Burn-outverhaal van Mariska | geen overzicht meer

Ik was altijd bezig met mezelf ontwikkelen. Dingen leren, nieuwe dingen ondernemen, kansen aanpakken. Ik voelde me verantwoordelijk voor mijn omgeving, en wilde het liefst zo veel mogelijk mensen en de wereld verder helpen. En dat is precies waarom het mis ging met mijn gezondheid. Ik kreeg zo veel mooie kansen, dat ik het overzicht niet meer had. Een eigen bedrijf, vrijwilligerswerk, parttime baan, een nieuwe relatie, drie keer verhuizen. Ondertussen moest ik ook geopereerd worden aan mijn schouder. En gebeurden er dingen met de gezondheid van mijn vriend waardoor er steeds meer taken op mij kwamen te liggen. Kortom, echt een hectische periode dus.

Als ik een avond rust had dan kon ik niet ontspannen omdat er altijd wel wat gedaan kon worden. Sterker nog, ik wist eigenlijk al een hele tijd niet meer hoe ik moest ontspannen. Een tijd lang kreeg ik allerlei vage klachten totdat de huisarts me vertelde dat ik een burn-out had. Dit was de eerste periode dat het slecht met mij ging en dat ik met moeite mijn werk kon verrichten. Ik deed het wel en probeerde zelf een balans te zoeken. Na een tijdje bij een psycholoog te hebben gelopen ging het wat beter met me.

Dat ging een half jaar lang vrij goed totdat ik van baan wisselde en er in die nieuwe baan een stressvolle periode kwam. Ik had al wel andere verantwoordelijkheden afgebouwd of stopgezet maar toch ging het hier weer goed mis. Toen wist ik ook dat ik intensievere hulp nodig had dan alleen af en toe een psycholoog bezoeken. Ik had een proces nodig waarbij ik tools in handen kreeg om dit probleem in kaart te brengen. En specifiek gericht op stress. BoFit sprak me aan omdat de coaching buiten wordt gegeven. De combinatie met bewegen en oefeningen en coaching was een hele andere aanpak dan ik tot dan toe gewend was.

 

“Elke keer als ik terugkwam van een BoFit-sessie

voelde ik me alweer beter dan daarvoor”

 

De oefeningen tijdens het BoFit-traject waren soms erg confronterend maar daardoor juist ontzettend nuttig. Frank, mijn BoFit-coach, heeft me erg goed begeleid door de verschillende fases van herstel. Zonder oordeel en met goede adviezen heeft hij me meegenomen door het oerwoud aan lessen die ik moest leren om weer grip te krijgen op de situatie. Door hem heb ik meer inzicht gekregen in hoe ik kan ontspannen, in mijn lichaam en ook in mijn hoofd. Weten wat de stresssignalen zijn en hierdoor weten wanneer ik mijn gedrag, gedachten en/of gevoel beter kan ombuigen zodat ik niet weer in de negatieve spiraal terecht kom.

Ik heb weer vertrouwen in mezelf en mijn lichaam. En ik ben me bewust geworden dat ik veranderingen, emoties en gebeurtenissen niet moet onderschatten in hoeveel energie ze kosten. Ik heb geleerd dat mijn positieve karaktereigenschappen ook een negatieve kant hebben, en hoe ik daar beter mee om kan gaan. Het positieve aan de BoFit-methode vind ik dat je buiten bent, beweegt en daardoor in ongedwongen sfeer met elkaar omgaat. Elke keer als ik terugkwam van een BoFit-sessie voelde ik me alweer beter dan daarvoor omdat ik lekker buiten was geweest en even had bewogen. Ook vind ik de praktische benadering erg fijn. Het gaat niet over je hele verleden omspitten, maar juist hoe je in het heden beter om kunt gaan met allerlei vormen van stress. Er wordt niet alleen gekeken naar je houding op je werk, maar ook naar gebeurtenissen in je privésituatie.

Door dit hele traject sta ik veel sterker in mijn schoenen omdat ik beter weet wat ik moet doen als ik weer klachten heb. Ik heb er vertrouwen in dat ik genoeg tools heb om weer een fijn, relaxed en leuk leven op te bouwen. Een leven waar ik kansen kan aanpakken en voor anderen kan zorgen maar daar wel eerst even de tijd voor neem om te beslissen of dat ook echt goed is voor mij. Op dit moment ben ik nog aan het opbouwen qua werk en bezig met de balans vinden tussen ontspanning en inspanning. In mijn werk maar zeker ook privé. Ik kan nu zeggen dat ik door het donkerste gedeelte heen ben gekomen en dat ik de zon weer zie schijnen tussen de bladeren door.

Ik wil mijn coach Frank heel erg bedanken voor de goede begeleiding en het fijne contact dat we hebben gehad.

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-out ervaring van Monique | veel fysieke klachten

Vrijdag 24 juli 2020 sleepte ik mij letterlijk naar kantoor. Ik was niet gewoon moe, maar heel erg moe. Het leek wel alsof ik de marathon had gelopen. Plichtsgetrouw als ik was, ben ik toch achter mijn computer gaan zitten. Na een kopje thee zal het wel overgaan,...

Burn-outverhaal van Manon | futloos

Ik was niet meer vrolijk en voelde me verre van fit. Eigenlijk zag ik de zin van het leven niet meer zo in. Daar wilde ik iets aan doen. “Ik was behoorlijk depressief” Tijdens de intakesessie met BoFit-coach Hanke was ik futloos. Ik voelde me behoorlijk depressief....

Burn-outverhaal van Jonathan | paniekaanval in de bus

In mei 2016 kwam ik erachter dat ik oververmoeid was. Ik werkte al twee jaar tussen de 50 en 60 uur in de week. Toen ik in mei mijn eerste paniekaanval in een bus kreeg was het voor mij duidelijk: ik had hulp nodig.   "Ik heb geleerd weer op mijn lichaam te...

Burn-outverhaal van Jolien | lichaam stopt ermee

 Boem. Ineens is het klaar. Het lichaam wil niet meer. De geest houdt er mee op. Al die tijd is het goed gegaan, ben ik doorgegaan, heb ik signalen genegeerd, gedacht dat het wel beter zou gaan. Maar nee, ik zit op de bank, mijn lichaam doet pijn, mijn...