Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Alles wat je moet weten over stress en de symptomen

door | sep 14, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Hoe weet ik dat ik last heb van stress? Wat zijn de symptomen en oorzaken? Hoe verminder ik stress? Welke oefeningen kan ik doen om meer te ontspannen? Het zijn vragen die iedereen wel eens stelt als je te maken hebt met stress in je leven. Juist in deze tijd van toenemende (werk)druk en burn-outklahcten is het belangrijk om antwoord te krijgen op deze vragen. BoFit werkt al meer dan 22 jaar met stressgerelateerde klachten. Deze kennis en expertise geven we aan jou door zodat ook jij ongezonde stress direct kunt aanpakken.

 

Doe iets aan stress

Een beetje stress kun je wel hebben. Het zorgt ervoor dat je alert op situaties reageert of bijvoorbeeld die deadline haalt. Ongezonde stress is een ander verhaal. Wanneer stress lang blijft aanhouden kun je chronische klachten oplopen waar je niet zo snel vanaf komt. Daarom blijven we erop hameren om iets aan je stressklachten te doen. Want alleen zo voorkom je overspannenheid en burn-out.

 

Kort over stress

Over stress valt veel te vertellen. Dat past lastig in één blog. We hebben daarom hier voor jou de belangrijkste blogs over stress op een rijtje gezet. Nog even kort vertellen we je 3 dingen die je sowieso over stress moet weten.

 

1.  Symptomen stress

Stap 1 in herkenn en omgaan met stress is dat je je bewust wordt dat je stressklachten hebt. Er zijn veel symptomen die duiden op stress. Dat kan zich zowel fysiek als psychisch uiten. Denk aan vermoeidheid, slecht slapen, rugklachten, darmklachten, hartkloppingen of hoog en oppervlakkig ademen (fysiek). En geïrriteerdheid, onrust, piekeren of concentratieproblemen (psychisch).

Wil je meer symptomen weten? Lees dan: 29 meest voorkomende symptomen en signalen van stress

 

2. Chronische en ongezonde stress

Heb jij iedere dag fysieke en/of psychische klachten die het gevolg zijn van te veel stress? Je lichaam raakt dan als het ware eraan gewend en vindt het normaal om op stresshormonen te functioneren. Hoe lang dit mag duren voordat je het chronisch kan noemen, is per persoon verschillend. De een kan stress namelijk beter hanteren dan de ander. Daarom zal de een er meer of langer last van hebben dan de ander. Maar als jij lange tijd last hebt van stress (weken, maanden) en dit is onderdeel geworden van je dagelijks leven, dan kun je mogelijk wel van chronische stress spreken. Het is dan ook absoluut noodzakelijk om er iets aan te doen voordat het omslaat in overspannenheid en burn-out.

Wil je meer weten over chronische stress? Lees: Dit is het verschil tussen acute en chronische stress

 

3. Hoe verminder je stress?

Stress verminderen kan op heel veel manieren. Een van de belangrijkste is dat je kijkt wat in jouw leven stress oplevert en hoe je dit kunt verminderen of verwijderen. Dat heeft soms consequenties maar is wel nodig als je overspannenheid en burn-out op termijn wilt voorkomen. Zo is het best lastig om van baan te wisselen of je baas aan te spreken omdat je te veel werkdruk ervaart. Of om ‘nee’ te zeggen tegen een familielid of goede vriend. Of te stoppen met relaties die je te veel energie kosten. Maar op lange termijn doe je jezelf en je lichaam er ontzettend veel plezier mee. Je leidt zo een meer ontspannen leven waarin je je tevreden en vol energie voelt. Meer tips om met stress om te gaan vind je in onderstaande blogs.

 

gestreste man zit op stoep

De belangrijkste blogs over stress:

 

 

Wil jij van je stressklachten af?

Bij BoFit leer je omgaan met stress, je valkuilen kennen en je talenten en sterke punten beter inzetten. Hierdoor ga je keuzes maken die bij je passen en die minder stress en spanning opleveren.

BoFit heeft inmiddels duizenden mensen geholpen en dat doen we graag ook bij jou! Want ook jij verdient het om een tevreden en ontspannen leven te leiden.

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

partners en burn-out

Burn-out? Je partner heeft net zo goed hulp nodig

Een burn-out heb je nooit alleen. Een burn-out doet namelijk veel met je omgeving. En dan vooral met de partner met wie je lief en leed deelt. Partners zijn vaak een vergeten groep bij burn-out terwijl er veel op ze afkomt en ze zich vaak machteloos voelen. Ze...

Pesten op het werk

Burn-out geraakt door je baas? Waarom leidinggevenden pesten

Burn-out raken door gepest te worden door je leidinggevende. Het gebeurt. En meer dan je denkt. Wat pesten met je doet en hoe het kan dat leidinggevenden zulk gedrag vertonen, bespraken we onder andere met Karin Bosman van Report App BV. “Werkstress kan een oorzaak...

Vrouw met winterdip

Hoe herken je een winterdepressie of winterdip?

Schrik niet: tijdens de wintermaanden hebben ongeveer 1,3 miljoen mensen last van een winterdip. En 480.000 Nederlanders van een winterdepressie. Dat is enorm. De verwachting is dat deze winter wegens zorgen en stress rondom corona die cijfers zullen oplopen. Maar,...