Burn-out ervaring van Danique | opeenstapeling van gebeurtenissen

door | okt 10, 2023 | Ervaringsverhalen

Mijn burn-out kwam na een opeenstapeling van levensgebeurtenissen in combinatie met een gezin, een vervolgopleiding en een stressvolle baan. Nadat ik het bericht van afstuderen van de opleiding binnen had, ben ik ingestort. Dat wil zeggen: ik was zowel fysiek als emotioneel volledig uit balans.

De eerste weken kon ik nog geen 50 meter lopen. Ik had ontzettend veel lichamelijke klachten, en mentaal had ik last van intense angsten en paniekaanvallen. Daarnaast sliep ik nauwelijks. Een erg akelige periode, waarbij ik momenten had waarop ik oprecht niet voor me zag hoe ik hier ooit weer bovenop ging komen.

Na enkele maanden ben ik hulp gaan zoeken. Ik ben zelf hulpverlener in de GGZ, in een leidinggevende positie, en met cliëntenzorg. Ik was best kritisch op wat ik tegenkwam in het aanbod. Ik wilde iets vinden dat echt bij mij paste op dat moment. Zo ben ik bij BoFit uitgekomen. Een keuze waar ik nooit spijt van heb gehad. Het sloot precies aan bij wat ik nodig had.

Al na een week na mijn aanmelding was ik al in contact met coach Carina en planden we de eerste sessie in een natuurgebied vlak bij mijn woning. Vanaf toen zagen we elkaar twee keer per week. Dat werd later één keer per week. En in de afbouwfase eens in de zoveel weken. Altijd in een natuurgebied.

Het BoFit-programma kent een duidelijke fasering. De sessies zijn een combinatie van praten, praktische tips, fysieke activiteit (in mijn geval samen het hardlopen weer oppakken) en ervaringsgerichte oefeningen. Wat aan bod komt sluit aan bij de fase waarin je zit in je herstel en bij jouw eigen thema’s.

review klant na herstel burn-out traject

Ook onderhield mijn coach contact met mijn leidinggevende bij evaluaties (met mijn toestemming natuurlijk). Tussen de sessies door was Carina bereikbaar, wat voor mij vooral in het begin ontzettend fijn was vanwege de intense angsten die ik toen nog had. Wat mij hielp was dat Carina in haar houding altijd kalm, met vertrouwen, niet oordelend, begripvol en met humor was. Altijd gericht op je krachten en het ‘gezonde’.

De combinatie van het cognitieve, het fysieke, emotionele (de ervaringsoefeningen die mij belangrijke inzichten hebben gegeven) en het praktische was perfect voor mij.

Ik heb ontzettend veel geleerd waar ik nog dagelijks gebruik van maak. Ook nu, een ruim jaar verder, op het moment dat ik dit schrijf. BoFit heeft me een stevige basis gegeven die me uit het diepste dal gehaald heeft. En die me geholpen heeft de stap naar re-integratie te zetten. Ook in het re-integratieproces heb ik veel helpende tips gekregen.

Het ging in stappen een stuk beter met me. Gaandeweg heb ik na overleg met de huisarts voor mij nog de keuze gemaakt medicatie toe te voegen. Een SSRI (antidepressivum, red.) gericht op een stuk angst dat nog bleef ‘hangen’. Met dat steuntje in de rug heb ik uiteindelijk ook de laatste stappen kunnen zetten. Zonder de basis van BoFit had de medicatie geen zin gehad. De volgorde was voor mij goed zo.

Op het moment gaat het goed met me, dat kan ik nu weer oprecht zeggen. Zo bijzonder! Ik ben weer volledig aan het werk in eigen functie, met veel plezier. Ik kan thuis in het gezin weer alles meedoen. Ik heb het sporten weer opgepakt evenals sociale contacten en het autorijden. Ik voel me beter dan voor het instorten en dan ruim daarvoor. Lichamelijke klachten zijn weg, ik slaap weer goed en de angsten zijn zo goed als weg.

Ik heb nog steeds echt wel eens een mindere dag. Maar dat is nu weer zoals iedereen dat wel eens heeft. Ondanks dat mijn eigen proces altijd nog door zal lopen, wat ook goed is, voel ik me hersteld. Ik ben een zeer gelukkig mens.

Wil jij ook herstellen van stressklachten en burn-out?

Neem je eerste stap naar herstel en vraag vandaag nog de brochure bij ons aan.

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-out ervaring van Yvonne | voor de tweede keer burn-out

In september 2019 was het op. Na jaren vol met gebeurtenissen - verbouwen, verhuizen, derde kind, ziektes in de familie en stress op het werk - had ik allerlei lichamelijke klachten en kon ik niet meer helder nadenken. Ik herkende deze signalen vanuit een burn-out...

Burn-outverhaal van Jeroen | op en leeg

Een druk leven waarin werken, een nieuw gezinslid en nog leuke dingen doen met je omgeving ervoor zorgden dat ik overliep. Ik legde de lat voor mezelf te hoog, want alles moest perfect zijn. Het gevolg was dat ik veel te lang over mijn eigen grens heen gegaan ben....

Burn-out ervaring van Audrey | twee keer burn-out

Ik viel in oktober 2020 volledig uit op mijn werk en ik was in juli 2021 weer volledig was hersteld (dacht ik). Na die eerste burn-out ben ik vol enthousiasme weer aan het werk gegaan. Want mijn werk vond en vind ik nog steeds leuk en ik ga er met plezier naartoe....

Burn-outverhaal van Maureen | boos op mijzelf

Begin december 2015 ben ik helemaal ingestort. Ik kon niet meer. Dat klinkt dramatisch maar ik was op. Ik sliep niet meer en moest leren slapen. Met medicatie waar ik absoluut weerstand tegen had. Maar ik begreep toen nog niet wat het betekent als je maanden slecht...