Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sophie Hilbrand op zoek naar burn-out

door | mrt 20, 2017 | Burn-out nieuws | 2 reacties

Dinsdag 21 maart begint op NPO 3 een nieuw tv-programma over burn-out. Sophie Hilbrand, zelf een burn-out gehad, presenteert het programma en gaat hierin op zoek naar zichzelf. “Ik herkende me niet in de mensen die geen vaatdoekje meer kunnen vastpakken van vermoeidheid of zwaar depressief zijn. Ik dacht dat dát een burn-out was”.

Sophie Hilbrand startte met de serie Sophie in de kreukels waarbij ze vrouwen en mannen interviewde over het lichaam. Nu is ze terug met een nieuw seizoen en kijkt ze naar een nieuwe soort kreukels: mentale. In deze nieuwe serie spreekt Sophie mensen over de burn-out. Zij kreeg zelf drie jaar geleden een burn-out en gaat op een confronterende zoektocht bij zichzelf, mensen in haar omgeving, collega’s en specialisten.

Ontstaan burn-out

Voor deze nieuwe serie Sophie in de mentale kreukels begint Sophie, tot dan toe niet heel ‘zelfreflectief’, een zoektocht naar het ontstaan van haar burn-out, maar ze ontleedt ook de stressmaatschappij. Ze is namelijk niet de enige, 1 op de 7 mensen kampt met burn-outklachten. Ze spreekt tijdens het programma deskundigen en interviewt bekende Nederlanders. Op de vraag waarom ze niet eerder een programma over burn-out heeft gemaakt, antwoord ze in de Volkskrant: “Pas toen ik Sophie in de kreukels maakte, dacht ik: ik vind het innerlijk ook wel interessant om te onderzoeken. Ik werd nieuwsgierig naar een periode waarvan ik me niet meer zo veel kon herinneren.”

Mentale druk

Na haar tweede kind kreeg Sophie een burn-out. Of bijna-burn-out, zoals ze het zelf noemt. “Ik herkende me niet in de mensen die geen vaatdoekje meer kunnen vastpakken van vermoeidheid of zwaar depressief zijn. Ik dacht dat dát een burn-out was. Zo erg was het bij mij niet. Fysiek functioneerde ik nog wel aardig, alleen werd de mentale druk met te veel. Toen ik na twee maanden thuis weer wilde werken kreeg ik kortsluiting in mijn hoofd. Als mensen me in die tijd vroegen: maar wat wíl je dan, dacht ik: ik wil je nu keihard op je bek slaan! Het is een chaotische soep in mijn hoofd, ik ben bezig te overleven en jij vraagt me wat ik wil? Ik heb werkelijk geen idee.”

Therapie

In haar tv-programma praat Sophie met onder andere een hersenwetenschapper, een psychiater, een mindfulnesstrainer en een paardencoach. Zelf heeft ze goede ervaringen met psychotherapie. “Ik ben wel eens in therapie geweest toen het misging en dat hielp. Ik leerde beter onder woorden brengen wat ik voel. Dat zit niet zo in mijn natuur, maar ik kreeg er lol in. Bij nader inzien was dat opkroppen en dingen voor mezelf houden best eenzaam. In mijn programma’s heb ik mezelf er ook in kunnen trainen.”

Sophie in de mentale kreukels zie je vanaf dinsdag 21 maart om 20.30 uur wekelijks bij BNN op NPO 3. Bekijk hier de preview.

 

Bronnen:
NPO.nl | maart 2017
Volkskrant.nl | 18 maart 2017

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Gezond werkethos? Niet overwerken!

Veel werknemers zijn altijd en overal bereikbaar voor hun werk. Anderen werken thuis in de avonden en weekenden gewoon door. Of ze wonen bijna op kantoor. Sinds de stijging van het aantal burn-outklachten in 2012 weten we dat een goede werk-privébalans belangrijk...

5 beroepen met de meeste werkdruk

Welke beroepen hebben last van de meeste werkdruk? Het is een vraag waarmee het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO mee aan de slag gingen. Ze vroegen werknemers onder meer naar de hoeveelheid werk die mensen verrichten, hoe hard ze moesten werken en de...

Meer kans op burn-out met een bullshitbaan

Steeds meer mensen hebben het gevoel dat ze weinig zinvol werk doen. En dat levert een hoop stress en spanning op waarmee de kans op overspannenheid en burn-out alleen maar toeneemt. Onlangs was bij de VPRO Tegenlicht de documentaire ‘Mijn bullshitbaan’ te zien....

Minder werkdruk begint met een goed gesprek

Na de vele bezuinigingsrondes en reorganisaties moet in veel organisaties hetzelfde werk met minder medewerkers gedaan worden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was de werkdruk nog nooit zo hoog als nu. Structurele werkdruk kan tot werkstress,...