Ik ben

hersteld.

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ik ben

hersteld.

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Burn-outervaring van Luuk | gevoelig voor stress

door | sep 28, 2021 | Ervaringsverhalen | 0 Reacties

Voor zover ik me kan herinneren ben ik altijd gevoelig geweest voor stress. In de zestien jaar dat ik werk, heb ik in elke functie wel periodes gehad dat het druk was en dat ik die druk ook fysiek ging ervaren. Met name het slapen ging dan wat minder.

Afgelopen jaar heb ik de druk te hoog laten oplopen. Ergens wist ik dat wel, maar dat wilde ik op dat moment niet zien. Ik had fysieke klachten vanaf twee maanden voordat ik uitviel. Maar eigenlijk waren die klachten al een half jaar in opbouw. Terugkijkend is het meest bijzondere dat je heel goed weet dat het niet de goede kant opgaat. Maar je negeert dit en denkt dat het geen optie is om er iets aan te doen. Het slapen ging steeds slechter. Van een tot twee uur wakker liggen per nacht naar het merendeel wakker liggen. Ook de hoofdpijn werd steeds erger. De laatste anderhalve maand voordat ik uitviel heb ik continu hoofdpijn gehad. En dat terwijl ik terugkwam van drie weken vakantie en dus eigenlijk helemaal uitgerust en opgeladen zou moeten zijn.

 

burn-outherstel reactie klant

 

De eerste periode nadat ik uitviel was erg vreemd. De eerste paar dagen was ik een zielig hoopje op de bank, geen energie. De dagen erna kwam niks binnen, alsof ik in een bubbel leefde. Dat was na een week of twee wel weg. Vanaf toen kreeg ik steeds meer energie en ging ik vaak naar buiten. Vanaf een week of vier, vijf nadat ik thuis zat is het traject met BoFit begonnen. Het ritme van twee keer per week met BoFit-coach Menno naar buiten, veel wandelen en hardlopen deed me goed. De fysieke energie kwam redelijk snel terug. Het was alleen het mentale stuk dat lang een uitdaging bleef, en voor een deel altijd zal blijven. De ademhalingsoefeningen, het ervaren van fysieke ontspanning en het effect daarvan op mijn psyche – dat heeft me veel gebracht en dat doet het nog steeds. Bewust tijd nemen voor rust, voor je ademhaling en voor de balans tussen de zenuwstelsels. Hier was ik me eerder nooit bewust van. Op aanraden van Menno heb ik het boek ‘Verademing’ (Bram Bakker & Koen de Jong – red.) gelezen. Al heb ik het niet zo op ‘zelfhulpboeken’, dit is er een waarvan ik nog dagelijks plezier heb. Daarnaast heb ik ‘Focus aan/uit’ van Mark Tigchelaar gelezen dat me op een andere manier geholpen heeft rust en balans te brengen in het dagelijks leven.

Naast het BoFit-traject heb ik een tijdje gelopen bij een orofaciaal fysiotherapeut. Daar heb ik geleerd hoe ik de spanningshoofdpijn kan weghalen met regelmatig tien minuten hoofdmassage. Dit werkt ook goed.  Samengevat heb ik het traject met mijn BoFit-coach echt als een mooie leertijd ervaren. Vaak nog met vraagtekens, maar die werden gedurende de maanden en zeker sinds het hervatten van mijn werk meer en meer opgelost.

Sommige dingen zullen altijd een aandachtspunt blijven omdat de oorzaak van de burn-out in mijn karakter en persoon zit, en ik dat niet wil kwijtraken. Het brengt me namelijk ook heel veel goeds. Ik wil er alleen wel voor zorgen dat ik de signalen van veel spanning en geen goede balans blijf herkennen en er direct actie op onderneem. Dit is voornamelijk het open zijn over de spanning en eerlijk zijn over waar dit vandaan komt. Daarnaast blijf ik vasthouden aan de technieken en rituelen die ik de afgelopen tijd heb ingebakken in mijn dagelijks leven en die me zullen blijven helpen.

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-outverhaal van Jantine | weinig zelfvertrouwen en black-outs

Door reorganisatie op mijn werk ontstond in de loop van 2017 bij mij veel stress die zich uitte in slecht slapen, kleine black-outs, vergeetachtigheid en prikkelbaarheid. Tevens voelde ik me steeds onzekerder, had weinig zelfvertrouwen. Eind oktober 2017 kwam dit...

Burn-outverhaal van Jeroen | op en leeg

Een druk leven waarin werken, een nieuw gezinslid en nog leuke dingen doen met je omgeving ervoor zorgden dat ik overliep. Ik legde de lat voor mezelf te hoog, want alles moest perfect zijn. Het gevolg was dat ik veel te lang over mijn eigen grens heen gegaan ben....

Burn-outverhaal van Ytje | bergen werk

Ik weet nog wat ik dacht toen ik met BoFit begon: als ze mij vertellen hoe het traject gaat verlopen, dan tik ik het even af en dan is dit ook weer gedaan. De sessies voelden in het begin als extra werk, toegevoegd aan een berg die voor mij al niet meer te overzien...

Burn-outerhaal van Heidi | energie op

In het najaar van 2015 werd ik getroffen door een burn-out. Dat overkomt je natuurlijk niet van de ene op de andere dag, daar gaat een hoop aan vooraf. Waaronder in de zomer van 2015 een auto-ongeluk.   “De whiplash die ik opliep was de druppel”   De...