Hoeveel moet je wandelen om gezond te zijn? En meer gezondheidsvoordelen
Is wandelen gezond? Wandelen en bewegen in de natuur. BoFit zweert er al meer dan 22 jaar bij. Want wandelen en bewegen helpt namelijk bij het herstel van burn-out- en stressklachten. Maar dat niet alleen. Wandelen heeft vele gezondheidsvoordelen.
Risicofactoren van zitten
Van alles wat je voor je gezondheid kunt doen, komt wandelen het beste uit de verf volgens de Amerikaanse dr. Mike Evans. Een zittend bestaan is namelijk funest en neemt vele gezondheidsrisico’s met zich mee. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat al na vier dagen zitten de concentratie vetten in het bloed toe- en de insulinegevoeligheid afneemt. Dat zijn risicofactoren voor hoge bloeddruk en diabetes.
Hoeveel moet je wandelen om gezond te zijn?
De richtlijn is om een half uur tot een uur per dag te wandelen. Overigens wil dit niet zeggen dat je andere leefstijlgebieden moet negeren. Het is nog steeds belangrijk om daarnaast bijvoorbeeld gezond te eten. En goed te blijven slapen. Wil je meer weten? Dr. Evans geeft je meer uitleg in de video hieronder.
Is wandelen beter dan sporten?
Hans Savelberg, hoofddocent bewegingswetenschappen in Maastricht, deed onderzoek naar het verschil in kort intensief sporten en wandelen, in vergelijk met zitten. Wat bleek? Natuurlijk was de groep die kort maar intensief sportte gezonder dan de zittende groep.
Maar het ging nóg beter met de groep die vijf uur per dag rustig rondslenterde. Veel wandelen is dus gezonder dan kort, intensief bewegen.
Wil je weten waarom wandelen helpt bij herstel van burn-out en stress? Lees dit blog.
Waar is wandelen allemaal goed voor?
Wandelen heeft heel veel voordelen voor je gezondheid. We zetten ze hier voor jou op een rijtje.
+ Het verhoogt je fysieke fitheid
Wandelen is een vorm van lichaamsbeweging die die helpt bij het verhogen van de fysieke fitheid. Zo verbetert het de bloedcirculatie, versterkt het de spieren, verbetert het de longcapaciteit en verbrand je calorieën. Ook blijkt uit onderzoek dat het nog beter helpt bij rugpijn dan bijvoorbeeld spierversterkende oefeningen.
+ Het verbetert je mentale gezondheid
Wandelen kan ook helpen bij het verbeteren van de mentale gezondheid. Zoals het verminderen van stress en angst, het verbeteren van de stemming en het verhogen van het gevoel van welzijn.
+ Het bevordert de gezondheid van je hart
Wandelen kan helpen bij het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. Het kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk, het verminderen van het cholesterolgehalte en het verbeteren van de bloedcirculatie.
+ Het versterkt je botten
Wist je dat wandelen ook je botten kan versterken? Zo helpt het bij het voorkomen van osteoporose.
+ Het helpt bij herstel en voorkomen van kanker
Bewegen verlaagt het risico op borstkanker bij vrouwen na de overgang. Maar daarvoor moet je wel wat langer wandelen dan dat half uurtje per dag. Vrouwen die minstens 7 uur per week wandelen hebben 14% minder risico op borstkanker dan vrouwen die wekelijks 3 uur of minder wandelen.
Dit kwam naar voren uit onderzoek van de Amerikaanse Cancer. De meest actieve vrouwen hadden maar liefst 25% minder risico op borstkanker dan de minst actieve deelnemers. Flink bewegen heeft dus een sterk effect op de preventie van borstkanker bij vrouwen na de overgang.
Ook mannen met prostaatkanker in vroeg stadium hebben profijt bij wandelen. Wekelijks drie of vier uur in hoog tempo wandelen leidt volgens onderzoek tot 57% minder kans dat de ziekte zich voortzet.
+ Het helpt bij afvallen
Wandelen kan helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van je gewicht. En heeft daarnaast vele gezondheidsvoordelen bij obesitas.
Conclusie?
Al met al heeft wandelen veel voordelen voor je gezondheid en het welzijn. En het is een gemakkelijke, toegankelijke én goedkope manier om gezond te blijven. Dus, wat ga jij doen vandaag?
Bronnen:
Gezondheidsnet.nl | Elke van Riel m.m.v. Susanne de Joode
Wetenschappelijke artikelen:
- Lee, I. M., Shiroma, E. J., Lobelo, F., Puska, P., Blair, S. N., & Katzmarzyk, P. T. (2012). Effect of physical inactivity on major non-communicable diseases worldwide: an analysis of burden of disease and life expectancy. The Lancet, 380(9838), 219-229.
- Warburton, D. E., Nicol, C. W., & Bredin, S. S. (2006). Health benefits of physical activity: the evidence. Canadian Medical Association Journal, 174(6), 801-809.
- Morris, J. N., & Hardman, A. E. (1997). Walking to health. Sports medicine, 23(5), 306-332.
- National Institute for Health and Care Excellence. (2018). Physical activity: walking and cycling. NICE guideline [NG90].
- American Heart Association. (2021). Walking, A Step in the Right Direction.