Burn-outverhaal van Carla | emotioneel uitgeput

Ongeveer een jaar geleden kwam ik tot de ontdekking dat mijn leven niet meer in balans was. Ik ervoer gevoelens van geestelijke en emotionele uitputting. Via gesprekken met mijn huisarts kwam ik erachter dat in een (bijna) burn-out had. Bij een burn-out worden de momenten van rust te kort, er is geen balans meer tussen draagkracht en draaglast. Oorzaak hiervan was een hoge werkdruk. Mijn collega met wie ik direct samenwerkte belandde langdurig in de ziektewet. Ruim een half jaar lang heb ik hierna de personeels- en salarisadministratie (PSA) in mijn eentje gerund. Daarbij was ik toen net gestart met de Vakopleiding Payroll Services. Mijn relatie van 3,5 jaar liep op de klippen. En ik heb alleen de zorg over twee puberende kinderen. Bij mijn zoon is onlangs de diagnose ADHD vastgesteld. Mijn dochter was in die periode ontspoord, gebruikte drugs en alcohol en was voor mij totaal niet bereikbaar.

Van karakter ben ik een perfectionist, een doordouwer, als er problemen zijn zet ik mijn schouders eronder en ga ervoor. Voor mijn dochter heb ik hulp gezocht bij Jeugdzorg. Zij hebben door middel van vele intensieve gesprekken en begeleiding haar leven weer redelijk op de rit gezet. Momenteel heeft zij af en toe nog gesprekken met Jeugdzorg om haar door moeilijke perioden heen te helpen. Mijn zoon slikt nu medicijnen voor zijn ADHD en boekt sindsdien ook een goede vooruitgang. Na deze periode ontdekte ik dat ik totaal was uitgeput (pik ook nu weer een traantje weg).

 

“Ik heb weer een goede balans in mijn leven gevonden”

 

Via mijn werk en bedrijfsarts ben ik in contact gekomen met BoFit. De BoFit-methode zorgt ervoor dat mensen weer sterk en gezond in het arbeidsproces terugkeren en blijven. Onder het motto van ‘een gezond lichaam, een gezonde geest’. Door lichaamsbeweging in de vorm van hardlopen in de natuur gecombineerd met intensieve gesprekken wordt er geprobeerd om alles weer in balans te brengen. Door het voelen van druk, de emoties die hiermee gepaard gaan en door het gespannen lichaam te laten bewegen, is het belangrijk om valkuilen te herkennen en het ziektebeeld te accepteren. Schuldgevoel, negatieve gedachten en angst worden zo niet meer als bedreigend beschouwd en geven letterlijk meer adem en ruimte. De “moeten” gedachten worden “willen” gedachten. Het is de bedoeling een vertaalslag te maken naar wat men wenst en dit ook communiceren. Tja, en toen moest ik aan de slag!

Karaktertrekken en eigenschappen die je bijna je hele leven hanteert, verander je niet van de een op de andere dag. Het is daarom noodzaak om gedurende lange tijd dagelijks stil te staan bij wat je denkt en doet. Constant jezelf vragen stellen van: waarom doe je dit, wil ik dat?

Voordat ik mijn (bijna) burnout kreeg had ik ontzettend veel moeite met “nee” zeggen. Op elk verzoek die ik kreeg zei ik: “ja, dat doe ik wel even”. Ook privé kampte ik met dit probleem. Hierdoor nam ik natuurlijk veel te veel hooi op mijn vork. Aangezien ik niet iemand ben die zijn afspraken niet nakomt, werkte ik mij een slag in de rondte. Ik ben van mening dat een ieder eens in zijn leven een periode meemaakt waarin we tegen onszelf aanlopen. Het is daarom noodzaak om je bepaalde technieken eigen te maken. Op deze manier voorkom je dat je in een diep dal komt te zitten en geen uitweg meer ziet. Mijn motto: “Een ontspannen levensgevoel hebben”.

Via mijn werk heb ik ook een cursus Timemanagement gevolgd. Daar heb ik geleerd dat Timemanagement niet een kwestie is van in één keer de knop omzetten, maar veelal een zaak van blijvende aandacht en oefening is. Ik pas in mijn werk en privé dan ook al een aantal technieken toe.

Graag wil ik mijn werkgever, mijn bedrijfsarts en BoFit-coach Bo bedanken. Dankzij hen ben ik in de gelegenheid gesteld om weer een goede balans te vinden in mijn leven. Momenteel zit ik bij BoFit nog in een nazorgtraject. Eens per maand voeren wij nog gesprekken. Tijdens deze gesprekken wordt er nog een vinger aan de pols gehouden om te kijken of er geen terugval is.

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-outverhaal van Robin | burn-out voorkomen

Zomer 2018. Het is een heerlijke zomerdag, 25 graden, onderweg in de auto naar onze nieuwe woning dichtbij het strand. Een droom die is uitgekomen. Mijn vrouw is zwanger van ons eerste kind, het bedrijf loopt goed en ik heb een druk sociaal leven. Ondanks al dit...

Burn-outverhaal van Charlie | geen greintje energie

Zevenentwintig jaar, overspannen, geen energie meer, aan de anti-depressiva en elke week bij een psycholoog. Ik vroeg mij af wat mij mankeerde en toen kwam ik op de site van BoFit terecht. Deze aanpak sprak mij zo aan dat ik het voorlegde aan mijn werkgever.  ...

Burn-out ervaring van Giovanni | alcoholmisbruik

Op het moment dat ik via de bedrijfsverzekering bij Ingrid, burn-outcoach van BoFit, terecht kwam was ik mezelf niet meer. Ik was redelijk van het pad af. Mijn valkuil was alcohol. De mate van drinken is toegenomen door gedoe in werk- en privéomstandigheden....

Burn-outverhaal van Menno | overspannen en geen rust

Het is alweer bijna een jaar geleden dat ik mijn laatste sessie had met BoFit-coach Martinette. In een van onze laatste gesprekken vroeg zij me om mijn ervaring met BoFit op papier te zetten. Nu – een jaar later – is voor mijn gevoel duidelijk wat de...