Te veel eten of juist niet eten door stress: wat heeft het met burn-out te maken en welke voeding helpt bij stress?

door | apr 16, 2020 | BoFit Burn-out Blog

 

 

Gelukkig kennen we geen honger in Nederland. Je eet om je lichaam gezond te houden. Maar dat is niet de enige reden om te eten. Emoties kunnen ervoor zorgen dat je meer gaat eten. Anderen eten juist weer minder door stress. Lees hier wat je eetpatroon met burn-out te maken heeft en welke voeding je helpt bij stress.

 

Waarom je eet

Honger is een teken van je lichaam dat je energie nodig hebt. Maar dat is niet de enige reden waarom je eet. Het is namelijk ook gezellig en lekker. Je hebt vast wel eens je buik vol gegeten omdat het zo gezellig was aan tafel. Of iets gegeten puur om dat je je verveelt. En wat is er op een zomerse avond na een dag hard werken nou lekkerder dan een ‘wel verdiend’ ijsje? Naast dat het lekker is, is eten dus ook een vorm van beloning.

Daarnaast heeft stress ook een belangrijke invloed op je eetpatroon. Ben jij het type dat geen hap meer door zijn keel krijgt bij stress? Of eet je juist alles wat los en vast zit? Waarom dat zo is leggen we je nu uit.

 

Niet kunnen eten door stress

Als je in spanning zit kun je je eetlust verliezen. Bij het zien van eten word je al misselijk. En àls je dan wat eet is dat tegen heug en meug. Is dit herkenbaar? Lichamelijke klachten kunnen de onderliggende oorzaak zijn. Bijvoorbeeld migraine, maagpijn, constipatie of een chronische darmziekte.

Heb je geen last van lichamelijke klachten? Dan is je verlies van eetlust waarschijnlijk mentaal. Misschien ben je depressief en vraag je je af wat het nut is van eten. Ook stress en verdriet zorgen ervoor dat je geen zin meer hebt in voedsel. Hoe dat kan? Je maag komt bij stress onder druk te staan en dat zorgt ervoor dat je meer moeite krijgt met eten. Kortom, je eetlust verdwijnt.

 

gestreste man eet hamburger

Te veel eten door stress

Eten vanuit emotie gebeurt als je troost vindt in voedsel. En dat is helemaal niet vreemd, want dat heeft een logische reden. Kreeg jij als kind wel eens een pleister op je geschaafde knie en een snoepje toe? Of een glas warme melk als je niet kon slapen? Dan ben je dus opgegroeid met het idee dat eten troost biedt. Daarom vind je ook dat je eten ‘verdient’ als er iets tegen zit in het leven. Of als je gefrustreerd, eenzaam of verdrietig bent, of niet kunt slapen.

Feitelijk onderdruk je door te eten je emoties. Je krijgt namelijk een goed gevoel van eten en daardoor voel je je niet meer boos of chagrijnig. Het onhandige is dat naderhand je emoties weer opduiken, en je je nog vervelender voelt doordat je te veel gegeten hebt. Als je je hier schuldig over voelt, kan het zijn dat je nog meer gaat eten. Je komt dan in een vicieuze cirkel terecht.

 

Ben jij het gestreste type of de emotie-eter?

Hieronder leggen we je uit hoe je om kunt gaan met te veel of te weinig eten door stress. Welk type ben jij?

 

1. Ben jij het gestreste type en eet je te weinig?

Als je langere tijd weinig eet doordat je nerveus bent, krijg je niet genoeg voedingsstoffen binnen. Daardoor heb je te weinig energie en ga je je steeds slechter voelen. Het is dus belangrijk om dit patroon te doorbreken zodat je je weer gezond en sterk gaat voelen.

Dit kun je doen: het is belangrijk om erachter te komen wat de boosdoener is van jouw spanning. Kijk wat je kunt doen om de stress die je voelt te verlagen. Regelmatig bewegen en iets doen wat je leuk vindt helpt om te ontspannen. Door jezelf af te leiden kun je beter met de stresssituatie omgaan.  

