Burn-out ervaring van Samantha | uit met de relatie

door | dec 18, 2023 | Ervaringsverhalen | 0 Reacties

Mijn relatie was net uit, maar ik was nog gewoon 40 uur aan het werk. Dit had mij emotioneel uitgeput, zonder dat ik het door had.

Mijn partner leunde op mij en ik redde mij wel, dacht ik. Omdat ik achteraf gezien niet kon ‘terug leunen’, was de relatie flink uit balans. Het ging goed totdat twee collega’s vroegen hoe het echt met mij ging. Ik voelde mij schuldig en was het niet gewend dat ik moest toegeven dat het niet goed met mij ging. Ik redde mij toch altijd?

Vanuit die situatie wees een collega mij op haar positieve ervaringen bij BoFit. Bij het lezen van de informatie sprak het mij meteen aan dat er uitgegaan wordt van de combinatie tussen het cognitieve/geestelijke, het emotionele en het lichamelijke.

Binnen een week had ik de kennismakingssessie met mijn coach Esther. Ik heb tijdens die sessie meteen een fijne klik ervaren. Ze voelde mij precies aan en hield een spiegel voor.

 

Uit met de relatie. Reactie na burn-out traject

 

Hoewel het confronterend was, vond ik het tegelijkertijd prettig en was dit nodig. Ik ging altijd maar door, lichamelijk, emotioneel en cognitief. Dit was naast iets positiefs ook een valkuil. Zeker op dat moment, omdat ik de emoties vanuit mijn gestrande relatie onbewust blokkeerde.

Rust inbouwen was belangrijk. Zo kwam ik uit mijn hoofd en kon ik meer ruimte te geven aan mijn emoties en de signalen die mijn lichaam aangaf. De oefeningen tijdens de buitensessies en het letterlijk ervaren, hielpen hierbij. Ik leerde stil staan, rustig lopen, te focussen op waar ik mijn voeten plaatste, het reguleren van mijn ademhaling tijdens activiteiten, en het gericht in mij opnemen van mijn omgeving. Hierdoor lukte het mij ook beter om te ervaren en te leren wat ik echt nodig had. Hierdoor  kon ik mijn grenzen beter aangeven.

Dit wegcijferen, was een breder patroon dat mijn coach mij liet inzien. Ik ging meteen aan de kant bij andere wandelaars. Ik liep zelfs helemaal naast de weg, ook als dat niet handig was. Vanuit de vragen die mijn coach stelde, de oefeningen en het geduld dat ze had, kon ik letterlijk ervaren en voelen wat het met mij deed. Door het fysiek stil staan en vertragen ontstond deze ruimte.

Het traject was heel waardevol. Ik ervaar nu meer rust en vertraag eerder. Ik voel daardoor lichamelijk of emotioneel aan wat er gebeurt. De oefeningen uit de coachsessies helpen daarbij. Ik vraag ook eerder om hulp. Ik zeg sneller nee of kom op een afspraak terug als dat niet goed voelt. Ik sta nog steeds klaar voor anderen. Maar meer gebalanceerd, op een manier die in alle opzichten gezonder is voor mijzelf.

Dankjewel Esther!

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-outverhaal van Marijke | benauwd

Halverwege 2014 gebeurde het, ik werd duizelig, benauwd en voelde druk op mijn borst. Ik dacht dat ik zo neer kon vallen, maar wonder boven wonder gebeurde dat niet. In de eerste week dat ik ziek thuis zat heb ik heel wat bezoekjes aan de huisarts gebracht. Die...

Burn-outverhaal van Loes | altijd maar doorgaan

In februari van dit jaar was ik op, huilde dagen achter elkaar en wou het liefst alleen maar slapen. Per dag deed ik zo’n twee dutjes en dan sliep ik ’s nachts soms ook nog tien uur. Dit was niks voor mij. Ik barstte altijd van de energie en ging altijd maar door....

Burn-outverhaal van Chantal | paniekaanvallen en hyperventilatie

Begin februari 2017 werd ik ‘s nachts wakker en dacht dat ik dood ging. Mijn hart sloeg op hol, ik kreeg het warm en kon niet meer goed ademhalen. De volgende ochtend een afspraak bij de huisarts gemaakt. Conclusie: paniekaanvallen en hyperventilatie. Er werd mij...

Burn-outervaring van John | zenuwpijn en op

In 2018 kwam ik thuis met ischias (zenuwpijn, red.). Een flink signaal van mijn lichaam. Na vijf weken ging ik alweer werken, want tijd nemen om op te knappen was niet mijn ding. Ik liep de maanden erna op mijn tenen totdat ik in november mijn bed letterlijk niet...