Energiebronnen helpen burn-out voorkomen

door | jul 17, 2014 | Burn-out nieuws

Stress op de werkvloer is in ons land het grootste beroepsrisico. Circa 12 procent van de werknemers heeft symptomen van overspannenheid of een burn-out (bron: CBS). Het vervallen van werktaken helpt niet om deze stressklachten te voorkomen. Energiebronnen werken wel preventief.

Dat meldt ArboNed op basis van wetenschappelijk onderzoek. Uit dit onderzoek zou blijken dat het vervallen van werktaken alleen helpt als iemand psychisch al ziek is. Werkgevers kunnen werknemers beschermen tegen psychische aandoeningen door energiebronnen op het werk te benutten.

Positieve burn-out energiebronnen

Bronnen van positieve energie op het werk zijn bijvoorbeeld: sociale steun krijgen van collega’s of leidinggevenden, vertrouwen krijgen, inspraak hebben en werkvrijheid (eigen regelruimte).

Vroegtijdig burn-out herkennen

Vroegtijdig herkennen van de ontwikkeling van een burn-out getuigt van goed werkgeverschap. Vroegtijdig actie ondernemen is voor werkgevers ook belangrijk voor de continuïteit in de bedrijfsvoering, het verhogen van de productiviteit en verlagen van het ziekteverzuim en verzuimkosten.

Drie fases van burn-out

ArboNed onderscheidt drie fases in de ontwikkeling van overspannenheid of een burn-out bij werknemers:

  • fase 1 – Geen energie meer krijgen van het werk.
  • fase 2 – Steeds meer tijd nodig hebben om bij te komen, er ontstaat ook een bepaalde afstand tot het werk.
  • fase 3 – Burn-out zijn, zich lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput voelen.

 

 

Bronnen:

CBS.nl

PenOactueel.nl

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Hoe geluk stress veroorzaakt

Geluk. Vroeger was het iets wat je moest verdienen. Tegenwoordig heerst de gedachte dat geluk te grijpen is. Oftewel: wie niet gelukkig is, faalt. Een overtuiging die stress kan veroorzaken. Oktober is de Maand van de Geschiedenis en heeft dit jaar als thema geluk....

Grip op werkdruk (2): stressrisico’s in beeld

Werkdruk is een belangrijke veroorzaker van werkstress. Duurt de stressvolle periode lang, dan kan een werknemer stressklachten krijgen en op den duur overspannen en burn-out raken. In 2014 waren maar liefst 6 miljoen werkgerelateerde verzuimdagen een direct gevolg...

Natuur helpt bij stress, vinden jongeren

Na een bezoek aan de natuur hebben veel jongeren met stressklachten weer een frisse blik en kunnen zij er weer beter tegen aan. Dit blijkt uit een recent onderzoek onder jongeren van de Stichting wAarde, een kleine denktank binnen de natuurbeweging.   Stress...