Burn-out ervaring van Cleo | corona en burn-out

door | jan 10, 2022 | Ervaringsverhalen | 0 Reacties

Het jaar voordat ik mij ziekmeldde was druk, heel erg druk. Ik vond mijn werk leuk, heel erg leuk zelfs, en mijn nieuwe, samengestelde gezin was natuurlijk ook leuk en ook druk. Het was hard werken, alles met volle overgave doen.

Er gebeurde veel. Als manager in de ouderenzorg kwam COVID-19 op ons af. Dag en nacht stond ik klaar voor medewerkers, bewoners en hun familie. Vragen over hoe we het gingen regelen, personeelsplanningen, testen, tekorten en hoe snel we de nieuwe richtlijnen van de overheid konden uitvoeren en vooral ook communiceren. Ik was er.

Thuis ging het met mijn kinderen bergafwaarts. Hier eiste de COVID-19 zijn tol. Psychisch gingen zij er onderdoor. En ik was er, juist ook hier. Toch kon ik niet voorkomen dat een van mijn kinderen er een einde aan heeft proberen te maken.

In december kreeg ik zelf corona, en vanaf dat moment stortte ik volledig in. Ik kon niets meer, ik was er niet meer. Ik was weg, volledig weg. Ik had geen energie meer, ik kon alleen maar slapen. Ik kon niets meer thuis, laat staan op mijn werk. Dat laatste probeerde ik eerst nog wel. Vanaf de bank online nog wat vergaderingen bijwonen, maar eigenlijk hield ik vooral mezelf voor de gek. Rillend zat ik onder een deken een uur online te vergaderen, maar het kostte mij de rest van de dag. Boodschappen halen, eten koken, vaatwasser uitruimen, de was doen – ik kon het niet meer. Duizeligheid, oorsuizen, trillende spieren, kloppend hoofd, schouderpijn, dagenlang in bed huilen – het ging niet over.

 

reactie burn-out klant

 

De praktijkondersteuner (POH) gaf aan dat ik maar om medicatie moest vragen bij de huisarts. Dat dit niet langer zo door kon gaan. Maar dat wilde ik echt niet. Ik wist dat het niet de oplossing zou zijn, slechts onderdrukking. Ik ging op zoek naar alternatieven voor hulp. Hulp die dichter bij mij stond. En die vond ik bij BoFit.

BoFit bood mij een coachingsprogramma aan in de natuur. Niet bij een coach in een kantoortje zitten en praten, dat kende ik wel. Een groot deel van mijn werk bestaat hieruit. Ik kreeg na enig zoekwerk een coach die bij mij paste en die naar mij toe kon komen. Dichtbij huis, want autorijden kon ik ook nog niet in het begin.

BoFit-coach Vincent heeft het tempo aangepast aan mijn fysieke mogelijkheden. We zijn rustig gaan opbouwen: van een korte wandeling met rustpauzes op een bankje, naar uiteindelijk een uur flink doorstappen in de wind. Ik merkte dat ik van de buitenlucht weer meer energie kreeg. Letterlijk voelde ik soms de kloppingen in mijn schouders en hoofd afnemen tijdens die sessies. De gesprekken met mijn coach hielpen me om dingen vanuit een andere kant te belichten. De omgeving leerde me dat alles vergankelijk en aan verandering onderhevig, maar mooi is. Ik leerde om ook eens voor mezelf te zorgen. En misschien nog wel belangrijker: dat voor mezelf zorgen een vereiste voor me was om me weer goed te voelen.

Tijdens de sessies kwam ik erachter wat mijn diepste drijfveren waren en welke overtuigingen ik had. Dat mijn werk heel goed bij me past, waarom ik het zo leuk vind. Maar ook dat ik dingen toch wel anders wilde, ook in mijn privéleven. Ik wilde meer tijd voor mezelf. Ik wilde niet meer constant ‘aan’ staan. Rust. Mijn coach gaf me opdrachten, soms fysiek en soms mentaal, en vooral ook veel stof tot nadenken. Bijvoorbeeld door kritische vragen te stellen en door steeds het positieve te blijven benoemen. Het heeft me enorm geholpen om uit die diepe put te komen.

Ik hou van verbinding en mensen, van zorgen voor een ander, positieve energie geven, maar ik heb ook rust nodig. Rust en tijd om bij te tanken, zelf positieve energie te ontvangen en te kunnen opladen. Ik heb verwaterd contact met vriendinnen hersteld en ben met yoga gestart. Ik heb geleerd gedurende de dag kleine oplaadmomenten/beloningen te creëeren. Daarnaast heb ik geleerd grenzen aan te geven, zodat ik niet volledig leeggezogen raak, maar energie overhoudt om in balans te blijven.

Natuurlijk hebben we ook stil gestaan bij mijn valkuilen. Ze mogen er zijn, maar ik herken ze nu eerder. En ik kan er iets mee.

 

Dankjewel Vincent, dankjewel BoFit!

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-outervaring van Amelia | geen controle meer

Voor de aanloop naar mijn traject met BoFit heeft het mij enige tijd gekost om te aanvaarden dat ik bepaalde zaken niet meer onder controle kon krijgen. De problemen op mijn werk heb ik mij zeer persoonlijk aangetrokken waardoor loslaten niet meer mogelijk was....

Burn-out ervaring van Sophie | onzeker en opgejaagd

“Ziek, ik? Maar ik voel me niet ziek. Ik ben alleen wat moe en ik kan me niet goed concentreren. Heb je niet een training ofzo?” De arboarts begon meer vragen te stellen. Ze zag heel veel rode vlaggen en vroeg me of ik uitgerust was van mijn onlangs gehouden...

Burn-out ervaring van Audrey | twee keer burn-out

Ik viel in oktober 2020 volledig uit op mijn werk en ik was in juli 2021 weer volledig was hersteld (dacht ik). Na die eerste burn-out ben ik vol enthousiasme weer aan het werk gegaan. Want mijn werk vond en vind ik nog steeds leuk en ik ga er met plezier naartoe....

Burn-out ervaring van Julia | stressklachten

De afgelopen twee jaar heb ik continu in de hoogste versnelling geleefd waardoor ik in het voorjaar met stressklachten uitviel op mijn werk. De onderliggende redenen waren een privésituatie waarin een en ander niet goed liep. Op mijn werk was een (veel) te groot...