3 stappen om voorgoed van je mentale stressklachten af te komen

door | okt 16, 2023 | BoFit Burn-out Blog

De helft van Nederland heeft last van mentale stressklachten. En presteert hierdoor minder op het werk. Herken jij dit? Of heb je juist in je vrije tijd last van mentale klachten? Tijd om deze grondig aan te pakken! En er voorgoed mee af te rekenen.

Hoe voelt het om mentaal gezond te zijn?

Mentaal gezond zijn betekent dat je je tevreden voelt, blij en in balans. Natuurlijk zijn er momenten dat je je minder voelt of dat je ‘negatieve’ emoties hebt als boosheid of verdriet. Wanneer je mentaal in balans bent, verwerk je deze en keer je redelijk snel (afhankelijk van de situatie) weer terug naar dat tevreden gevoel.

Is dit niet jouw normale staat van zijn? Dan betekent dit dat je last hebt van mentale klachten of erger.

 

De gevolgen van mentale stress

Blijven hangen in mentale stress heeft gevolgen. Als je weken of maanden hiervan last hebt, dan worden je klachten erger. Ze worden psychisch en/of fysiek. Je krijgt bijvoorbeeld rugklachten, slaap slechter en bent continu overprikkeld of geïrriteerd. Uiteindelijk raak je hiervan overspannen of burn-out. Of krijg je ernstige fysieke klachten, met bijvoorbeeld opname in het ziekenhuis en operaties als gevolg.

 Hoe je dit voorkomt? Dat lees je verderop bij 3 stappen om je mentale klachten op te lossen.

 

Symptomen van mentale stressklachten

Herken jij de volgende klachten? En heb je hier al een paar weken of maanden last van? Dan heb je last van mentale klachten.

 

Mentale klachten kunnen zich op meerdere manieren uiten.  Twijfel je over de oorzaak hiervan? Vraag altijd advies bij je huisarts of een specialist.

jonge werknemer met mentale klachten

De oorzaak van mentale stressklachten

Mentale klachten zijn een signaal van je lichaam dat er iets niet in balans is. Het is jouw verantwoordelijkheid om hiernaar te luisteren en je gedrag of omgeving aan te passen als dat nodig is. Je klachten worden erger als je het negeert of niet goed aanpakt.

 

Waarom veel stresstips niet werken

Heb je ook wel eens stresstips opgevolgd, maar hielp het niet? Dat komt omdat deze tips alleen op mentaal gebied werken. Terwijl daar de oorzaak van je mentale klachten niet ligt. Want 95% van je gedrag komt namelijk voort uit je onbewuste brein. Dat betekent dat je dieper moet duiken om je klachten op te lossen.

 

3 stappen om je mentale klachten op te lossen

 

Stap 1: Vind de oorzaak

Waarom ben je mentaal vermoeid of je continu aan het piekeren? Welke overtuiging ligt hierachter? Wat voel je hierbij? En waar in je lichaam voel je dat? De oorzaak vinden van je klachten kan enige tijd in beslag nemen. Soms zijn bepaalde gedragspatronen ontstaan in je jeugd en is het best lastig om hier bij te komen. Een therapeut of stresscoach kan je in deze fase helpen.

Deze fase overslaan betekent dat je eigenlijk alleen maar de symptomen bestrijdt. En niet echt de oorzaak aanpakt. Zonde, want zo komen je klachten weer terug.

 

Stap 2: Creëer rust in je leven

Neem voldoende pauzes op je werk, maak tijd vrij voor jezelf, leg je telefoon vaker weg en plan je agenda niet te vol. Door rust te creëren ontdek je veel beter waarom je gestrest raakt en hoe je lichaam hierop reageert. En dat heb je nodig om jezelf bij te sturen en te corrigeren.

 

Stap 3: Verander je gedrag en/of omgeving

Als je eenmaal ziet wat de oorzaak van je mentale klachten zijn, dan kun je stappen zetten om je gedrag of omgeving te veranderen. Bijvoorbeeld door mensen die jou stress bezorgen, minder vaak te zien. Of om minder uren te werken. Of om dagelijks ademhalingsoefeningen te doen. Wat je ook maar nodig hebt om te voorkomen dat je klachten zich herhalen.

 

Heb je hulp nodig bij je mentale klachten?

BoFit helpt jou om de oorzaak van je klachten te vinden en om te gaan met stress. Zo voel je je weer blij en energiek.

Ja, ik wil meer informatie!

 

Bron:

Allesoverhr.n

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Pesten op het werk

Burn-out door pesten op het werk door leidinggevende

Burn-out raken door gepest te worden op het werk door je leidinggevende. Het gebeurt. En meer dan je denkt. Wat pesten met je doet en hoe het kan dat leidinggevenden zulk gedrag vertonen, bespraken we onder andere met Karin Bosman van Report App BV. “Werkstress kan...