Burn-out ervaring van Kees | mentale revalidatie

door | jun 9, 2023 | Ervaringsverhalen

Na een periode van fysieke tegenslag – waaronder een herseninfarct, een hartinfarct en gedwongen verkoop van mijn praktijk (mijn levenswerk) –gecombineerd met diverse ingrijpende gebeurtenissen in mijn (directe) omgeving die mijn leven volledig lam legde, kwam ik via verzekeraar Interpolis na drie jaar in contact met de BoFit-organisatie.

 

Door mijn herseninfarct, nu vier jaar geleden, hield ik in eerste instantie lichte lichamelijke uitvalsverschijnselen over. Die waren in mijn ogen na een week verdwenen. Na een week of twee bleek ik overgevoelig te zijn geworden voor licht, geluid, en bewegingen. Ik heb op z’n minst 14-16 uur slaap nodig als ik een beetje wil functioneren. In mijn hoofd wilde ik wel maar mijn lichaam weigerde. Dit was moeilijk te accepteren voor mij. Ik kon hier niets mee en ik deed wat ik altijd deed: doorgaan. Een van mijn grootste inschattingsfouten ooit!

 

Het revalidatieproces dat werd ingezet hielp mij om er lichamelijk stap voor stap bovenop te komen. Mentaal worstelde ik steeds meer met de situatie. Ingrijpende gebeurtenissen in mijn privéleven maakten het alleen maar moeilijker. Ik voelde mij als een bokser die in de ring klappen krijgt en niet weet welke kant hij uit moet. Het licht ging uit. Op dat moment zat ik op de bodem van de put.

Door het contact met de BoFit-organisatie realiseerde ik mij dat ik maar één ding kon doen: terug naar de basis. Omdat ik zelf fysiotherapeut ben, kende ik de hele riedel van het revalidatieproces waarin ik zou belanden. Ik weet wat het doet voor je fysieke herstel. Echter voor het mentale stuk, de acceptatie van je situatie, is er minder aandacht. Ik kende BoFit niet en na het lezen van de informatie wilde ik het een kans geven. Dit is een van mijn beste beslissingen ooit geweest.

De intake voor BoFit werd wandelend gedaan. Al vrij snel merkte ik dat ik me vrijer voelde en dat er een andere gedachtegang in gang was gezet. De coach gaf daar ook alle ruimte voor en luisterde goed, ook naar mijn twijfels over de methode. Belangrijk voor mij was dat er geluisterd werd. Mijn coach voelde mij heel goed aan en vanaf de eerste keer was er een klik en een enorm vertrouwen.

reactie klant burnout herstel traject

Met de coach werd stapsgewijs de methodiek van BoFit doorgenomen: wennen, herkennen, erkennen en doen. De eerste fase, ‘wennen’, vond ik de lastigste. Ik dacht dat ik het al wist. De coach was zeer geduldig en spiegelde constant met mijn gedrag, gevoelens en denkpatronen.

Tijdens onze wandelingen werden er oefeningen gedaan om bewust te worden van eigen denken, doen en handelen. Het zijn ogenschijnlijk simpele oefeningen. Ze hebben echter veel impact en allemaal hadden/hebben ze een specifiek doel afhankelijk van de fase waarin ik verkeerde.

Twee oefeningen wil ik met name noemen: de oefeningen ‘De Bus’ en ‘De ogen dicht’. Deze oefeningen maakten heel veel bij mij los. De-Bus-oefening omdat ik realiseerde dat ik niet altijd de directe regie hoef te hebben. En de Ogen-dicht-oefening omdat ik weer bij mijn gevoel kwam. Deze laatste oefening was erg emotioneel voor mij. Het effect hiervan werd mij later pas duidelijk.

Na de eerste sessie had ik nog twijfels over de lengte van het BoFit-traject. Maar binnen enkele sessies realiseerde ik mij dat dit noodzakelijk is voor een mooi resultaat.

Met kleine stappen boekte ik steeds meer vooruitgang. Een mooie stap is geweest dat ik na drie jaar weer kon hockeyen. Een ongelooflijke overwinning! Zelfs toen ik tijdens de tweede hockeywedstrijd mijn achillespees scheurde, kon ik de situatie makkelijker accepteren. Ik kon er zelfs een beetje om lachen. Ach ja, dit kon er ook wel weer bij.

Voor mij is de BoFit-methode een psycho-holistische benadering. Het is een laagdrempelige methode met buitensessies om zowel fysiek als mentaal en emotioneel te herstellen. Ik kan me voorstellen dat het niet voor iedereen geschikt is. Toch zet het buiten en in beweging zijn een onbewuste stroom op gang. In het begin was ik sceptisch maar de interactieve oefeningen hebben mij enorm veel inzichten gegeven om signalen te kunnen wennen, herkennen, erkennen, en ernaar te handelen.

Bijna een jaar geleden ben ik begonnen met het BoFit-traject. Inmiddels heb ik een manier gevonden om mijn leven, werk, privé en sporten in balans te houden/krijgen. De lessen zitten nog steeds in mijn hoofd en ik word dagelijks geconfronteerd met (nieuwe) uitdagingen. Maar elke dag weer komen de lessen van afgelopen jaar naar boven, waardoor ik weer kleur aan mijn leven heb kunnen geven.

Dit traject heeft mijn leven mooier en lichter gemaakt. Mijn dochter zei: “Pap, je bekijkt alles weer met een roze in plaats van een grijze rand.”

Als afsluiting wil ik mijn coach Carina hartelijk bedanken voor de mooie, intensieve en waardevolle gesprekken. Dank dat je mij weer hebt kunnen laten zien wie ik ben, wie ik mag zijn en wie ik mag worden.

 

 

 

Wil jij ook herstellen van stressklachten en burn-out?

Neem je eerste stap naar herstel en vraag vandaag nog de brochure bij ons aan!

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-out ervaring van Lisa | paniekaanvallen en huilbuien

In oktober 2021 ben ik mijn traject gestart bij BoFit. Ik was zwaar oververmoeid, werkte alleen maar en kon ook alleen maar aan werk denken. Ik had veel paniekaanvallen, huilbuien en kon niet normaal ademen. Ik was fysiek en mentaal gesloopt. Ik had geen energie...

Burn-outervaring van Stine | niets meer kunnen

In mijn werk heb ik vaker perioden gehad dat het zo druk was dat ik niet wist hoe ik er doorheen moest komen. Ik ben altijd vrij goed door die periodes heen gekomen. Er volgde eigenlijk altijd wel weer een moment/periode dat ik even weer bij kon komen. Ik heb...

Burn-outervaring van Mendel | depressief en nachtmerries

Toen ik aan het BoFit-traject begon zat ik inmiddels al een jaar thuis. Ik had ik niet genoeg aan mijn huidige begeleiding bij de psycholoog en emotioneel coach. Ik huilde nog veel, was heel moe, voelde me depressief, had last van paniekaanvallen, was erg druk in...

Burn-outverhaal van Babette | flauwvallen

Na een aantal jaar van over mijn grenzen gaan, alles te goed willen doen en niet luisteren naar de signalen van mijn lichaam, stortte ik in. Ik viel telkens flauw en kon bijna niets meer doordat ik geen energie meer had. “Mijn lichaam was letterlijk op” Het was...