Burn-out zelf behandelen en oplossen. Is dat een goed idee?

door | okt 29, 2020 | BoFit Burn-out Blog

Je bent burn-out of denkt hier tegenaan te zitten. Je doet allereerst een stap terug en bedenkt wat je kunt doen om hier zo snel mogelijk weer uit te komen. Want een burn-out, dat kun je toch zelf wel aanpakken? Niemand kent jou beter dan jijzelf. Toch? Maar is dat eigenlijk wel zo’n goed idee? Lees wat wij na twintig jaar burn-outbehandeling hierover zeggen.

 

Zelf je burn-out aanpakken

We krijgen ze regelmatig binnen: aanmeldingen van mensen met een burn-out die eerst zelf aan de slag zijn gegaan met hun herstel. Ze hebben veel over burn-out gelezen, hebben hier en daar wat tips opgevolgd, hebben veel gerust en geslapen, hebben regelmatig gewandeld, zijn naar een fysiotherapeut geweest of hebben zich laten masseren. Ze voelen zich wat beter maar worden nog snel moe. Ook weer werken lukt nog niet echt. Op termijn weten ze eigenlijk niet meer goed wat ze moeten doen en gaan ze zich alleen maar slechter voelen of vallen weer terug.

 

Vrouw zit in bos en is hersteld van burn-out

Burn-outverhaal van iemand die zelf haar burn-out behandelde

Zo ging het ook met Sarah. Het liep al een tijdje niet lekker op haar werk en ook privé ging het niet goed: “Ik wilde er niet aan toegeven en bleef vooral maar doorgaan. Totdat ik mezelf een jaar geleden op de bodem van de put vond. Ik kon alleen maar huilen, had continu een onrustig gevoel en was zo moe dat ik niet meer kon slapen. Ik sloot me af van de buitenwereld en probeerde elke vorm van prikkels te ontwijken. Kortom: ik had een burn-out. Iets wat ik maar moeilijk kon bevatten.”

“Na goedbedoeld advies van de huisarts en mensen uit mijn omgeving besloot ik te stoppen met werken en veel te gaan wandelen. Dit kan én ga ik zelf wel oplossen, dacht ik. Naast dat ik nog steeds ongelofelijk moe was, leek het een tijd goed te gaan. Het was een bijzonder jaar, want mijn vriend en ik gingen trouwen in juni. Het toeleven naar deze dag hield me op de been, maar na de huwelijksreis kwam de man met de hamer dan echt. En dit keer functioneerde ik totaal niet meer.”

Lees hier het hele burn-outverhaal van Sarah.

 

Zelf je burn-out oplossen: geen goed idee

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: zelf je burn-out oplossen is geen goed idee. En dat is niet omdat we je een burn-outtraject willen verkopen of omdat je per se bij ons een traject moet volgen. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat je alleen goed hersteld als de manier van behandelen bij je past en je een klik hebt met de coach/behandelaar. In de twintig jaar dat we met burn-out werken hebben we gemerkt dat het zelf behandelen van je burn-out leidt naar een langer herstel en/of het verergeren van je klachten. Daarnaast maak je meer kans op een tweede of zelfs derde burn-out. En dat gunnen we niemand.

Lees ook: Hoe lang zit je thuis met een burn-out?

 

Vrouw rust uit tijdens burn-outherstel

Misverstanden over burn-out: uitrusten

Veel mensen denken dat herstellen van een burn-out vooral met uitrusten te maken heeft. En dat is zeker niet het geval. Ja, je hebt rust en veel slapen zeker nodig om je lichaam te laten ‘bijkomen’ maar dan ben je er nog lang niet. Een burn-out zit namelijk veel complexer in elkaar. Het heeft onder andere te maken met oude gedragspatronen en overtuigingen waardoor je keer op keer iets doet wat niet goed voor je is. Of waardoor je iedere keer over je grenzen gaat. De meeste mensen hebben niet de juiste psychische kennis in huis om hier zicht op te krijgen. Daarnaast, hebben we niet allemaal een blinde vlek voor onze eigen tekortkomingen? Anders had je natuurlijk al veel eerder je burn-out kunnen voorkomen.

 

Misverstanden over burn-out: gedrag veranderen

Daarnaast is inzicht alleen niet voldoende om uit je burn-out te stappen. Je moet ook weten hoe je het aanpakt om je gedrag te veranderen. Dat heeft anders gevolgen. Je denkt bijvoorbeeld hersteld te zijn, komt er op je werk achter dat het toch allemaal te veel is en zit je binnen een mum van tijd weer thuis. Dat is heel frustrerend en ook niet goed voor je herstel. Gelukkig hoef je het echt niet allemaal zelf te doen. Met de juiste expertise kom jij uit je burn-out en blijf je er ook uit.

 

Lees ook: Waarom snel herstellen van een burn-out niet werkt.

 

De juiste behandeling bij burn-out

Als je maar één advies van al onze blogs zou onthouden, laat het dan deze zijn: kies voor je burn-outherstel een behandelaar die gespecialiseerd is in burn-out. Burn-out is een ingewikkeld geheel van diverse klachten waar vaak specifieke kennis voor nodig is. Kies je voor een hersteltraject of behandelaar die deze kennis niet heeft, dan kan dit je herstelproces vertragen of zelfs schadelijk zijn. Het is dus essentieel dat je burn-out direct goed aanpakt zodat jij duurzaam herstelt en je leven weer kunt oppakken.

 

Lees ook: Hoe pak jij jouw burn-out aan? Dit moet je weten om de begeleidingen te kiezen die bij je past.

En: Dit zijn de 7 verschillen tussen een psycholoog en een burn-outcoach.

 

Download ebook over burn-out

Denk jij dat je burn-out bent? Download dan gratis dit complete e-book:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

Wil jij je burn-out goed aanpakken met een duurzaam resultaat?

BoFit werkt al 20 jaar met mensen die burn-out zijn of kampen met stressklachten. We hebben inmiddels duizenden mensen geholpen en dat doen we graag ook bij jou! Want ook jij verdient het om een tevreden en ontspannen leven te leiden.

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

vrouw zonder vakantiestress

Ontspannen op vakantie: 9 tips tegen vakantiestress

Vakantiestress? Je bent niet de enige. Voor veel mensen is op vakantie gaan een bron van stress. 1 op de 6 Nederlanders leidt namelijk aan vakantiestress. In dit blog leggen we je uit waar die stress vandaan komt. En geven we je 9 tips om meer ontspannen op...

foto bo bogaard

Alweer 15 jaar

Op 1 september was het precies 15 jaar geleden dat ik BoFit oprichtte. De tijd vliegt en voordat je het weet ben je veel vergeten van wat zich in die 15 jaar heeft afgespeeld. Daarom even deze terugblik op een tijd waarin bloed, zweet, tranen en hoogtepunten zich...