Burn-out ervaring van Debora | moeder en ondernemer

door | jan 29, 2024 | Ervaringsverhalen | 2 reacties

Ik ben een ondernemer met een minimaal 36-urige werkweek en tevens moeder van drie kids. Ik heb altijd de overtuiging gehad dat deze combinatie prima te doen was. Totdat twee jaar na de komst van onze derde. Ineens voelde een hoge werkdruk als heel veel. Ik had dit steeds meer in de gaten en ervaarde constant fysieke klachten.

Toen heb ik besloten voor een poos een aantal uren minder te werken. Ik hoopte dat dit voldoende zou zijn om me weer goed te voelen. Immers had ik ook de gedachte dat een burn-out mij nooit zou overkomen.

Vanuit mijn AOV werd er hulp geboden en het traject van BoFit was daar een onderdeel van. Ik was er eerst een beetje sceptisch over. Had dit hele traject wel zin? En was dit wel het juiste moment om hiermee te starten? Maar na de eerste kennismaking kreeg ik toch het gevoel dat dit wel kon helpen. Dus stelde ik me er steeds meer en meer voor open.

Na een tijdje minder te werken, bleven de klachten toch toenemen. Vaak een benauwd gevoel, niet meer kunnen slapen of vaak wakker worden, veel hoofdpijn, aanhoudende huilbuien en niet meer de energie voelen om de dag aan te kunnen. Een heel heftige periode waarin volledig ziekmelden toch de enige optie was.

Ook Mirte, mijn BoFit-coach, hield me een spiegel voor. Zo doorgaan kon ik echt niet meer vol te houden en zorgde alleen maar voor nog meer klachten. De grootste eyeopener was dat ze heel direct zei dat ik er niet voor mijn eigen kinderen kon zijn maar wel voor patiënten die ik behandel. Wat is nou belangrijker? Die zal ik nooit vergeten.

 

 

reactie van moeder en ondernemer op burn-out ervaring

 

Het traject is toen even gepauzeerd omdat ik het niet op kon brengen om al richting herstel te werken. Want dat was de fase waar ik was aangekomen. Heel fijn dat er op die manier meegekeken en -gedacht werd. Mijn coach hield de vinger aan de pols. Toen ik na een tijdje weer meer energie kreeg en in staat was tot meer taken, zowel privé als zakelijk, zijn we weer verdergegaan met het traject.

Op dat moment kwam de hulp ontzettend goed van pas. Goede tips en adviezen hoe tegen bepaalde dingen aan te kijken, liever te worden voor mezelf en meer te luisteren naar mijn eigen behoeftes en gevoelens. En ook te ontdekken waar ik ontspanning vandaan kon halen. Ontspanning die oh zo belangrijk is om de balans tussen werk, privé en de eigen behoeftes goed te houden.

Door de jaren heen was er bij mij een bepaald patroon ontstaan dat lange tijd nodig had om doorbroken te worden. En dat is gelukt! Ik herken het nu als ik verval in mijn oude patronen. Zoals gejaagd zijn, streng voor mezelf, niet zeuren maar doorgaan, gevoelens onderdrukken enzovoort. Ik kan niet alle patronen helemaal veranderen maar ik heb ze met hulp van BoFit leren herkennen en inzien.  En ik verval er niet meer volledig in. 

Dit heeft natuurlijk tijd nodig gehad. Meer tijd dan ik vooraf had kunnen bedenken. Maar ook hierbij dacht mijn coach goed mee. Ik kreeg nog een verlenging van een aantal sessies, zodat ik nu kan zeggen: ik ben er weer bovenop. En wat voelt dat goed! En vooral: wat heb ik veel geleerd over mezelf.  Veel groei doorgemaakt en hierdoor belangrijke keuzes gemaakt waar ik me ontzettend goed bij voel en welke ik een jaar geleden nooit had kunnen maken.

BoFit-coach Mirte was precies de juiste persoon hiervoor. Het traject is nu afgerond en ik zal haar en onze gesprekken missen. Maar ik weet ook dat ik het vanaf hier verder alleen kan.

 

2 Reacties

 1. Johanna

  Ik was in loondienst. Heb een man, zelfstandig ondernemer en drie kinderen, jongens. Op mijn 40ste begon ik mijn eigen bedrijf dat groeide. Onze kinderen waren toen 5, 7 en 8 jaar. Op een gegeven moment, zo rond mijn 50ste kreeg ik erge last van mijn darmen. Ik had perioden dat ik geen bladzijde van een boek kon omslaan, alles duizelde. Soms ging ik op een matje in mijn kantoor liggen. Kreeg kalmerende middelen van de huisarts en iets tegen mijn darminfectie. Na verloop van tijd ging het iets beter. Heb mijn bedrijf nog steeds, nu in afgeslankte vorm. Weet dat ik veel te hard gewerkt heb. Gezin en zelfstandig ondernemen is geen sinecure.

  Antwoord
  • BoFit burn-outbegeleiding

   Ja, er wordt soms iets te makkelijk over een eigen bedrijf gedacht. Maar het is geregeld gewoon keihard werken. Goed van je dat je stappen terug hebt gezet. Je gezondheid is uiteindelijk toch het allerbelangrijkste.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-outverhaal van Lida | ik was op

Ik ben 33 jaar, zzp’er en een alleenstaande moeder van een zoon van 7 en een dochtertje van 2 jaar. Vorig jaar ging het mis. Na een slopende scheiding was het gedaan met me. Ik was op, meer dan op. Mijn hoofd stroomde over, mijn lijf kon niet meer. “Ik kon gewoon...

Burn-outverhaal van Alex | chronisch vermoeid

 Ik heb een chronische vermoeidheid overgehouden aan mijn ziekte. Fit zijn was voor mij de afgelopen jaren vreemd. Ik ging bewust een gevecht aan tegen deze vermoeidheid en mijn grenzen verleggen zowel in mijn werk als ook in de sport. Steeds meer mijn best...

Burn-outverhaal van Ernst | overspannen en zware hoofdpijn

Na een echtscheiding achter de rug te hebben en een periode van enorme werkdruk, kreeg ik last van hartkloppingen, zweetaanvallen en zware hoofdpijn. De conclusie van mijn huisarts en de arboarts op mijn werk was duidelijk: "Meneer, u bent overspannen".   “Ik...

Burn-outervaring van Jacqueline | depressies en bang

Jarenlang heb ik rondgelopen met depressies. Ik probeerde iedereen altijd te helpen om maar geaccepteerd te worden. Nooit was het goed genoeg. Voor de depressies ben ik een paar keer in therapie geweest. Helaas voelde ik me niet serieus genomen. Ik ging maar weer...