1 op de 7 Nederlanders heeft een angststoornis

door | nov 6, 2023 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

In de afgelopen twaalf maanden hadden 1 op de 7 Nederlanders last van een angststoornis. Dat zijn in totaal 1,9 miljoen mensen. En daarmee is het de meest voorkomende psychische aandoening in Nederland. Daar zitten zowel lichte als ernstige varianten bij. Hoewel niet iedereen direct hulp nodig heeft, heeft een angststoornis wel degelijk invloed op je dagelijks leven. Zoals niet of gedeeltelijk kunnen functioneren op je werk.

De meest voorkomende angststoornis is een sociale fobie. Hierbij voelen mensen zich angstig in sociaal contact, zoals op een feestje of een simpel praatje maken. Dat gaat dus verder dan je een beetje ongemakkelijk voelen. Ook andere specifieke fobieën komen regelmatig voor. Zoals angst voor honden, spinnen of injectienaalden. En ook hoogtevrees of claustrofobie.

Angstige situaties vermijden 

Angstklachten roepen ook veel schaamte op. Je weet wel dat het onzin is, maar toch heb je die gevoelens. Zo weet je echt wel dat muizen je niets doen. Maar je kunt tijdens je vakantie geen oog dicht doen, bang dat er muizen in je vakantiehuis zitten. Veel mensen proberen die angstige situaties te vermijden waardoor het een behoorlijke impact op het dagelijks leven kan hebben.

Ontstaan angst 

Een angststoornis ontstaat al in de kindertijd, en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Een onveilige hechting, trauma en ouders die zelf angstklachten hebben, maken de kans op een latere angststoornis groter. Jongeren hebben er daarnaast het meest last van, en ouderen boven de 65 jaar het minst.

Verloop angststoornis 

Heb je eenmaal een angststoornis gehad, dan is de kans groot dat deze ook terugkomt. Meer dan de helft van de patiënten kreeg binnen 4 jaar weer last van angstklachten. Of ze kregen andere psychische klachten zoals een depressie. Uit ander onderzoek van het Trimbos blijk dat slechts 41% van de patiënten na 6 jaar helemaal opknapt.

Bronnen:

De Volkskrant, 4 november 2023

Trimbos.nl

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Bijna een kwart verzuim veroorzaakt door stress

Verzuim (langer dan 6 weken) door stressgerelateerde klachten steeg in 2023 met 11% ten opzichte van het jaar ervoor. Dit kwam onlangs uit een onderzoek van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare (HCC). Met stressgerelateerde klachten zijn medewerkers gemiddeld...

Efficiënter werken vermindert stress

Veel mensen hebben het gevoel altijd tijd tekort te komen op hun werk. Ze voelen zich overbelast en hebben tegelijkertijd het gevoel niet genoeg te doen. Dat gevoel is vervelend en zorgt vaak voor stress. Efficiënter werken door middel van timemanagement vermindert...

Jongeren hebben het te druk

Jongeren hebben het te druk en ervaren stress. Dat werd duidelijk in het rapport Als je het ons vraagt van Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. Kalverboer onderzocht duizenden tieners over hun dagelijkse leven. Vooral de werkdruk op school blijkt een probleem....

SOLK: Somatisch Onverklaarde Lichamelijke Klachten

Een miljoen Nederlandse kinderen en volwassenen hebben hardnekkige fysieke klachten waarvoor geen medische oorzaak gevonden kan worden. Klachten zoals hevige rugpijn, chronische hoofdpijn, chronisch moe en spierpijn die maar niet over gaat. Sinds kort heten deze...