Alles wat je moet weten over stress en de symptomen

door | sep 14, 2020 | BoFit Burn-out Blog

Hoe weet ik dat ik last heb van stress? Wat zijn de symptomen en oorzaken? Hoe verminder ik stress? Welke oefeningen kan ik doen om meer te ontspannen? Het zijn vragen die iedereen wel eens stelt als je te maken hebt met stress in je leven. Juist in deze tijd van toenemende (werk)druk en burn-outklahcten is het belangrijk om antwoord te krijgen op deze vragen. BoFit werkt al meer dan 22 jaar met stressgerelateerde klachten. Deze kennis en expertise geven we aan jou door zodat ook jij ongezonde stress direct kunt aanpakken.

 

Doe iets aan stress

Een beetje stress kun je wel hebben. Het zorgt ervoor dat je alert op situaties reageert of bijvoorbeeld die deadline haalt. Ongezonde stress is een ander verhaal. Wanneer stress lang blijft aanhouden kun je chronische klachten oplopen waar je niet zo snel vanaf komt. Daarom blijven we erop hameren om iets aan je stressklachten te doen. Want alleen zo voorkom je overspannenheid en burn-out.

 

Kort over stress

Over stress valt veel te vertellen. Dat past lastig in één blog. We hebben daarom hier voor jou de belangrijkste blogs over stress op een rijtje gezet. Nog even kort vertellen we je 3 dingen die je sowieso over stress moet weten.

 

1.  Symptomen stress

Stap 1 in herkenn en omgaan met stress is dat je je bewust wordt dat je stressklachten hebt. Er zijn veel symptomen die duiden op stress. Dat kan zich zowel fysiek als psychisch uiten. Denk aan vermoeidheid, slecht slapen, rugklachten, darmklachten, hartkloppingen of hoog en oppervlakkig ademen (fysiek). En geïrriteerdheid, onrust, piekeren of concentratieproblemen (psychisch).

Wil je meer symptomen weten? Lees dan: 29 meest voorkomende symptomen en signalen van stress

 

2. Chronische en ongezonde stress

Heb jij iedere dag fysieke en/of psychische klachten die het gevolg zijn van te veel stress? Je lichaam raakt dan als het ware eraan gewend en vindt het normaal om op stresshormonen te functioneren. Hoe lang dit mag duren voordat je het chronisch kan noemen, is per persoon verschillend. De een kan stress namelijk beter hanteren dan de ander. Daarom zal de een er meer of langer last van hebben dan de ander. Maar als jij lange tijd last hebt van stress (weken, maanden) en dit is onderdeel geworden van je dagelijks leven, dan kun je mogelijk wel van chronische stress spreken. Het is dan ook absoluut noodzakelijk om er iets aan te doen voordat het omslaat in overspannenheid en burn-out.

Wil je meer weten over chronische stress? Lees: Dit is het verschil tussen acute en chronische stress

 

3. Hoe verminder je stress?

Stress verminderen kan op heel veel manieren. Een van de belangrijkste is dat je kijkt wat in jouw leven stress oplevert en hoe je dit kunt verminderen of verwijderen. Dat heeft soms consequenties maar is wel nodig als je overspannenheid en burn-out op termijn wilt voorkomen. Zo is het best lastig om van baan te wisselen of je baas aan te spreken omdat je te veel werkdruk ervaart. Of om ‘nee’ te zeggen tegen een familielid of goede vriend. Of te stoppen met relaties die je te veel energie kosten. Maar op lange termijn doe je jezelf en je lichaam er ontzettend veel plezier mee. Je leidt zo een meer ontspannen leven waarin je je tevreden en vol energie voelt. Meer tips om met stress om te gaan vind je in onderstaande blogs.

 

gestreste man zit op stoep

De belangrijkste blogs over stress:

 

 

Wil jij van je stressklachten af?

Bij BoFit leer je omgaan met stress, je valkuilen kennen en je talenten en sterke punten beter inzetten. Hierdoor ga je keuzes maken die bij je passen en die minder stress en spanning opleveren.

BoFit heeft inmiddels duizenden mensen geholpen en dat doen we graag ook bij jou! Want ook jij verdient het om een tevreden en ontspannen leven te leiden.

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

mentale stress bij vrouw

Wat zijn de symptomen van mentale stress?

Mentale gezondheid staat steeds meer in de belangstelling. Zeker als het gaat om werkgeluk. Maar ook in je privésituatie kun je te maken krijgen met mentale stress. Hoe weet je of jij hier last van hebt? In dit blog bespreken we de symptomen. Wat is mentale...

mensen zitten in kring bij psycholoog

Waarom is psychische hulp zonder wachttijden zo belangrijk?

Wanneer je een burn-out hebt of met andere mentale stressklachten rondloopt, dan ga je zeer waarschijnlijk op zoek naar psychische hulp. Waar moet je hierbij op letten? En: waarom is het belangrijk dat je zo snel mogelijk geholpen wordt? In dit blog geven wij jou...