Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Verdwijnt de praktijkondersteuner (POH) bij burn-out?

door | jan 4, 2022 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Zilveren Kruis heeft besloten om een nieuw financieel systeem in te voeren waarbij de kosten voor de praktijkondersteuner niet of nauwelijks worden vergoed. De Landelijke Huisartsen Vereniging slaat alarm. Verdwijnt hiermee de praktijkondersteuner? En dus ook de hulp aan mensen met burn-out?

 

De praktijkondersteuner speelt een belangrijke rol bij burn-out. Mensen die bij de huisarts te horen krijgen dat ze burn-out zijn, worden geregeld doorverwezen naar de praktijkondersteuner voor verdere hulp. Deze op hbo-niveau opgeleide verpleegkundigen zijn de spin in het web bij het organiseren van zorg voor mensen met diverse klachten. Naast burn-out is dat bijvoorbeeld diabetes, astma of hart- en vaatziekten. Daarnaast heeft een praktijkondersteuner ook ander taken als lichamelijk onderzoek of het opstellen van een gezondheidsplan. Maar door een nieuw financieringssysteem bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis kan dit over een tijdje verleden tijd zijn. Hierdoor wordt de praktijkondersteuner niet of nauwelijks meer vergoed.

 

 Lees ook: 5 belangrijke verschillen tussen een praktijkondersteuner en een burn-outcoach.

Twee patiënten per uur

Huisartsen die aan het Zilveren Kruis verbonden zijn, zijn bang dat de praktijkondersteuner straks niet meer te betalen is. Vooral de organisatorische kant hiervan. De praktijkondersteuner is met name een regelaar die moet nabellen, organiseren en overleggen. En dat wordt nou juist niet in het nieuwe systeem vergoed. Wat wel vergoed wordt zijn de consulten. Maar hiervoor moeten praktijkondersteuners twee patiënten per uur zien. Terwijl de zorg voor chronisch zieke patiënten veel complexer is en meer tijdrovend. Dat wat de huisarts juist niet zelf kan doen.

 

Ongezonde ontwikkeling

Honderden huisartsen hebben zich gemeld bij de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Ze maken zich zorgen dat dit nieuwe systeem ten koste gaat van de kwaliteit. Luuk Elzinga, woordvoerder bij de LHV, zegt hierover: “Mede door een financiële prikkel wordt bepaald welke zorg de huisarts gaat leveren. Dat geld gaat bepalen welke zorg je wel en niet kan leveren, dat is een erg ongezonde ontwikkeling.”

 

Oplossing burn-out

Zilveren Kruis stelt dat de praktijkondersteuner door de veranderingen juist breder inzetbaar is. Zij zien een investering in de huisartsenpraktijk en geen bezuiniging. De zorgverzekeraar denkt dat deze storm aan reacties vooral komt door een door hen aangeboden rekentool die niet of niet volledig is ingevuld. Hierdoor lijkt het alsof huisartsen een hoop geld mislopen. Daarnaast willen ze graag meekijken met de praktijken waarbij het toch misloopt. Toch houdt de huisartsenvereniging zijn twijfels. De eerste drie maanden van het jaar zou moeten uitwijzen of deze nieuwe financiële wijzigingen voor de praktijkondersteuners haalbaar zijn. Wat betreft mensen met een burn-out zou het een oplossing zijn om direct door te verwijzen naar een burn-outspecialist. Op die manier ontlast je de praktijkondersteuner en kan hij of zij zijn aandacht richten op de mensen die dit hard nodig hebben.

 

 

 

 

 

Bron:
Nos.nl

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Deel MKB onderschat kosten ziek personeel

Werkgevers in Nederland moeten zich bij ziekte van personeel aan diverse complexe wetten en regels houden. Veel MKB-ondernemers onderschatten het financiële risico dat een medewerker die langdurig ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt kan inhouden. Dit blijkt uit...

Werkdruk belangrijke oorzaak verzuim

Wist u dat: Ruim 40% van alle zieke medewerkers thuiszit vanwege psychische klachten, waaronder burn-out, overspannenheid en depressie? Werkdruk de belangrijkste oorzaak is van psychische klachten? Psychische klachten regelmatig leiden tot langdurig ziekteverzuim...

Heilzame natuur (2): effect op cognitief functioneren

In dit artikel een selectie van wereldwijde onderzoeksresultaten die aantonen dat contact met de natuur (visueel en fysiek) een positief effect heeft op hoe wij cognitief functioneren. De resultaten zijn eerder gepubliceerd in de factsheet van IVN 'Waarom wij...

Taboe: pesten op de werkvloer

Pesten? Is dat niet iets wat kinderen doen? Helaas niet. Pesten onder volwassenen is iets wat vaker voorkomt dan je denkt. Er heerst nog een enorm taboe op pesten waardoor er nauwelijks openlijk over gesproken wordt. Toch heeft ruim 1,2 miljoen van de volwassenen...