Ik ben

hersteld.

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ik ben

hersteld.

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Burn-outervaring van Luuk | gevoelig voor stress

door | sep 28, 2021 | Ervaringsverhalen | 0 Reacties

Voor zover ik me kan herinneren ben ik altijd gevoelig geweest voor stress. In de zestien jaar dat ik werk, heb ik in elke functie wel periodes gehad dat het druk was en dat ik die druk ook fysiek ging ervaren. Met name het slapen ging dan wat minder.

Afgelopen jaar heb ik de druk te hoog laten oplopen. Ergens wist ik dat wel, maar dat wilde ik op dat moment niet zien. Ik had fysieke klachten vanaf twee maanden voordat ik uitviel. Maar eigenlijk waren die klachten al een half jaar in opbouw. Terugkijkend is het meest bijzondere dat je heel goed weet dat het niet de goede kant opgaat. Maar je negeert dit en denkt dat het geen optie is om er iets aan te doen. Het slapen ging steeds slechter. Van een tot twee uur wakker liggen per nacht naar het merendeel wakker liggen. Ook de hoofdpijn werd steeds erger. De laatste anderhalve maand voordat ik uitviel heb ik continu hoofdpijn gehad. En dat terwijl ik terugkwam van drie weken vakantie en dus eigenlijk helemaal uitgerust en opgeladen zou moeten zijn.

 

burn-outherstel reactie klant

 

De eerste periode nadat ik uitviel was erg vreemd. De eerste paar dagen was ik een zielig hoopje op de bank, geen energie. De dagen erna kwam niks binnen, alsof ik in een bubbel leefde. Dat was na een week of twee wel weg. Vanaf toen kreeg ik steeds meer energie en ging ik vaak naar buiten. Vanaf een week of vier, vijf nadat ik thuis zat is het traject met BoFit begonnen. Het ritme van twee keer per week met BoFit-coach Menno naar buiten, veel wandelen en hardlopen deed me goed. De fysieke energie kwam redelijk snel terug. Het was alleen het mentale stuk dat lang een uitdaging bleef, en voor een deel altijd zal blijven. De ademhalingsoefeningen, het ervaren van fysieke ontspanning en het effect daarvan op mijn psyche – dat heeft me veel gebracht en dat doet het nog steeds. Bewust tijd nemen voor rust, voor je ademhaling en voor de balans tussen de zenuwstelsels. Hier was ik me eerder nooit bewust van. Op aanraden van Menno heb ik het boek ‘Verademing’ (Bram Bakker & Koen de Jong – red.) gelezen. Al heb ik het niet zo op ‘zelfhulpboeken’, dit is er een waarvan ik nog dagelijks plezier heb. Daarnaast heb ik ‘Focus aan/uit’ van Mark Tigchelaar gelezen dat me op een andere manier geholpen heeft rust en balans te brengen in het dagelijks leven.

Naast het BoFit-traject heb ik een tijdje gelopen bij een orofaciaal fysiotherapeut. Daar heb ik geleerd hoe ik de spanningshoofdpijn kan weghalen met regelmatig tien minuten hoofdmassage. Dit werkt ook goed.  Samengevat heb ik het traject met mijn BoFit-coach echt als een mooie leertijd ervaren. Vaak nog met vraagtekens, maar die werden gedurende de maanden en zeker sinds het hervatten van mijn werk meer en meer opgelost.

Sommige dingen zullen altijd een aandachtspunt blijven omdat de oorzaak van de burn-out in mijn karakter en persoon zit, en ik dat niet wil kwijtraken. Het brengt me namelijk ook heel veel goeds. Ik wil er alleen wel voor zorgen dat ik de signalen van veel spanning en geen goede balans blijf herkennen en er direct actie op onderneem. Dit is voornamelijk het open zijn over de spanning en eerlijk zijn over waar dit vandaan komt. Daarnaast blijf ik vasthouden aan de technieken en rituelen die ik de afgelopen tijd heb ingebakken in mijn dagelijks leven en die me zullen blijven helpen.

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-outervaring van Barry | altijd bezig met werk

Ik heb BoFit benaderd omdat ik geen energie meer had en niet wist hoe ik uit dit dal moest komen. In mijn hoofd was ik altijd bezig met werk. Ik sliep slecht en kreeg steeds meer last van lichamelijke klachten. Ik herkende mezelf niet meer en wist dat er iets moest...

Burn-outverhaal van Dimitry | burn-out

Als zelfstandig ondernemer heb je de neiging jezelf altijd sterker voor te doen dan eigenlijk zou mogen. Jij kan alles aan en overtreft iedereen, meer is altijd beter, totdat je niet meer verder kunt. Een dergelijk breekpunt kwam bij mij samen met wat andere...

Burn-outervaring van Monique | hoge bloeddruk en hartkloppingen

Op 8 juni 2020 heb ik mij ziekgemeld in verband met hoge bloeddruk, slecht slapen, duizelig en hartkloppingen. De huisarts zei dat ik rust moest nemen. Na enkele weken lusteloos bankhangen en een gesprek met arbodienst HCC werd mij geadviseerd om te zorgen voor...

Burn-outverhaal van Merel | geen plezier meer in werk

Juli 2017. Het begon met kijken. Ik merkte op dat ik moeite had met het lezen van mijn e-mails. Ik kon de woorden wel zien, maar de zin niet in één keer lezen. Het is een gek gevoel, het lijkt wel alsof je aangeschoten bent. Dit had ik wel eens eerder een dag of...