Herstel van overspannenheid: hoe lang duurt het en wat doe je eraan?

door | aug 6, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Wil jij ook snel herstel van je overspannen zijn? Dan is het belangrijk te weten hoe je hiermee omgaat. Aan het einde van dit blog weet je wat overspannenheid is, hoe lang het duurt en wat je eraan kunt doen.

Update: 7 juli 2023

 

 

Wat is overspannenheid?

Je raakt overspannen als je voor lange tijd (maanden) last hebt van ongezonde stress en spanning. Of, om het anders te zeggen: je krijgt meer te verwerken (draaglast) dan je eigenlijk aankunt (je draagkracht). Je bent mogelijk niet alleen oververmoeid, je hebt ook andere fysieke en psychische klachten die je dagelijks leven behoorlijk kunnen beïnvloeden. Verder op lees je meer symptomen van overspannen zijn. 

 

Vrouw en herstel van overspannenheid

De reden van je overspannenheid

Je kunt om veel verschillende redenen overspannen raken. Bijvoorbeeld omdat op je werk de werkdruk erg hoog ligt. Omdat je te maken hebt gehad met verlies van een dierbare of een baan. Of omdat een crisis de druk en spanning op vele vlakken van je leven verhoogt. En misschien is het bij jou wel een opeenstapeling van gebeurtenissen. Alles wat stress oplevert en wat lange tijd voortduurt kan reden zijn om overspannen te raken.

Nu is het natuurlijk niet zo dat alles wat stressvol is ook naar overspannenheid leidt. Een beetje stress kun je namelijk echt wel aan. Heb je voldoende ontspanning, kun je met iemand praten over je gevoelens en gedachten, leef je gezond en neem je op tijd en geregeld rust? Dan raak je niet zo snel overspannen.

 

Klachten en symptomen overspannenheid

Hieronder vind je de belangrijkste klachten en symptomen van overspannenheid.

 

Als je wil weten wat de meest voorkomende overspannen klachten zijn, lees dan Klachten en symptomen overspannenheid.

Staan jouw klachten er niet bij? Dat wil niet zeggen dat je niet overspannen bent. Raadpleeg je huisarts als je het zeker wilt weten.

 

Hoe lang duurt herstel bij overspannen zijn?

Zit jij nu overspannen thuis? Dan heb je een aantal weken nodig om weer terug te komen op je oude niveau en te herstellen van je overspannenheid. Dat is vaak een kwestie van veel rusten en tijd voor jezelf nemen. Gebruik die tijd dus niet om ondertussen toch andere dingen te doen, zoals extra klussen in huis of het huishouden. Ook sociale contacten kunnen even te veel zijn. Het is echt belangrijk om je lichaam te laten uitrusten. Doe je dat niet dan zal je herstel langer duren.

Misschien ook interessant om te lezen: Overspannen? Moet je dan juist werken of niet? 

 

Hulp bij herstel overspannen zijn

Heb je hulp nodig bij het herstel van overspannen zijn? Over het algemeen niet. Als het goed is, ben je er met een paar weken weer bovenop. In een aantal gevallen is het wél verstandig om hierbij professionele hulp, zoals een burn-out- of stresscoach, in te roepen. Bijvoorbeeld omdat je merkt dat je weer in dezelfde valkuil stapt. Ben jij overspannen door een te hoge werkdruk? Als je naar de werkvloer teruggaat, dan is het misschien verleidelijk om met het hoge werktempo mee te gaan. Of misschien lukt het je niet om thuis te herstellen. Of wil je toch te veel doen. Er zijn allerlei reden waarom herstellen niet lukt. Dan is het goed eerlijk naar jezelf te zijn en jezelf te behouden van een langer herstel of burn-out.

Lees ook: Hoe voorkom je burn-out en overspannenheid? Met deze 8 gouden tips lukt je dat.

 

Herstel overspannenheid: behandeling en medicatie

Over het algemeen heb je geen medicatie nodig om te herstellen als je overspannen bent. Behalve als er andere klachten meespelen zoals depressiviteit of extreme slaapproblemen. Zoals je al eerder las, herstel je het beste als je goed en veel rust.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Dit zijn de 10 best gelezen burn-outblogs van 2019

  Zoals ieder jaar starten we met een overzicht van de best gelezen blogs van 2019. Jouw favorieten dus! Heb je er eentje gemist? Klik op de link en je kunt 'm alsnog lezen. Wil jij in 2020 nooit meer een burn-outblog missen? Meld je dan NU aan voor de BoFit...

foto bo bogaard

De druk is niet voor iedereen gelijk

Gisteren zag ik voormalig profvoetballer Ruud Gullit op televisie bij het programma Pauw. In een flits zag ik de nog altijd vitale Mick Jagger op een groot festival voorbij komen. En ik zag het debat met Trump en Clinton. Ik lees de volgende dag een...

Huilbuien_traan rolt bij vrouw uit oog

Heb jij huilbuien zonder reden? Dit is waarom

Heb jij zo maar huilbuilen zonder een reden? Houd jij het vaak niet droog, net als het je niet uitkomt? In een winkel, op je werk of op bezoek? En weet je niet eens waarom je huilt? We snappen dat dat heel vervelend is. Last hebben van emotionele huilbuien lijkt...