Tips bij herstel burn-out: zo herstel je het best
Zit jij momenteel ziek thuis met een burn-out? Dan wil je graag wat tips bij herstel van je burn-out. BoFit is al meer dan 23 jaar burn-outspecialist. Wij geven je in dit blog de 6 beste tips om duurzaam te herstellen.
6 beste tips bij herstel van je burn-out
1. Neem rust
Vooral in de eerste fase van een burn-out is slapen en rust nemen heel belangrijk. Soms lukt dat in het begin niet. Dan zit je in een soort ‘hyperstand’ waarbij je nog te veel op adrenaline doet. Dan kun je je juist ontzettend onrustig voelen als je rustig aan ‘moet’ doen. Dit is slechts een eerste fase. Als het goed is kun je op een gegeven moment er meer en meer aan toegeven en zul je je slaap inhalen.
2. Beweeg
Even een waarschuwing. Met bewegen bedoelen we gedoseerd wandelen of lichte oefeningen doen. Zeker in het begin van je burn-out gaat het vooral om uitrusten en bijslapen. Kijk dus uit dat je niet te veel doet. Want dat is heel waarschijnlijk een van je valkuilen. Bouw het bewegen en sporten rustig op. Het beste kun je dit onder begeleiding doen zodat je voorkomt dat je terugvalt, geblesseerd raakt of je klachten verergeren.
Wil je weten hoe je bewegen kunt opbouwen? In dit blog vertellen we je er meer over: Zo helpt bewegen bij je burn-outherstel.
3. Doe waar je energie van krijgt
Zet eens voor jezelf op een rijtje waar je energie van krijgt en wat je energie kost. En kijk dan ook eens waar je meeste aandacht naartoe gaat. En? Besteed jij ook te veel tijd aan zaken en mensen die eigenlijk veel van jouw energie kosten? Dan is het niet zo gek dat je uitgeput bent.
De manier om hiermee om te gaan is: keuzes maken. Er zijn altijd wel redenen te vinden om niet voor jezelf te kiezen. Maar zo pleeg je roogbouw op jezelf. En dat is zonde! Kiezen voor wat je energie geeft, daar krijg je (weer) energie van.
4. Praat met iemand
Daarnaast is het ook fijn als je met iemand over je ziekte kunt praten. Je zult altijd mensen in je omgeving tegenkomen die niet snappen wat er aan de hand is. Het beste is om hier even geen of weinig aandacht aan te besteden. Jij hebt namelijk al jouw energie nodig om te herstellen.
Heb jemensen in je omgeving die je echt vertrouwt en bij wie je je verhaal kwijt kunt? Doe dat dan ook. Want je verhaal delen helpt ook om goed te herstellen.
5. Informeer je omgeving
Naast iemand met wie je kunt praten, is het ook goed om je omgeving te informeren. Een burn-out heb je, hoe vervelend ook, nooit alleen. Nu jij oververmoeid bent en mentaal en fysiek bent uitgeput, heb jij alle tijd nodig om te herstellen. Daarom is het slim om je omgeving hierbij te betrekken en ze te informeren over je ziekte. Zeker omdat een burn-out vaak lastig van de buitenkant is te zien. En dat kan tot vragen en twijfels leiden.
Geef ook aan hoe ze het beste met jou kunnen omgaan. Dat ze je bijvoorbeeld beter even met rust kunnen laten. Of alleen bellen op een bepaald tijdstip. Ook zullen bepaalde taken overgenomen moeten worden. Je partner zal meer in het huishouden moeten doen of zich met de kinderen moeten bezighouden. Misschien moet er een oppas geregeld worden of iemand die het huishouden komt doen.
6. Neem een coach
Onze allerbelangrijkste tip is om een burn-outcoach of andere professionele begeleiding in de arm te nemen. Waarom? Omdat je zo het beste én het snelst van je burn-out herstelt. Zo leer je welk gedrag geleid heeft naar een burn-out en hoe je hiermee voortaan anders omgaat. Je leert bijvoorbeeld ook om beter je grenzen te stellen en goed voor jezelf te zorgen. Allemaal zaken die zelf soms lastig te veranderen zijn. Vaak omdat je hiervoor een blinde vlek hebt of omdat je niet weet hóe.
Wil je bij ons een traject? Dan ben je natuurlijk van harte welkom! Maar bovenal: kies wat echt bij je past, dan zal je herstel ook beter verlopen.
Meer weten over burn-out? Lees ook:
5 drogredenen om geen hulp in te schakelen bij burn-out
Hoe pak jij jouw burn-out aan? Dit moet je weten om de begeleiding te kiezen die bij je past
Burn-out zelf behandelen en oplossen. Is dat een goed idee?