Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Burn-outhersteltips: zo herstel je het best

door | apr 29, 2021 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Zit jij momenteel ziek thuis met een burn-out? Dan wil je natuurlijk weten hoe je het beste kunt herstellen. BoFit is al meer dan 20 jaar burn-outspecialist. Wij geven je in dit blog de 5 beste tips om goed te herstellen.

 

Burn-outhersteltips: Vrouw hersteld van burn-out

Burn-outhersteltips: 5 beste tips om te herstellen van je burn-out

 

1. Neem een coach

Onze allerbelangrijkste tip is om een burn-outcoach of andere professionele begeleiding in de arm te nemen. Waarom? Omdat je zo het beste én het snelst van je burn-out herstelt. Zo leer je welk gedrag geleid heeft naar een burn-out en hoe je hiermee voortaan anders omgaat. Je leert bijvoorbeeld ook om beter je grenzen te stellen en goed voor jezelf te zorgen. Allemaal zaken die zelf soms lastig te veranderen zijn. Vaak omdat je hiervoor een blinde vlek hebt of omdat je niet weet hóe. Wil je bij ons een traject? Dan ben je natuurlijk van harte welkom! Maar bovenal: kies wat echt bij je past, dan zal je herstel ook beter verlopen.

 

Lees ook:

5 drogredenen om geen hulp in te schakelen bij burn-out

Hoe pak jij jouw burn-out aan? Dit moet je weten om de begeleiding te kiezen die bij je past

Burn-out zelf behandelen en oplossen. Is dat een goed idee?

 

2. Neem rust

Vooral in de eerste fase van een burn-out is slapen en rust nemen heel belangrijk. Soms lukt dat in het begin niet. Dan zit je in een soort ‘hyperstand’ waarbij je nog te veel op adrenaline doet. Dan kun je je juist ontzettend onrustig voelen als je rustig aan ‘moet’ doen. Dit is slechts een eerste fase. Als het goed is kun je op een gegeven moment er meer en meer aan toegeven en zul je je slaap inhalen.

 

3. Beweeg

Even een waarschuwing. Met bewegen bedoelen we gedoseerd wandelen of lichte oefeningen doen. Zeker in het begin van je burn-out gaat het vooral om uitrusten en bijslapen. Kijk dus uit dat je niet te veel doet. Want dat is heel waarschijnlijk een van je valkuilen. Bouw het bewegen en sporten rustig op.  Het beste kun je dit onder begeleiding doen zodat je voorkomt dat je terugvalt, geblesseerd raakt of je klachten verergeren.

 

Wil je weten hoe je bewegen kunt opbouwen? In dit blog vertellen we je er meer over: Zo helpt bewegen bij je burn-outherstel.

 

4. Doe waar je energie van krijgt

Zet eens voor jezelf op een rijtje waar je energie van krijgt en wat je energie kost. En kijk dan ook eens waar je meeste aandacht naartoe gaat. En? Besteed jij ook te veel tijd aan zaken en mensen die eigenlijk veel van jouw energie kosten? Dan is het niet zo gek dat je uitgeput bent. De manier om hiermee om te gaan is: keuzes maken. Je weet vaak echt wel wat je wilt, maar je luistert hier niet naar omdat er iedere keer een ‘ja, maar’-stemmetje omhoog komt. Er zijn namelijk altijd wel redenen te vinden om niet voor jezelf te kiezen. Maar zo leef jij niet echt je eigen leven. En dat is zonde! Kiezen voor wat je energie geeft, daar krijg je (weer) energie van.

 

5. Informeer je omgeving

Een burn-out heb je, hoe vervelend ook, nooit alleen. Nu jij oververmoeid bent en mentaal en fysiek bent uitgeput, heb jij alle tijd nodig om te herstellen. Daarom is het slim om je omgeving hierbij te betrekken en ze te informeren over je ziekte. Zeker omdat een burn-out vaak lastig van de buitenkant is te zien. En dat kan tot vragen en twijfels leiden. Daarnaast is het goed om aan te geven hoe ze het beste met jou kunnen omgaan. Dat ze je bijvoorbeeld beter even met rust kunnen laten. Of alleen bellen op een bepaald tijdstip. Ook zullen bepaalde taken overgenomen moeten worden. Je partner zal meer in het huishouden moeten doen of zich met de kinderen moeten bezighouden. Misschien moet er een oppas geregeld worden of iemand die het huishouden komt doen.

 

Daarnaast is het ook fijn als je met iemand over je ziekte kunt praten. Je zult altijd mensen in je omgeving tegenkomen die niet snappen wat er aan de hand is. Het beste is om hier even geen of weinig aandacht aan te besteden. Jij hebt namelijk al jouw energie nodig om te herstellen. Maar heb je mensen in je omgeving die je echt vertrouwt en bij wie je je verhaal kwijt kunt? Doe dat dan ook. Want je verhaal delen helpt ook om goed te herstellen.

 

 

 

Heb je vragen over je burn-out?

Je kunt ons altijd even bellen op (06) 2095 69 38 en (0800) 5433 04 55 of mailen. We berichten je binnen 24 uur terug.

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

De menselijke maat

Aan het eind van afgelopen jaar had ik een eindgesprek met een van de vele samenwerkingspartners van BoFit, een re-integratiebedrijf. Na 4 jaar samenwerken zijn wij uit elkaar gegaan, omdat deze partner een ander beleid ging voeren. De providerboog van...

Vrouw is blij met re-integratie

Re-integreren na je burn-out? Zo doe je dat

Je bent net burn-out geraakt of al een tijdje uit de roulatie. Waarschijnlijk zit je vol met vragen over wat er na je burn-out gebeurt. Bijvoorbeeld hoe lang het duurt voordat je weer aan het werk kunt. Hoe verloopt re-integratie eigenlijk? Wat gebeurt er als je...

foto bo bogaard

Fit en stressvrij

Toen ik 14 jaar geleden BoFit oprichtte werd over de BoFit-methode nogal lacherig gedaan. Een beetje hardlopen en praten, dat kan toch iedereen en dat is toch geen behandelmethode. Het was in die tijd ook niet zo gemakkelijk om onze methode uit te...

Schaamte bij burn-out

Schaamte bij burn-out. Hoe kom je er vanaf?

Je zit net of midden in je burn-out en je vindt het lastig om ermee naar buiten te komen of er over te praten. Het kan je zelfs tegenhouden om begeleiding te zoeken en vervolgstappen te zetten. Schaamte bij burn-out kan zorgen voor vertraging in je herstelproces....