Ik ben

hersteld.

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ik ben

hersteld.

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Burn-outervaring van Jolanda | behoorlijke burn-out

door | jan 27, 2023 | Ervaringsverhalen | 0 Reacties

Via het UWV ben ik met BoFit in contact gekomen. De reden hiervan was dat ik een behoorlijke burn-out had waardoor ik niet langer kon werken.

Ik ervaarde veel stress, ook als er eigenlijk niets aan de hand was. Ik sliep slecht en zorgde niet goed voor mezelf. Eigenlijk was alles me te veel. Ik ervaarde alles als ‘moeten’. En ik was zeker nog niet toe aan een re-integratieplan waar het UWV in eerste instantie op aan stuurde.

Doordat ik nog steeds zoveel vermoeidheid ervaarde begreep het UWV ook wel dat er nog veel moest veranderen voordat ik weer aan re-integreren kon beginnen. De bedrijfsarts stelde voor om met iemand van de organisatie BoFit één keer in de week te gaan wandelen.

Wandelen, dacht ik, daar voel ik me veel te moe voor. Maar omdat ik wel graag beter wilde worden, ging ik akkoord met deze regeling. Ook omdat het naar buiten gaan en bewegen iets was waar ik niet aan toe kwam.

Na een nieuw gesprek met de re-integratiedame van het UWV werd mij een coach toegewezen. Het plezierige was dat ik aan mocht geven als het niet zou klikken. Dat zorgde voor minder druk aangezien ik veel zaken in mijn leven als druk ervaarde. En dan druk in de zin van ‘het moet’.

Ik zag er de eerste keer dan ook enorm tegenop. Maar ik had nou eenmaal ja gezegd, dus ging ik met lood in de schoenen naar mijn eerste afspraak. Eigenlijk voelde ik me ook die dag veel te moe om te wandelen. Ik was bang dat een uur te veel en te lang zou zijn. Ik had namelijk geen energie en mijn conditie was echt slecht.

reactie klant burn-outherstel

Ik schaamde me hier eigenlijk heel erg voor. Wilde me naar die nieuwe coach toe groot houden. Ze hoefde toch niet te zien hoe slecht ik me eigenlijk voelde?

Tot mijn opluchting verliep onze kennismaking heel soepel. Tijdens die eerste wandeling durfde ik nog niet zoveel aan te geven en zette mijn beste beentje voor. Maar onze eerste wandeling en ons eerste gesprek waren ontspannen en prettig. En dat vond ik al heel wat.

Tijdens de tweede sessie durfde ik aan te geven dat ik iets minder ver wilde lopen.  In plaats van een negatieve reactie, waar ik bang voor was, kreeg ik een compliment. Omdat ik had aangegeven wat belangrijk voor me was.

We konden dus pauzeren als ik daar behoefte aan had. En ik kon ook over mijn gevoel, onzekerheden en angsten praten, als ik dat wilde. Het voelde allemaal veilig en vertrouwd en er was totaal geen druk.

Dit betekende voor mij dat ik minder opzag tegen onze wekelijkse wandelingen en ook merkte dat ik er meer plezier in kreeg. Zo merkte mijn coach bijvoorbeeld op dat ik de neiging had om snel te lopen. Hierdoor was mijn ademhaling hoog.

Door in verschillende tempo’s te lopen werd ik mij hiervan bewust en kon ik gemakkelijker ontspannen. Ik realiseerde me ook dat ik aan mezelf hoge eisen stelde. Ik had het gevoel had dat ik alles snel en goed moest doen. Terwijl ik een ontspannen wandeling in de natuur niet in hoog tempo hoeft te doen. Gek dat ik zelfs tijdens mijn wandelingen mezelf onbewust ook nog aan het pushen was.

Omdat er nog steeds zaken in mijn leven speelden waar ik stress van kreeg, heb ik ook een aantal ontspanningsoefeningen met mijn coach gedaan. Deze doe ik ook nu nog in mijn dagelijkse leven.

