Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Hoe pak jij jouw burn-out aan? Dit moet je weten om de begeleiding te kiezen die bij je past

door | apr 16, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Welke begeleiding jij kiest voor je burn-out is essentieel bij je herstel. Maar wat en hoe kies je? En: hoe weet je dat het werkt? Het is belangrijk dat je hierover nadenkt voordat je de telefoon pakt voor een afspraak bij een psycholoog of burn-outbegeleider. In dit blog lees je hoe je die afweging maakt zodat ook jij goed herstelt op een manier die bij je past.

 

Vastzitten in een patroon

Het loopt al tijden niet lekker. Je bent druk in je hoofd, je hebt last van vage kwaaltjes. De zin is weg. De irritatie groeit. Een keer vroeg naar bed, gezonder eten en misschien wat minder afspraken plannen. Dat helpt. Toch?

Of toch niet?

Hoe langer je vastzit in dit patroon, hoe groter het gevoel van onbehagen. Je vindt het leven steeds minder prettig. Je lontje wordt steeds korter. Herken je dit? Dan is het tijd om serieus naar jezelf te kijken en de vraag te stellen of jij jezelf eigenlijk nog wel leuk vindt.

 

Op het randje van een burn-out

Het besef dat er iets niet goed zit, dat is er waarschijnlijk wel. Het lukt je nauwelijks om in het dagelijks leven normaal te functioneren. Het voelt niet goed. Je balanceert op het randje van een burn-out. Of je bent er al over. Maar wat doe je? Heb je een plan hoe je hieruit komt? Kortom: hoe pak jij hem aan, die burn-out van jou? En hoe kies jij de begeleiding die bij je past?

 

Hoe ga jij jouw burn-out te lijf?

Eigenlijk wil je gewoon blijven presteren. Je wilt er zijn voor je collega’s en vooral voor het thuisfront. Maar of je wilt of niet, juist nu moet je even die punt en streep zetten, en een paar stappen terug doen. En hoe je dat doet, dat is aan jou (de grote hoe-vraag). Want er is niemand die jou kan vertellen wat goed voor je is, dat kun je echt alleen zelf. Wel is het zo dat je in tijden van stress en chaos niet altijd het overzicht hebt om het juiste te kiezen. Daarom is het goed om hier echt even bij stil te staan. Wij geven je inzicht in hoe we in combinatie van wetenschap en jarenlange ervaring erachter zijn gekomen wat werkt bij het herstel en de bestrijding van een burn-out.

vrouw zit in duinen en denkt na over burn-out

Burn-out is maatwerk

De keuze die je maakt als het gaat om de begeleiding van jouw proces om te werken aan herstel, is essentieel. En, net als de hoe-vraag, is ook dit een keuze die alleen jij kunt maken. En niemand anders. Het is wellicht een dooddoener, maar ieder mens is uniek. Er bestaat (helaas) niet zoiets als het perfecte behandelplan. Begeleiding bij (het voorkomen van) een burn-out is maatwerk. Altijd. Maar, er zijn zeker wel richtlijnen te noemen die het herstel op burn-out duidelijk verbeteren en vaak ook versnellen. En dat is absoluut belangrijk, want je wil voorkomen dat je terugvalt of een tweede burn-out krijgt. 

Wil jij weten of je burn-out bent? Download onze complete burn-outgids:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf.

Psycholoog of burn-outcoach?

Is de diagnose burn-out gesteld, dan is de eerste reactie van de behandelend arts vaak een doorverwijzing naar een reeks behandelingen door een psycholoog. Dit lijkt een logische stap. Je wilt inzicht krijgen in jouw situatie. Je wilt weten hoe het komt dat je je in deze situatie bevindt en vooral hoe je er weer uitkomt. Het voeren van gesprekken met een onafhankelijke professional doet hierbij keurig zijn werk. Er is alleen meer om bij een burn-out rekening mee te houden.

 

Burn-out: een uitgeput fysiek systeem

De ervaring leert dat een burn-out het gevolg is van een uitgeput fysiek systeem. Niet alleen je geest heeft zorg nodig op het mentale en emotionele vlak, ook je lijf is opgebrand en heeft een reset nodig. Alleen een behandeling op het mentale vlak om bepaalde patronen te veranderen is dus onvoldoende. Dit is slechts een onderdeel van het complete behandelplan. Het is noodzakelijk om te zorgen dat je hele lichaam weer leert ontspannen.

