Verplicht per 1 juli: werkgever en werknemer moeten visie geven op re-integratietraject

door | jun 30, 2023 | Burn-out nieuws

Per 1 juli 2023 moeten werkgever en werknemer hun visie geven over het re-integratietraject, zoals bij een burn-out. Deze regels zijn bedoeld om het gesprek over de re-integratie tussen werknemer en werkgever te bevorderen. En zo het traject tot een succesvol einde te brengen.

 

Wanneer iemand een burn-outtraject volgt bij BoFit, komt op een gegeven moment de re-integratie om de hoek kijken. Als de herstelfase voorbij is, en iemand kan in de opbouwfase weer aan het werk, dan wordt er met een plan weer langzaam gere-integreerd. En daar verandert per 1 juli iets in.

Visie op lange en korte termijn

Werkgevers en werknemers moeten voortaan hun mening over de re-integratie-afspraken op meerdere momenten vastleggen. Zoals bij het opstellen en bijstellen van het gezamenlijke plan van aanpak en bij de eerstejaarsevaluatie. De visie is gericht op de kortere én de langere termijn. Werkgever en werknemer kunnen dit regelmatig bijstellen als dat nodig is.

Kennis van wet- en regelgeving

Om een visie te kunnen geven is het nodig om enige kennis te hebben van de relevante wet- en regelgeving, het re-integratieproces en de eigen verantwoordelijkheden. In het huidige poortwachtersproces kan de arbodienst, casemanager of arbeidsdeskundige hier inzicht in geven. Als een werknemer en/of werkgever niet in staat zijn om hun visie op de re-integratie te geven en er is behoefte aan ondersteuning, dan kan er in overleg besloten worden om bijvoorbeeld een onafhankelijk casemanager of (job)coach te betrekken.

Verplichting per 1 juli

De verplichting om de visies op het re-integratietraject toe te voegen geldt overigens alleen voor stukken die na 1 juli 2023 zijn opgesteld. Meer hierover weten? Je leest het in de nieuwe ministeriële regeling die onlangs is gepubliceerd in de Staatscourant.

Bronnen:

Allesoverhr.nl

Rijksoverheid.nl

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Betere prestaties? Prikkel de motivatie!

Onderzoeken tonen aan dat er een duidelijk verband bestaat tussen de prestaties van medewerkers en hun motivatie voor het werk. De best presterende werknemers zijn drie keer zo gemotiveerd als hun collega’s. Helaas voelt een grote groep werknemers zich niet (circa...

Interview met Bo Bogaard bij NPO radio1

      Op 21 maart was er een interview van journaliste Marielle Beers met Bo Bogaard, oprichter van BoFit, bij NPO Radio1. Over stress, burn-out, de vervuiling van de markt, opgetrokken schouders en de BoFit-methode.        ...

Burn-out een beroepsziekte?

Wat heeft een burn-out eigenlijk met werk te maken? Moet de ziekte erkend worden als beroepsziekte of niet? Onlangs werd deze discussie in België gevoerd, omdat men daar - net zoals in Nederland - bezorgd is over het aantal werknemers met een burn-out. HR expert...

Onderzoek VU: Hoe effectief zijn leefstijlprogramma’s?

Veel mensen hebben ongezonde leefgewoonten. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de algemene gezondheid, maar leidt ook tot hogere kosten doordat ongezonde mensen meer zorg gebruiken en zich vaker ziek melden op het werk (toename ziekteverzuim). De...