Ook andere oefeningen gaven me inzichten. Ze lieten me bijvoorbeeld ervaren dat ik altijd mijn plekje aan anderen afstond.  Ik vond het lastig om voor mezelf op te komen. De fysieke oefeningen die ik samen met mijn coach deed gaven me inzicht en hebben me echt enorm geholpen.

De natuur heeft toch altijd een helende werking. Ik was alleen het contact met mezelf en de natuur behoorlijk kwijtgeraakt. Door bewust te wandelen kreeg ik het gevoel, dat ik ergens in mijn neergaande spiraal was kwijtgeraakt, weer langzaam terug. Juist door stiltes in te lassen en mijn ogen en oren niet langer te sluiten voor al het moois dat de natuur te bieden heeft (zonder er iets voor terug te vragen).

Ik zag en voelde weer en ik kreeg langzaam maar zeker ook weer meer vertrouwen in mezelf en in mijn lijf. De positieve steun, kundigheid en aandacht van mijn coach Sabrina hebben geholpen te helen. En heeft me daarbij ook diep geraakt.

Ze wist precies wat er nodig was om me te ondersteunen in mijn helingsproces. Ik heb dat als heel bijzonder ervaren en ben haar daar oprecht dankbaar voor. Zij heeft me opnieuw geleerd om te durven voelen en te luisteren naar mijn eigen innerlijke stem.  En vooral om weer te willen genieten en in mijn kracht te durven staan.

Hoe verder ik kwam in het BoFit-traject, hoe prettiger ik me begon te voelen. Ik ben iemand die door te praten ook een stukje spanning los kan laten. Dat in combinatie met de klik die ik mijn coach had en dat alles dan ook nog eens in de natuur, heeft me werkelijk enorm geholpen.

In plaats van tegen de sessies op te zien, ging ik ernaar uitkijken. Ik moet ook zeggen dat ik het jammer vond toen mijn tijd bij de BoFit erop zat. Wat wel heel fijn is, is dat als ik een volgend traject met het UWV inga, ik opnieuw via BoFit extra ondersteuning kan krijgen. Daar ga ik zeker ook gebruik van maken.

Wat betreft mijn coach:

Er bestaan mooie mensen op de wereld en zij behoort zeker tot die categorie. Ze is iemand die zich met hart en ziel voor mij heeft ingezet. Ik ben en blijf haar daar enorm dankbaar voor. Het BoFit-traject onder ‘leiding’ van Sabina heeft mij enorm geholpen in mijn helingsproces.

Wil jij ook herstellen van je burn-out?

Neem je eerste stap naar herstel en vraag vandaag nog de brochure bij ons aan!

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-outverhaal van Jessica | geen gevoel meer

In 2003 raakte ik zwanger, had geen vaste relatie met de vader maar besloot toch het kindje te houden. Ik stond er alleen voor. Ik had absoluut geen spijt van mijn beslissing maar wist totaal niet wat mij te wachten stond. Het enige wat ik wel wist: ik werd een...

Burn-outverhaal van Edwin | in een zwart gat

Ik was net dat speelgoedkonijntje uit de reclame van Duracell-batterijen; ik bleef maar doorgaan en doorgaan. Tegen beter weten in eigenlijk, want diep van binnen besefte ik dat ik zwaar in het rood liep en ik mijn energie niveau niet meer kon aanvullen. Ook niet...

Burn-outverhaal van Jozien | hyperventilatie

De verwachtingen waarmee ik aan het BoFit-traject begon is dat ik hoopte handvatten te krijgen om de balans tussen spanning en ontspanning terug te kunnen brengen. Het uiteindelijke doel was afname van mijn hyperventilatie en toename van mijn energie. Mijn...

Burn-outervaring van Vincent | overspannen en weinig zelfvertrouwen

In de eerste week van oktober 2020 was de maat vol. Mentaal en fysiek. De drukte van een project van de afgelopen drie jaar kwam eruit. Het was een project waarin ik me volledig gaf om tegen de stroom in meer resultaten neer te zetten. Tevens heb ik te veel gegeven...