 

De BoFit-methode

De begeleiding bij (het voorkomen van) een burn-out is dus drieledig. Met gesprekken alleen kom je er simpelweg niet. Met dit gegeven in gedachte is de succesvolle BoFit-methode ontwikkeld. Een methode die lichaamsbeweging met coaching in de natuur combineert en tegelijkertijd aan de slag gaat met de mentale en emotionele knelpunten. De BoFit-methode is een gedegen stappenplan die zorgvuldig is opgebouwd om jou optimaal uit je burn-out te halen.

 

Bewegen zonder prestatiedruk

Of jij nu een doorgewinterde sportfanaat bent of juiste helemaal geen beweger, dat maakt voor een BoFit-traject niet uit. Het gaat erom dat je tijdens een traject beweegt zonder prestatiedruk. Want als het om presteren gaat, dan ga je gauw over je grenzen. En dat is nu juist waarom je een burn-out hebt gekregen. Door te wandelen, lichaamsoefeningen te doen en hard te lopen op jouw niveau leer je steeds beter voelen waar jouw grenzen liggen. Je verkrampte lichaam ontspant en emoties komen vrij. Op die manier ga je met jezelf aan de slag en pak je je knelpunten aan, samen met je coach.

Lees ook:  Zo helpt bewegen bij je burn-outherstel.

 

man is aan het hardlopen tegen burn-out

Waar liggen jouw behoeftes?

Begin dus niet zomaar aan een behandeling. Zorg dat je vooraf in kaart brengt waar je behoeftes liggen, wat bij je past en waar je uiteindelijk naartoe wilt werken. Alle BoFit-coaches hanteren dezelfde basismethode, maar iedere coach is natuurlijk weer anders. De klik tussen jou en jouw BoFit-coach is van essentieel belang voor je herstel.

In dit ervaringsverhaal vertelt Johan hoe juist het bewegen hem er bovenop heeft geholpen.

Neem de tijd om van je burn-out te herstellen

Tot slot. Je neemt een ongelooflijk belangrijke stap met de weloverwogen keuze voor begeleiding die bij je past. Maar, dan begint het proces pas. Herstellen gaat niet vanzelf. Daar is een flinke dosis moed voor nodig en de nodige aandacht. En, misschien wel de voornaamste voorwaarde, tijd. Snel herstellen bestaat niet. Natuurlijk is het logisch dat je dit wilt, het liefste wil je helemaal geen burn-out. Het liefste wil je ‘gewoon’ zijn en ‘normaal’ functioneren. En dat ga je ook echt weer doen. Meer nog dan dat zelfs, want dat je er sterker uitkomt is een bewezen feit. Volg het stappenplan dat nodig is om naar de kern van je probleem te gaan en bouw vervolgens langzaam weer op.

Lees meer over de valkuilen van snel herstellen in dit blog.

 

Hoe ga jij jouw burn-out te lijf?

Heb je een keuze gemaakt? Ben je er klaar voor om van je burn-outklachten af te komen en niet weer terug te vallen in oude patronen? Neem dan contact op met BoFit, de burn-out specialist van Nederland. We geven je graag een uitgebreide toelichting op onze BoFit-methode en geven advies over jouw persoonlijke situatie. Schroom niet. We hebben geen wachttijden en altijd de juiste coach voor jou voorhanden. Onze aanpak werkt. Al twintig jaar.

 

 Ja, ik wil graag van mijn burn-out herstellen!

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Droom wordt wakker!

Je hebt van die momenten in je leven dat het best goed gaat en dat je energiebalans goed is. Alles is dan in beweging. Je gezondheid, je creativiteit, je relatie. Love is in the air! Het gaat jaren goed, maar dan ga je steeds meer aanpakken en nemen de...

Burn-out? Zo krijg je weer grip op je leven

Met een burn-out voel je de grip op je leven tussen je vingers glippen. Je bent totaal of voor een groot deel afhankelijk van anderen. En dat is geen prettig gevoel. Toch kun je langzaam bouwen aan het terughalen van die regie en hierdoor weer energie krijgen. De...

foto bo bogaard

De deur is open

In het weekend 9 en 10 september speelde ik met Vigorous, de band waar ik als zanger en toetsenist in speel, op het Willibrordus Draait Door festival. Dit festival wordt georganiseerd door de stichting Kunstgetij en GGZ Heiloo om meer verbinding te...

burn-out en hechtingsstijl

Dit is de invloed van je hechtingsstijl op burn-out

Een onveilige hechtingsstijl heeft niet alleen invloed op je relaties, maar op alle gebieden van je leven. Daarom kan het ook een behoorlijke impact geven op je burn-out en het herstel hiervan. Hoe zit dat precies? Veilige hechtingsstijl Je hechtingstijl is de...