen, laat naar bed gaan, niet op vaste tijden eten enzovoort. Geen regelmaat hebben ontregeld het herstel.
 9. Ongezond eten en leven. Zoals veel vet, suiker, alcohol, roken of stimulerende middelen gebruiken.
 10. Dingen doen of mensen zien die je geen energie geven maar juist energie kosten.

 

Burn-out: hoelang duurt jouw wandeling?

Hoelang duurt een herstelwandeling dan? Volgens ArboNed is de gemiddelde tijd 249 dagen (iets meer dan 8 maanden). Bij BoFit duurt het ongeveer 3 tot 6 maanden om weer volledig aan het werk te gaan. Natuurlijk heeft de duur van je burn-outherstel ook te maken met de omstandigheden tijdens je reis. En wat er verder in je rugzak zit. Daarom is iedere wandeling voor iedereen weer anders.

Gun jezelf om hier de tijd voor te nemen en te genieten, hoe raar dit ook klinkt, van de bijzondere inzichten die je onderweg opdoet.

Burn-out Ebook cover

Wil jij zeker weten of je een burn-out hebt? Ontdek het antwoord in dit e-book:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

De deur is open

In het weekend 9 en 10 september speelde ik met Vigorous, de band waar ik als zanger en toetsenist in speel, op het Willibrordus Draait Door festival. Dit festival wordt georganiseerd door de stichting Kunstgetij en GGZ Heiloo om meer verbinding te...

Er zijn 6 burn-outtypes. Welke ben jij?

Mensen kunnen in de zelfde stressvolle omstandigheden verkeren waarbij de een burn-out raakt en de ander niet. De een heeft namelijk meer draagkracht dan de ander. Hoe dat komt? Dat heeft verschillende redenen. Afkomst en omgevingsfactorenhebben hier bijvoorbeeld...

foto bo bogaard

Bore-out, het zusje van burn-out

Deze week luisterde ik in de auto naar radio 1. Er werd een dame geïnterviewd die een bore-out had meegemaakt en daar een boek over had geschreven. Interessant om te horen was dat de klachten bij een bore-out hetzelfde zijn als bij een burn-out, maar dat de...