Verdwijnt de praktijkondersteuner (POH) bij burn-out?

door | jan 4, 2022 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Zilveren Kruis heeft besloten om een nieuw financieel systeem in te voeren waarbij de kosten voor de praktijkondersteuner niet of nauwelijks worden vergoed. De Landelijke Huisartsen Vereniging slaat alarm. Verdwijnt hiermee de praktijkondersteuner? En dus ook de hulp aan mensen met burn-out?

 

De praktijkondersteuner speelt een belangrijke rol bij burn-out. Mensen die bij de huisarts te horen krijgen dat ze burn-out zijn, worden geregeld doorverwezen naar de praktijkondersteuner voor verdere hulp. Deze op hbo-niveau opgeleide verpleegkundigen zijn de spin in het web bij het organiseren van zorg voor mensen met diverse klachten. Naast burn-out is dat bijvoorbeeld diabetes, astma of hart- en vaatziekten. Daarnaast heeft een praktijkondersteuner ook ander taken als lichamelijk onderzoek of het opstellen van een gezondheidsplan. Maar door een nieuw financieringssysteem bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis kan dit over een tijdje verleden tijd zijn. Hierdoor wordt de praktijkondersteuner niet of nauwelijks meer vergoed.

 

 Lees ook: 5 belangrijke verschillen tussen een praktijkondersteuner en een burn-outcoach.

Twee patiënten per uur

Huisartsen die aan het Zilveren Kruis verbonden zijn, zijn bang dat de praktijkondersteuner straks niet meer te betalen is. Vooral de organisatorische kant hiervan. De praktijkondersteuner is met name een regelaar die moet nabellen, organiseren en overleggen. En dat wordt nou juist niet in het nieuwe systeem vergoed. Wat wel vergoed wordt zijn de consulten. Maar hiervoor moeten praktijkondersteuners twee patiënten per uur zien. Terwijl de zorg voor chronisch zieke patiënten veel complexer is en meer tijdrovend. Dat wat de huisarts juist niet zelf kan doen.

 

Ongezonde ontwikkeling

Honderden huisartsen hebben zich gemeld bij de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Ze maken zich zorgen dat dit nieuwe systeem ten koste gaat van de kwaliteit. Luuk Elzinga, woordvoerder bij de LHV, zegt hierover: “Mede door een financiële prikkel wordt bepaald welke zorg de huisarts gaat leveren. Dat geld gaat bepalen welke zorg je wel en niet kan leveren, dat is een erg ongezonde ontwikkeling.”

 

Oplossing burn-out

Zilveren Kruis stelt dat de praktijkondersteuner door de veranderingen juist breder inzetbaar is. Zij zien een investering in de huisartsenpraktijk en geen bezuiniging. De zorgverzekeraar denkt dat deze storm aan reacties vooral komt door een door hen aangeboden rekentool die niet of niet volledig is ingevuld. Hierdoor lijkt het alsof huisartsen een hoop geld mislopen. Daarnaast willen ze graag meekijken met de praktijken waarbij het toch misloopt. Toch houdt de huisartsenvereniging zijn twijfels. De eerste drie maanden van het jaar zou moeten uitwijzen of deze nieuwe financiële wijzigingen voor de praktijkondersteuners haalbaar zijn. Wat betreft mensen met een burn-out zou het een oplossing zijn om direct door te verwijzen naar een burn-outspecialist. Op die manier ontlast je de praktijkondersteuner en kan hij of zij zijn aandacht richten op de mensen die dit hard nodig hebben.

 

 

 

 

 

Bron:
Nos.nl

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Depressieve ouder? Hoge kans om zelf depressief te worden

Kinderen met een ouder met een depressie of angststoornis hebben een hoog risico zelf depressief te worden of een angststoornis te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Petra Havinga van het UMC Groningen. “Het is eerder regel dan uitzondering.” Dat er...

Werkstress voorkomen, hoe doen grote werkgevers dat?

Grote werkgevers ontwikkelen in toenemende mate preventief beleid om excessieve werkstress te verminderen en de risico's van burn-out beheersbaar te houden. Veel van de grootste beursgenoteerde bedrijven gaan zich actief bemoeien met de gezondheid van hun personeel...

Hoe is verzuimbegeleiding en preventie georganiseerd?

Op welke manier organiseren bedrijven en instellingen hun verzuimbegeleiding? En wat doen zij intern aan bijvoorbeeld stresspreventie en andere verzuimpreventie om uitval van werknemers te voorkomen? In haar recente onderzoek naar verzuim en inzetbaarheid stelde...

Hoe vitaal ben jij? Arbo Unie start campagne Lekker in je Vel

Meer aandacht voor een gezonde leefstijl op het werk. Dat is waar arbodienst Arbo Unie zich met hun nieuwe campagne Lekker in je Vel op richt. Zij vinden dat werkgevers zich bewuster moeten worden van de gezondheid en vitaliteit van hun medewerkers. En werkgevers...