Zo herken én voorkom je stress + 7 tips

door | jan 21, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Stress is een signaal van je lichaam dat, als je dit negeert, alleen maar erger wordt. Wil je ongezonde stress voorkomen dan is het essentieel om dit op tijd te herkennen. En nog belangrijker: er iets mee te doen. In dit blog leren we je de stresssignalen te herkennen en geven we je tips om ongezonde stress tegen te gaan.

 

Bewustworden van stress

De allereerste en meest moeilijke stap in het herkennen van stress is bewustwording. Want hoe herken je stress als je hier helemaal niet mee bezig bent? Misschien voel je wel die zeurende pijn in je schouders of slaap je slechter. Maar je staat er niet bij stil. Gewoon, omdat je meer te doen hebt die dag. En die kleine pijntjes, moet je dat echt zo serieus nemen? Ja dus.

 

Je lichaam vraagt je aandacht

Ook kleine pijntjes zijn signalen van je lichaam dat er iets niet goed gaat. Dat je bijvoorbeeld te veel doet of te weinig rust neemt. Je lichaam reageert hierop door middel van pijn. Eerst nog door kleine signalen af te geven. Bijvoorbeeld lichte nekklachten of een opgezette buik. Vaak hebben we de neiging om deze klachten te negeren. Bijvoorbeeld omdat je niet zeurderig of kleinzielig wil overkomen. Toch is je lichaam bezig om jouw aandacht te krijgen. Uiteindelijk kunnen klachten chronisch worden als je dit te lang laat oplopen. En dan is het vaak nog veel moeilijker om er weer vanaf te komen.

Lees ook: 13 positieve effecten door leefstijlverandering

Sta stil bij stress

Dus hoe word je je bewust dat je last hebt van stresssignalen? Allereerst is regelmatig bij jezelf stilstaan een must. Vraag geregeld aan jezelf hoe je je voelt. Ben je nog gelukkig? Doe je nog steeds dingen die je leuk vindt om te doen? Is het antwoord nee? Kijk dan of je iets in je leven kunt veranderen zodat je je meer ontspannen en gelukkiger voelt. Check ook je lichaam op stress, druk, zwaarte en pijntjes. Dat zijn de gebieden die je aandacht nodig hebben. We geven je hier een lijstje met stresssignalen die vaak bij mensen voorkomen. Zo kun je stress sneller herkennen.

Veel voorkomende stresssignalen:

In principe kan natuurlijk iedere klacht een gevolg zijn van stress. Daarom is het lijstje hierboven niet compleet. Maar het laat je wel nadenken over de klachten die je zelf ervaart. En hopelijk sta je er hierdoor ook vaker bij stil.

Als jij bovenstaande symptomen herkent en je twijfelt of je tegen een burn-out aanloopt, dan doe je er slim aan om onze burn-outgids te downloaden:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

Stress is niet per se slecht

Stel nou dat je een of meerdere bovenstaande klachten herkent. Of, nog beter, je wilt voorkomen dat je ze krijgt. Wat kun je doen, behalve dus vaker bij jezelf stilstaan, om stress te vermijden? Allereerst willen we je laten weten dat stress niet per se slecht is. Een beetje stress maakt je alert en gefocust. Zo kun je die deadline op je werk halen of snel de overkant van de straat bereiken voordat een auto je onderschept. Maar dit is kortdurende stress. Langdurige stress is op termijn schadelijk. En je kunt er burn-out van raken. Daarom is het slim om dit soort stress te voorkomen en spanningen af te bouwen. Niet af en toe, maar dagelijks. Hieronder lees je 7 tips die jou hierbij helpen.

 

wat te doen bij stress

7 tips om stress te voorkomen:

1. Neem geregeld een pauze

Op je werk, maar ook thuis. Thuis moet namelijk ook van alles gebeuren en raas je vaak maar door. Pak een boek of schenk een kop thee in, en ontspan.

2. Gun je brein af en toe rust

Zo kan het echt opladen. Laat je telefoon daarom links liggen. Lees ook geen tijdschrift. Maar staar bijvoorbeeld uit het raam. Als je uitkijkt op wat groen is dat helemaal mooi. Daar worden je hersenen rustig van. Of doe even je ogen dicht. Een bad of douche nemen helpt ook om uit je hoofd te komen.

3. Ga wandelen

Het liefst in de natuur of in een park bij jou in de buurt. De natuur bied je zo veel voordelen. Je wordt er rustig en ontspannen van, alsof je een reset krijgt. Lees hier meer over de voordelen van de natuur.

4. Doe fysieke oefeningen

Nee, je hoeft helemaal niet naar de sportschool. Je kunt ook gewoon thuis of op je werk af en toe korte oefeningen doen. Zo maak je je spieren los en laat je spanningen gaan. Dat werkt vooral goed als je de hele tijd in dezelfde houding zit, zoals achter een computer.

5. Heb vertrouwen

De meeste problemen komen vanzelf wel weer goed. Sterker nog: als jij je er mee bemoeit gaat het vaak juist mis. Laat bepaalde situaties eerder los en accepteer dat je niet overal grip op hebt.

6. Richt je op wat wél goed gaat

Er gaat altijd wel iets mis. Maar door hier je aandacht op te focussen word je niet gelukkiger. Kijk dus wat goed ging vandaag, doe waar je wél goed in bent en waardeer het goede in anderen.

7. Stop met negatief denken

Piekeren en doemdenken kunnen je behoorlijk gestrest maken. En ze hebben weinig nut. De meeste gedachten zijn namelijk een herhaling. Je denkt dus constant in kringetjes. Je kunt tegen jezelf simpelweg ‘stop’ zeggen en dan denken aan iets anders. Of leid jezelf af (bel een vriend) en focus op iets anders (ga wandelen of sporten). Je gedachten veranderen kost wel tijd en aandacht. Je bent hier dus niet met een week vanaf. Maar eenmaal in de hand heb je er de rest van je leven profijt van.

 

Wil jij leren omgaan met stress?

En zo fysieke klachten en burn-out voorkomen? Speciaal voor jou hebben we een preventief burn-outprogramma. Neem contact met ons op voor de brochure en de tarieven.

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

5 gegronde redenen waarom burn-out niet je eigen schuld is

Voel jij je schuldig omdat je een burn-out hebt? Omdat je denkt dat het je eigen schuld is? Of omdat je denkt dat je het had kunnen voorkomen? Je bent niet de enige die met dit soort gevoelens rondloopt. Schuldgevoel bij je burn-out is heel normaal. In dit blog...

vrouw zonder vakantiestress

Ontspannen op vakantie: 9 tips tegen vakantiestress

Vakantiestress? Je bent niet de enige. Voor veel mensen is op vakantie gaan een bron van stress. 1 op de 6 Nederlanders leidt namelijk aan vakantiestress. In dit blog leggen we je uit waar die stress vandaan komt. En geven we je 9 tips om meer ontspannen op...

burn-out en hechtingsstijl

Dit is de invloed van je hechtingsstijl op burn-out

Een onveilige hechtingsstijl heeft niet alleen invloed op je relaties, maar op alle gebieden van je leven. Daarom kan het ook een behoorlijke impact geven op je burn-out en het herstel hiervan. Hoe zit dat precies? Veilige hechtingsstijl Je hechtingstijl is de...