Verplicht per 1 juli: werkgever en werknemer moeten visie geven op re-integratietraject

door | jun 30, 2023 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Per 1 juli 2023 moeten werkgever en werknemer hun visie geven over het re-integratietraject, zoals bij een burn-out. Deze regels zijn bedoeld om het gesprek over de re-integratie tussen werknemer en werkgever te bevorderen. En zo het traject tot een succesvol einde te brengen.

 

Wanneer iemand een burn-outtraject volgt bij BoFit, komt op een gegeven moment de re-integratie om de hoek kijken. Als de herstelfase voorbij is, en iemand kan in de opbouwfase weer aan het werk, dan wordt er met een plan weer langzaam gere-integreerd. En daar verandert per 1 juli iets in.

Visie op lange en korte termijn

Werkgevers en werknemers moeten voortaan hun mening over de re-integratie-afspraken op meerdere momenten vastleggen. Zoals bij het opstellen en bijstellen van het gezamenlijke plan van aanpak en bij de eerstejaarsevaluatie. De visie is gericht op de kortere én de langere termijn. Werkgever en werknemer kunnen dit regelmatig bijstellen als dat nodig is.

Kennis van wet- en regelgeving

Om een visie te kunnen geven is het nodig om enige kennis te hebben van de relevante wet- en regelgeving, het re-integratieproces en de eigen verantwoordelijkheden. In het huidige poortwachtersproces kan de arbodienst, casemanager of arbeidsdeskundige hier inzicht in geven. Als een werknemer en/of werkgever niet in staat zijn om hun visie op de re-integratie te geven en er is behoefte aan ondersteuning, dan kan er in overleg besloten worden om bijvoorbeeld een onafhankelijk casemanager of (job)coach te betrekken.

Verplichting per 1 juli

De verplichting om de visies op het re-integratietraject toe te voegen geldt overigens alleen voor stukken die na 1 juli 2023 zijn opgesteld. Meer hierover weten? Je leest het in de nieuwe ministeriële regeling die onlangs is gepubliceerd in de Staatscourant.

Bronnen:

Allesoverhr.nl

Rijksoverheid.nl

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Nieuwe cijfers: steeds meer mensen slapen slecht

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam afgelopen dinsdag met nieuwe cijfers over slaapgedrag bij Nederlanders in het afgelopen jaar. Nederlanders kampen helaas steeds vaker met slaapproblemen.  Bijna een kwart van de Nederlanders boven de 25 jaar kampte...

Minder werkdruk begint met een goed gesprek

Na de vele bezuinigingsrondes en reorganisaties moet in veel organisaties hetzelfde werk met minder medewerkers gedaan worden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was de werkdruk nog nooit zo hoog als nu. Structurele werkdruk kan tot werkstress,...

Vierde kwartaal: meer psychische klachten door corona zorgelijk

Ondanks dat het aantal ziekmeldingen is gedaald, zijn er meer psychische klachten vermeld. En dat is op zijn minst zorgelijk. Toch kan er iets aan gedaan worden om overbelasting te voorkomen. In de maanden oktober, november en december van 2020 waren er minder...

Percentage jongeren met stress nog nooit zo hoog

Jongeren hebben heden ten dage meer en meer last van stress. De millennials zijn opgebrand, burn-out, depressief, in de war en in paniek. Hoe kan dat? Metro deed er een online onderzoek naar en ondervroeg ruim 1800 jongeren tussen de 18 en 34 jaar. De cijfers zijn...