Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

1 op de 7 Nederlanders heeft een angststoornis

door | nov 6, 2023 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

In de afgelopen twaalf maanden hadden 1 op de 7 Nederlanders last van een angststoornis. Dat zijn in totaal 1,9 miljoen mensen. En daarmee is het de meest voorkomende psychische aandoening in Nederland. Daar zitten zowel lichte als ernstige varianten bij. Hoewel niet iedereen direct hulp nodig heeft, heeft een angststoornis wel degelijk invloed op je dagelijks leven. Zoals niet of gedeeltelijk kunnen functioneren op je werk.

De meest voorkomende angststoornis is een sociale fobie. Hierbij voelen mensen zich angstig in sociaal contact, zoals op een feestje of een simpel praatje maken. Dat gaat dus verder dan je een beetje ongemakkelijk voelen. Ook andere specifieke fobieën komen regelmatig voor. Zoals angst voor honden, spinnen of injectienaalden. En ook hoogtevrees of claustrofobie.

Angstige situaties vermijden 

Angstklachten roepen ook veel schaamte op. Je weet wel dat het onzin is, maar toch heb je die gevoelens. Zo weet je echt wel dat muizen je niets doen. Maar je kunt tijdens je vakantie geen oog dicht doen, bang dat er muizen in je vakantiehuis zitten. Veel mensen proberen die angstige situaties te vermijden waardoor het een behoorlijke impact op het dagelijks leven kan hebben.

Ontstaan angst 

Een angststoornis ontstaat al in de kindertijd, en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Een onveilige hechting, trauma en ouders die zelf angstklachten hebben, maken de kans op een latere angststoornis groter. Jongeren hebben er daarnaast het meest last van, en ouderen boven de 65 jaar het minst.

Verloop angststoornis 

Heb je eenmaal een angststoornis gehad, dan is de kans groot dat deze ook terugkomt. Meer dan de helft van de patiënten kreeg binnen 4 jaar weer last van angstklachten. Of ze kregen andere psychische klachten zoals een depressie. Uit ander onderzoek van het Trimbos blijk dat slechts 41% van de patiënten na 6 jaar helemaal opknapt.

Bronnen:

De Volkskrant, 4 november 2023

Trimbos.nl

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Gestresst? Herstel in de natuur!

Herstellen van de stress en psychische vermoeidheid van een drukke werkweek lukt het beste in een landelijke omgeving. In de natuur zijn werkt rustgevend en zorgt voor gevoelens van ontspanning en geluk. Dit concluderen de psychologen van de Universiteit Leiden...

Bevlogen werknemers gaan beter om met stress

Bevlogen werknemers zijn enthousiast en geconcentreerd aan het werk, kunnen beter omgaan met stress en leveren betere werkprestaties. Daarom is het van strategisch belang voor organisaties om de bevlogenheid van hun medewerkers te bevorderen. In zijn artikel...

Presteer! Burn-out bij jongeren

Slecht slapen, concentratieproblemen, hoofdpijn, buikpijn, nergens zin in hebben. Iedereen heeft er weleens last van. Wie er na een weekendje rust niet vanaf is, heeft kans een burn-out te hebben. Dat overkomt vooral steeds meer jongeren. Ninka Schoutsen, coach bij...

Werkdruk gevaarlijk voor de gezondheid

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ongeveer een derde van de werknemers vaak of altijd werkdruk ervaart. Het is één van de factoren van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) die grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid van een werknemer en de kosten van...