Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Herstel overspannen: hoe lang duurt overspannenheid en wat doe je eraan?

door | aug 6, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Zit jij tegen overspannenheid aan? Of ben je al overspannen? Dan is het belangrijk te weten hoe je hiermee moet omgaan. Aan het einde van dit blog weet je wat overspannenheid is, hoe lang het duurt en wat je eraan kunt doen.

 

In dit blog lees je over de volgende onderwerpen:

  • Wat is overspannenheid?
  • De reden van je overspannenheid
  • Symptomen overspannenheid
  • Hoe lang zit je thuis met overspannenheid?
  • Verschil overspannenheid en burn-out
  • Overspannen: medicatie en behandeling

 

Wat is overspannenheid?

Je raakt overspannen als je voor lange tijd (maanden) last hebt van ongezonde stress en spanning. Of, om het anders te zeggen: je krijgt meer te verwerken (draaglast) dan je eigenlijk aankunt (je draagkracht). Je bent mogelijk niet alleen oververmoeid, je hebt ook andere fysieke en psychische klachten die je dagelijks leven behoorlijk kunnen beïnvloeden. Als je wil weten wat de meest voorkomende klachten zijn, lees dan het stuk over de symptomen.

 

Vrouw met overspannenheid zit op stoel

De reden van je overspannenheid

Je kunt om veel verschillende redenen overspannen raken. Bijvoorbeeld omdat op je werk de werkdruk erg hoog ligt. Omdat je te maken hebt gehad met verlies van een dierbare of een baan. Of omdat een crisis, zoals de coronacrisis, de druk en spanning op vele vlakken van je leven verhoogt. En misschien is het bij jou wel een opeenstapeling van gebeurtenissen. Alles wat stress oplevert en wat lange tijd voortduurt kan reden zijn om overspannen te raken. Nu is het natuurlijk niet zo dat alles wat stressvol is ook naar overspannenheid leidt. Een beetje stress kun je namelijk echt wel aan. Heb je voldoende ontspanning, kun je met iemand praten over je gevoelens en gedachten, leef je gezond en neem je op tijd en geregeld rust? Dan raak je niet zo snel overspannen.

 

Symptomen overspannenheid

Hieronder vind je de belangrijkste symptomen van overspannenheid.

Staan jouw klachten er niet bij? Dat wil niet zeggen dat je niet overspannen bent. Raadpleeg je huisarts als je het zeker wilt weten.

 

Hoe lang zit je thuis met overspannenheid?

Zit jij nu overspannen thuis? Dan heb je een aantal weken nodig om weer terug te komen op je oude niveau en te herstellen van je overspannenheid. Dat is vaak een kwestie van veel rusten en tijd voor jezelf nemen. Gebruik die tijd dus niet om ondertussen toch andere dingen te doen, zoals extra klussen in huis of het huishouden. Ook sociale contacten kunnen even te veel zijn. Het is echt belangrijk om je lichaam te laten uitrusten. Doe je dat niet dan zal je herstel langer duren.

Misschien ook interessant: Overspannen? Moet je dan juist werken of niet?

 

Verschil overspannenheid en burn-out

De klachten van overspannenheid kunnen veel op die van een burn-out lijken maar zijn vaak minder intens. Negeer je je overspannenheid dan kan die op den duur overslaan naar een burn-out. Wil je meer weten over de verschillen tussen burn-out en overspannenheid? Lees dan het blog: Dit is het verschil tussen overspannenheid en burn-out.

Download ebook over burn-out

Twijfel je of je burn-out bent? Download dan gratis dit complete e-book:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

 

Overspannen: medicatie en behandeling

Over het algemeen heb je geen medicatie nodig om te herstellen als je overspannen bent. Behalve als er andere klachten meespelen zoals depressiviteit of extreme slaapproblemen. Zoals je al eerder las, herstel je het beste als je goed en veel rust. Toch is het ook verstandig om hierbij professionele hulp, zoals een burn-out- of stresscoach, te vragen. Waarom? Vooral om te voorkomen dat je straks weer in dezelfde valkuil stapt. Ben jij bijvoorbeeld overspannen door een te hoge werkdruk? Als je naar de werkvloer teruggaat, hoe voorkom je dan dat je niet weer mee gaat in dat hoge werktempo? En weer overspannen of misschien wel burn-out raakt? Door te weten wat je valkuilen zijn en hoe je hiermee omgaat voorkom je dat je nog een keer thuis komt te zitten.

Lees ook: Hoe voorkom je burn-out en overspannenheid? Met deze 8 gouden tips lukt je dat.

 

Luister ook naar deze uitleg van een huisarts.

 

Ben jij overspannen?

En wil je graag hulp? Bij BoFit leer je omgaan met stress, je valkuilen kennen en je talenten en sterke punten beter inzetten. Hierdoor ga je keuzes maken die bij je passen en die minder stress en spanning opleveren.

BoFit heeft inmiddels duizenden mensen met overspannenheid geholpen en dat doen we graag ook bij jou! Want ook jij verdient het om een tevreden en ontspannen leven te leiden.

Voor mensen met overspannenheid raden we vaak het Preventief Burn-out Programma aan.

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Tandarts in zijn praktijk

Parttime werken en toch burn-out? Dat kan

Wanneer je parttime werkt, dan lijkt een burn-out uitgesloten. Je hebt tenslotte zeeën van tijd. Toch? Helaas niet. Ook met een parttime job kun je echt wel overbelast raken. In dit blog leggen we uit waaraan dat ligt.   Parttime werken in Nederland Volgens...

foto bo bogaard

Het is de combinatie die werkt

Ik lees vandaag in de krant dat de heer Stavrakakis promoveert op de volgende stelling: er is geen wetenschappelijke grond om sporten en bewegen in te voeren als therapie om depressies te behandelen of te voorkomen; het verband tussen lichamelijke...

73 symptomen van burn-out. Herken jij ze?

Heb jij last van symptomen als vermoeidheid, gejaagdheid of huilbuien? Dan heb je misschien een burn-out. Of zit je er tegenaan. Maar: er zijn nog meer burn-outsymptomen. We hebben ze hier (bijna) allemaal voor je op een rijtje gezet. Herken jij ze?   Wat is...