Wie voorkomt burn-out op het werk

door | feb 3, 2020 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Dat burn-out een verantwoordelijkheid is van zowel de werknemer als de werkgever, daar zijn beiden partijen het over eens. Alleen, wie zorgt ervoor dat burn-out wordt voorkomen? Uit een recent LinkedIn-onderzoek blijkt dat de meningen op de werkvloer hierover verschillen.

Een verstoorde werk-privébalans vergroot de kans op burn-out. Dat gelooft 90% van de ondervraagden van het LinkedIn Work Life Balance-onderzoek uitgevoerd door Kien Onderzoek. 1000 Nederlanders van 18 jaar en ouder werkend in loondienst en 1000 ondernemers met personeel en HRM-verantwoordelijken hebben hieraan meegedaan.

Disbalans en oplossingen

Driekwart van de deelnemers heeft een goede werk-privébalans wel eens opgegeven voor het werk. Bij disbalans zoeken ze de oplossing vooral bij zichzelf. Zo zorgen ze voor voldoende ontspanning buiten hun werktijd (54%). Laten ze het werk zo veel mogelijk los in hun vrije tijd (49%). En leren ze om beter naar hun lichaam te luisteren (42%). 12% van de ondervraagden denkt binnen een jaar burn-out te raken als de huidige situatie niet verandert. Daarnaast is burn-out veelal in de omgeving van werkenden aanwezig. 74% kent wel iemand die door een verstoorde werk-privébalans burn-out is geraakt.

Hoge drempel gesprek

Hoewel werknemers de oplossing bij zichzelf zoeken, vinden werkgevers juist dat je hierover een gesprek moet aangaan met je baas (53%). Maar slechts een op de drie werknemers doet dat. Kennelijk is voor het merendeel de drempel nog te hoog. Een gevoel van zwakte kan de oorzaak zijn maar ook angst voor verlies van hun baan. Toch is het belangrijk bij het voorkomen van een burn-out om zo snel mogelijk aan de bel te trekken. Een leidinggevende kan hier juist aan meewerken door bijvoorbeeld de werkdruk te verlagen of een preventief burn-outtraject in te zetten.

Geen beleid op burn-out

Ondanks dat burn-out en stress toeneemt en een dreigend probleem is voor organisaties, heeft slechts 1 op de 3 werkgevers beleid op een goede werk-privébalans. Opvallend aan het onderzoek is dat eenzelfde aantal vindt dat er helemaal geen beleid hoeft te zijn. Komt er bij deze organisaties geen burn-out voor? Hebben zij de ervaring dat een werknemer met een dreigende burn-out dit zelf oplost? Of nemen ze een burn-out helemaal niet serieus? Helaas wordt dit niet in het onderzoek vermeld.

Burn-out verminderen

Om burn-out in de toekomst te verminderen en te voorkomen zullen beiden partijen een stap verder moeten gaan. De werknemer zal de werkgever eerder moeten informeren zodat er kan worden ingegrepen en een passende maatregel kan worden getroffen. De werkgever zal moeten zorgen voor een open bedrijfscultuur waar zaken als werkdruk kan worden besproken. Daarnaast is beleid op burn-out noodzakelijk om snel en adequaat in te grijpen wanneer het mis dreigt te gaan. En zo langdurige uitval te voorkomen.

 

 

 

Bron:

News.smart.pr (persbericht)

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Bewegen helpt je brein uit te rusten

Echte ontspanning ontstaat na voldoende inspanning. Je brein en je lichaam komen goed tot rust als je niet te actief bent en niet te passief. Maar hoe vinden we daarin de juiste balans? Wanneer moet je je hersenen of lichaam aan het werk zetten en wanneer niet?...

Bewegen lijkt remedie tegen vermoeidheid

Onderzoekers van de Radboud Universiteit ontdekten dat beweging mogelijk een goede remedie is tegen werkgerelateerde vermoeidheidsklachten. Werknemers die een jaar lang dagelijks minstens een half uur flink bewegen, voelen zich minder moe. Aan het onderzoek deden...

Vierde kwartaal: meer psychische klachten door corona zorgelijk

Ondanks dat het aantal ziekmeldingen is gedaald, zijn er meer psychische klachten vermeld. En dat is op zijn minst zorgelijk. Toch kan er iets aan gedaan worden om overbelasting te voorkomen. In de maanden oktober, november en december van 2020 waren er minder...