Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Sophie Hilbrand op zoek naar burn-out

door | mrt 20, 2017 | Burn-out nieuws | 2 reacties

Dinsdag 21 maart begint op NPO 3 een nieuw tv-programma over burn-out. Sophie Hilbrand, zelf een burn-out gehad, presenteert het programma en gaat hierin op zoek naar zichzelf. “Ik herkende me niet in de mensen die geen vaatdoekje meer kunnen vastpakken van vermoeidheid of zwaar depressief zijn. Ik dacht dat dát een burn-out was”.

Sophie Hilbrand startte met de serie Sophie in de kreukels waarbij ze vrouwen en mannen interviewde over het lichaam. Nu is ze terug met een nieuw seizoen en kijkt ze naar een nieuwe soort kreukels: mentale. In deze nieuwe serie spreekt Sophie mensen over de burn-out. Zij kreeg zelf drie jaar geleden een burn-out en gaat op een confronterende zoektocht bij zichzelf, mensen in haar omgeving, collega’s en specialisten.

Ontstaan burn-out

Voor deze nieuwe serie Sophie in de mentale kreukels begint Sophie, tot dan toe niet heel ‘zelfreflectief’, een zoektocht naar het ontstaan van haar burn-out, maar ze ontleedt ook de stressmaatschappij. Ze is namelijk niet de enige, 1 op de 7 mensen kampt met burn-outklachten. Ze spreekt tijdens het programma deskundigen en interviewt bekende Nederlanders. Op de vraag waarom ze niet eerder een programma over burn-out heeft gemaakt, antwoord ze in de Volkskrant: “Pas toen ik Sophie in de kreukels maakte, dacht ik: ik vind het innerlijk ook wel interessant om te onderzoeken. Ik werd nieuwsgierig naar een periode waarvan ik me niet meer zo veel kon herinneren.”

Mentale druk

Na haar tweede kind kreeg Sophie een burn-out. Of bijna-burn-out, zoals ze het zelf noemt. “Ik herkende me niet in de mensen die geen vaatdoekje meer kunnen vastpakken van vermoeidheid of zwaar depressief zijn. Ik dacht dat dát een burn-out was. Zo erg was het bij mij niet. Fysiek functioneerde ik nog wel aardig, alleen werd de mentale druk met te veel. Toen ik na twee maanden thuis weer wilde werken kreeg ik kortsluiting in mijn hoofd. Als mensen me in die tijd vroegen: maar wat wíl je dan, dacht ik: ik wil je nu keihard op je bek slaan! Het is een chaotische soep in mijn hoofd, ik ben bezig te overleven en jij vraagt me wat ik wil? Ik heb werkelijk geen idee.”

Therapie

In haar tv-programma praat Sophie met onder andere een hersenwetenschapper, een psychiater, een mindfulnesstrainer en een paardencoach. Zelf heeft ze goede ervaringen met psychotherapie. “Ik ben wel eens in therapie geweest toen het misging en dat hielp. Ik leerde beter onder woorden brengen wat ik voel. Dat zit niet zo in mijn natuur, maar ik kreeg er lol in. Bij nader inzien was dat opkroppen en dingen voor mezelf houden best eenzaam. In mijn programma’s heb ik mezelf er ook in kunnen trainen.”

Sophie in de mentale kreukels zie je vanaf dinsdag 21 maart om 20.30 uur wekelijks bij BNN op NPO 3. Bekijk hier de preview.

 

Bronnen:
NPO.nl | maart 2017
Volkskrant.nl | 18 maart 2017

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Ontspannen brein zit vol goede ideeën

We hebben vrije tijd en vakanties nodig om tot rust te komen. Daarom plannen we tijd in voor hobby’s, sporten, dagjes uit en gaan we elk jaar op vakantie. Maar hoe komt ons brein het beste tot rust? En hoe helpt een ontspannen brein ons om complexe problemen op te...

Hoe vitaal ben jij? Arbo Unie start campagne Lekker in je Vel

Meer aandacht voor een gezonde leefstijl op het werk. Dat is waar arbodienst Arbo Unie zich met hun nieuwe campagne Lekker in je Vel op richt. Zij vinden dat werkgevers zich bewuster moeten worden van de gezondheid en vitaliteit van hun medewerkers. En werkgevers...

Voornemens kabinet over preventie op het werk

Op verzoek van het kabinet bracht de Sociaal Economische Raad in september 2014 haar advies uit over de toekomst van arbeidsgerelateerde zorg. Dit met het oog op de veranderende arbeidsmarkt en de noodzaak tot een grotere duurzame inzetbaarheid van de...

Meer gezondheidsklachten door geldstress

Geldstress leidt naar meer gezondheidsklachten. Dat wisten we natuurlijk al, maar dankzij de coronacrisis is er sprake van een boemerangeffect. Een gezondheidscrisis die een economische crisis veroorzaakt en die vervolgens opnieuw een gezondheidscrisis opwekt. Tot...