Hoe vitaal ben jij? Arbo Unie start campagne Lekker in je Vel

door | sep 6, 2021 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Meer aandacht voor een gezonde leefstijl op het werk. Dat is waar arbodienst Arbo Unie zich met hun nieuwe campagne Lekker in je Vel op richt. Zij vinden dat werkgevers zich bewuster moeten worden van de gezondheid en vitaliteit van hun medewerkers. En werkgevers moeten medewerkers aanmoedigen om fysiek en mentaal in beweging te komen.

 

De coronacrisis en het thuiswerken heeft zijn weerslag gehad op onze gezondheid. Fysiek zijn we minder in beweging geweest. Mentaal is en was het soms moeilijk volhouden om zonder de live contacten van collega’s en zakelijke relaties te moeten werken. Daarnaast veranderden voor sommige medewerkers de taken dusdanig dat hierdoor de zin en motivatie afnam. Dit was namelijk niet de baan waarvoor ze zich hadden ‘aangemeld’.

 

Lekker in je vel, minder verzuim

Gezond personeel leidt tot minder ziekteverzuim en is hierdoor langer inzetbaar. Zeker dus in deze tijd. Een gezonde leefstijl helpt hierbij en werkt preventief tegen ziektes als burn-out en overspannenheid. Maar daar moet wel iets voor gebeuren. Arbo Unie wil werkgevers meer in beweging zetten. Bedrijfsarts en leefstijlexpert Giny Norder bij Arbo Unie zegt hierover: “Er ligt een actieve taak voor werkgevers om hun werknemers ondersteuning te bieden op het gebied van gezondheid, dit te monitoren en het gesprek hierover aan te gaan. Werknemers die lekker in hun vel zitten verzuimen minder.”

 

Lees ook: 13 positieve effecten door leefstijlverandering.

En: 7 basistips om je leefstijl te veranderen, je immuunsysteem te versterken en stress te verminderen

 

Werk, privéleven, bronnen

Met de Lekker in je Vel campagne benadrukt Arbo Unie een aanpak die meer omvattend is. Door aandacht te besteden aan alle levensgebieden kunnen werknemers een gezonde basis leggen. Er zijn een aantal pijlers waar Arbo Unie zich op richt, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en verschillende databronnen. Dat gaat vooral om werk, privéleven en de hulpbronnen (denk aan een goede bureaustoel of meer autonomie). Het WHR-model, noemt Arbo Unie het. Die letters staan voor Work, Home en Resources. Deze drie thema’s moeten in balans zijn om een goede gezondheid te waarborgen. En dat is een samenspel tussen werkgever en werknemer. Voor de werknemer is het belangrijk dat hij of zij weet wat noodzakelijk is om gezond te kunnen werken en leven. Want pas dan kun je dat ook bij de werkgever aangeven. Een valkuil van de werkgever is dat ze vaak een algemene maatregel instellen die voor iedere werknemer geldt. Maar dat gaat meestal voorbij aan de individuele behoeften.

 

Preventie alleen niet genoeg

Hulpmiddelen om je werknemers te stimuleren zijn er genoeg. Denk aan: preventief medisch onderzoek, meer bewegen door een sportabonnement, sociale verbinding stimuleren, financieel advies en preventieve bedrijfszorg. Maar, alleen maar preventieve programma’s aanbieden is niet voldoende. Willem van Rhenen, Chief Health Officer bij Arbo Unie vertelt: “Zo ken ik een grote multinational die iets van zeventig programma’s heeft uitstaan onder zijn werknemers als het gaat over preventie. En het opmerkelijk is dat zij ook zien dat ondanks al die programmeringen er een toename is in de stressbeleving en er een toename is in het verzuim.”

 

Lees hier meer over het vitaliteitsprogramma van BoFit.

 

Missie en actie van de werkgever

Alleen maar aanbieden werkt dus niet. Maar wat dan wel? In de podcast van de Arbo Unie wordt aangegeven dat de acties moeten passen bij de missie van de organisatie. En dat een werkgever zich ook afvraagt wat het doel is van deze acties. Daarnaast is het belangrijk dat het aangeboden programma past bij de persoon zelf. Als je iets doet wat bij je past, heeft dat namelijk meer effect. Als je als organisatie wilt dat een werknemer echt in zijn kracht komt, dan zal een leidinggevende of hr-manager goed moet blijven luisteren en kunnen motiveren. Want aandacht aan gezondheid besteden blijft een kwestie van intrinsieke motivatie.

 

 

Bronnen:

Managersonline.nl

Arbounie.nl

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Parentale burn-out: uitgeput door je kind

Een parentale burn-out: het fenomeen begint aan bekendheid toe te nemen. Het dagelijks opvoeden van kinderen kan zo uitdagend zijn dat ouders er aan onderdoor gaan. Daarnaast neemt de druk om de beste of perfecte ouder te zijn almaar toe. Opvoeding is een hot...

Twintig procent van de werkenden burn-out

Onderzoeksinstituut TNO publiceerde afgelopen 19 december de ‘Arbobalans 2016’. Een groot tweejaarlijks onderzoek waarin onder meer werkdruk wordt onderzocht. Hieruit blijkt dat een vijfde van alle werkenden in Nederland op het randje van een burn-out balanceert....

Thuiswerker is gevoeliger voor burn-out

Steeds meer mensen in loondienst werken veel thuis. Vooral werknemers in de sectoren ICT en automatisering, het bank- en verzekeringswezen en de zakelijke dienstverlening. Thuiswerken maakt het combineren van werk en gezin gemakkelijker, maar het gevaar dreigt dat...

Te grote draaglast, meer ongezonde stress

Stress is gezond zolang iemands draaglast en draagkracht met elkaar in evenwicht zijn. Als de draaglast de overhand krijgt ontstaat ongezonde stress. Ongezonde stress sluipt vaak ongemerkt iemands leven in als gevolg van een opeenstapeling van situaties of...