2. Ben jij een emotie-eter en eet je te veel?

Wat geldt voor te veel eten, geldt ook voor te weinig eten. Emoties zorgen er bij jou voor dat je te veel eet. Hoogstwaarschijnlijk eet je dan meer dan je lichaam nodig heeft. Zeker bij suikerrijk voedsel heb je, na even een opleving, weinig energie. Als je geneigd bent uit emotie te eten is het belangrijk dat je snapt dat je daarmee je emoties uit te weg gaat.

Dit kun je doen: Probeer als je voelt dat je wilt eten dat bewust niet te doen. Ga in plaats daarvan rustig zitten om de emotie te voelen. Dikke kans dat je eetlust daarna afzwakt.

 

Bord met groenten en fruit

Welke voeding helpt bij stress?

Als je gespannen bent, heeft dat zijn weerslag op je lichaam. Ongemerkt verkrampt je lijf. Daarbij kost emotie een hoop energie. Door slim te kiezen wat je eet, help je je lichaam voldoende energie te houden. Deze voedingstoffen dragen daaraan bij:

  • Magnesium: dit mineraal ondersteunt je geestelijke gezondheid en het helpt bij het reguleren van je bloeddruk. Magnesium zit onder andere in boerenkool, noten, peulvruchten, vette vis, volkoren producten, quinoa, spinazie.
  • Vezelrijk voedsel: vezels zorgen ervoor dat suiker langzaam in je bloed wordt opgenomen. Daardoor houd je een stabiele bloedsuikerspiegel. Vezels zitten bijvoorbeeld in havermout, linzen, fruit, volkorenpasta, en volkorenbrood en bladgroenten.
  • Vitamine B: deze vitamine heeft een heleboel voordelen. B1 helpt bij een stabiele bloedsuikerspiegel, B3 maakt het gelukshormoon serotonine aan en door B12 ervaar je minder stress. Vitamine B zit onder andere in peulvruchten, volkoren producten, kalkoen, broccoli, eieren, varkensvlees en kip.
  • En vermijd dit: probeer bij stress af te blijven van alcohol, suiker, koffie en snelle afhaalhappen. Het is ontzettend verleidelijk om een glas alcohol te drinken of een patatje te halen om de hoek. Maar ze maken het alleen maar moeilijker voor je lichaam om je energie op peil te houden. En als je onder spanning staat, heb je die juist hard nodig.

Natuurlijk is voeding alleen niet voldoende om goed met stress om te gaan. Naast gezond eten is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je ongezonde stress zo veel mogelijk vermijdt.

 

Niet kunnen eten of te veel eten bij burn-out

Eet jij te veel of te weinig? Dit is een klacht die regelmatig door mensen wordt genoemd voorafgaand aan hun burn-out. Een burn-out kun je zien als een wolf in schaapskleren. Er gaan allerlei klachten en signalen aan vooraf die onschuldig lijken, maar dat niet per se zijn.

We noemen hier 73 symptomen van een burn-out. Herken je er een aantal? Dan heb je mogelijk al te maken met stress of burn-out. Je lichaam geeft met deze symptomen een teken dat je over je grenzen gaat. Te veel of te weinig eten doordat je een periode gespannen bent is normaal. Maar niet als dit langere tijd het geval is. Als je daarnaast emotioneel uitgeput bent en geen plezier meer hebt in je werk kan het zijn dat je burn-out raakt.

 

 

 

 

 

 

Bronnen:

Dokterdokter.nl | Anita Mulderij

Mens-en-gezondheid.infonu.nl

Ggznieuws.nl

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Het is gelukt!

Al 16 jaar sta ik elke dag telefonisch mensen te woord die willen weten of BoFit hen kan helpen. Ik besteed altijd uitgebreid aandacht aan hun persoonlijke verhaal en situatie. De eerste stap is om echt contact te maken, zodat de ander met voelbaar...

natuurcoaching, vrouw in hangmat

Wat is natuurcoaching? Ontdek de voor- en nadelen

Natuurcoaching is, je raadt het waarschijnlijk al, coaching die plaats vindt in de natuur. Maar, het is meer dan dat. In dit blog gaan we hier dieper op in, geven we je de voor- en nadelen én leggen we het verschil uit met de trajecten bij BoFit. Zo kun jij de...