06 2095 6938 [email protected]

Ben ik overspannen of gestrest?

door | feb 11, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Je zit al een tijdje niet lekker in je vel. Je slaapt bijvoorbeeld slecht, hebt een kort lontje, je kunt je slecht concentreren en je bent erg emotioneel. Misschien ben je overspannen. Maar hoe weet je dat? In dit blog leggen we je uit wat overspannenheid is en hoe je ervan kunt herstellen.

 

Symptomen van stress

Overspannenheid begint bij stress. Nu heeft iedereen wel eens stress. Dat maakt je juist alert waardoor je snel kunt reageren. Maar te veel ongezonde stress zorgt voor spanning in je lichaam. Bijvoorbeeld als je een ziek kind thuis hebt en je werk ook veel van je vraagt. Of als je naast je drukke werkzaamheden een moeilijke studie doet. Je doet dan meer dan je lichaam aankan. Jouw lijf reageert hierop met (fysieke) klachten. Zoals slecht slapen, nek- en schouderpijn, piekeren, een gehaast gevoel, irritatie of buikpijn. Maar ook klachten die je in eerste instantie niet zo snel met stress in verband brengt kunnen op stress duiden. Zoals problemen met je stem als heesheid. Of eczeem en huiduitslag. Als het goed is lossen deze klachten op zodra de stressvolle situatie verdwijnt.

 

Van stress naar overspannen

Als stressvolle situaties lang aanhouden kun je overspannen raken. Dat houd je misschien best een tijdje vol, maar als er een onverwachte stressvolle situatie bij komt dan kan dat plotseling te veel worden. Zoals een demente moeder die je moet helpen, terwijl je ondertussen ook nog voor je eigen gezin zorgt. Staat je relatie dan ook onder spanning, dan kan dat je ineens te veel worden. Je komt er niet meer uit en bent het overzicht kwijt. Je kunt moeilijk ontspannen, de stress stopt maar niet en je raakt je grip op de situatie en jezelf kwijt. Je klachten worden erger, je kunt je moeilijk concentreren en je merkt dat je in je dagelijks leven niet goed meer functioneert. Ook je omgeving merkt dat het niet goed met je gaat. Bijvoorbeeld omdat je plotselinge huilbuien hebt, of omdat je erg prikkelbaar bent of geregeld boos reageert. Daarnaast heb je weinig energie en vermijd je zo veel mogelijk sociale contacten. Kortom, je bent overspannen.

 

vrouw die overspannen in de trein zit

Herstel en behandeling van overspannenheid

Om te herstellen van overspannenheid heb je rust nodig. Veel rust. Dat geeft vaak direct verlichting. De een knapt natuurlijk sneller op dan de ander, maar een gemiddeld herstel duurt ongeveer twaalf weken. Het is belangrijk te accepteren dat je overspannen bent en deze tijd neemt om ook echt uit te rusten.

 

Doe dit als je overspannen bent

Na een tijdje, als je weer wat meer energie hebt, kun je kijken wat de oorzaak is van je overspannenheid. Schrijf dit voor jezelf op en probeer oplossingen te vinden om met stresssituaties om te gaan. Vooral dat laatste is belangrijk. Want als je hersteld bent van je overspannenheid, ga je weer terug naar je gewone leven. En dat betekent ook dat je weer voor dezelfde uitdagingen staat. En natuurlijk wil herhaling voorkomen. Kom je hier zelf niet uit of neemt je overspannenheid niet af? Neem dan contact op met je huisarts, een maatschappelijk werkster of een stresscoach. Zij kunnen jou heel gericht begeleiden in het voorkomen van te veel stress en het herstellen van je overspannenheid.

 

Van overspannen naar burn-out

Houd je overspannenheid zo’n zes maanden aan dan kun je burn-out raken. Dit overkwam Elke. “Ongeveer twee jaar terug was ik al een tijd overspannen. Ik wist dat al ongeveer een half jaar en deed er niets aan. Ik negeerde het compleet. Ik had toch geen tijd om niet overspannen te zijn? Ik zag het aankomen en deed er niets mee. En dan verbaasd zijn dat je ineens niks meer kan…” Elke raakte hierdoor uiteindelijk burn-out. Rust nemen en ontspannen, zoals je dat bij overspannenheid doet om te herstellen, lukt dan bijna niet meer. Of je klachten worden juist erger. Je hele systeem is in de war. Overspannenheid en klachten negeren is dus het ergste wat je kunt doen. Blijf daarom altijd goed naar je lichaam te luisteren. Neem op tijd je rust, zorg voor balans en onderneem actie als je klachten erger worden.

Lees ook: Dit is het verschil tussen overspannenheid en burn-out

 

Ben jij overspannen?

En wil je burn-out voorkomen? Speciaal voor jou hebben we een preventief burn-outprogramma waarbij je leert om met jouw stressklachten om te gaan. Neem contact met ons op voor de brochure, de tarieven én een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

 

 

 

 

Vragen? Direct Contact? Brochure aanvragen? Bel 0800 – 533 04 55 (gratis).

Wij zijn bereikbaar van maandag t/m zaterdag. Wil je liever gebeld of gemaild worden? Klik dan op de knop hieronder.

Wil je direct persoonlijk contact? Bel 06 - 2095 6938 voor direct contact met Bo Bogaard, eerste aanspreekpunt van BoFit.

Krijg je zijn voicemail? Spreek je telefoonnummer in, je wordt binnen 24 uur teruggebeld. Ook in het weekend.