06 2095 6938 info@bofit.nl

Bore-out, het zusje van burn-out

door | okt 2, 2015 | BoFit Burn-out Blog |

foto bo bogaardDeze week luisterde ik in de auto naar radio 1. Er werd een dame geïnterviewd die een bore-out had meegemaakt en daar een boek over had geschreven. Interessant om te horen was dat de klachten bij een bore-out hetzelfde zijn als bij een burn-out, maar dat de beleving anders is. Mensen met een bore-out zijn apathisch en mensen met een burn-out kunnen juist niet stoppen en gaan maar door.

De mentale en fysieke klachten bij een bore-out en een burn-out zijn hetzelfde. Weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld, geen energie meer. Net als bij een burn-out zijn persoonlijke eigenschappen en omgevingsfactoren belangrijke componenten die een bore-out kunnen aanwakkeren.

Zijn bore-out en burn-out welvaartsziektes? Misschien wel, misschien niet, maar het is een feit dat beide fenomenen bestaan. Mensen blijven in die negatieve spiraal zitten. Kunnen er moeilijk mee stoppen en nee zeggen. Of het nu om onderprikkeling of verveling gaat of om geforceerde gedrevenheid, deze situatie kan gaan knagen. Zeker als je er gevoelig voor bent, niet goed voor jezelf zorgt en geen keuzes maakt is het snel BOEM!

Als term ken ik bore-out al 10 jaar. Heel herkenbaar is het en eigenlijk niets mis mee, net zoals dat geldt voor burn-outklachten. Ik vind het wel logisch en een gezond signaal van het lijf dat zegt ”En nu is het genoeg, luister!” Helaas kunnen mensen dat zelf dan vaak niet meer. Ze gaan door of verstoppen zich. Wij weten wel beter. Al 15 jaar melden mensen zich bij BoFit aan met de vraag hoe zij dit kunnen ombuigen. Hoe kan ik mijzelf sterker maken fysiek, emotioneel en mentaal?

Tegenwoordig moeten mensen eerst klachten krijgen voordat ze zich bewust worden van hun ontwikkeling en groei. Keuzestress, maatschappelijk druk, werk-privé uit balans, van alles moeten, verkramping, verstoord dag- en nachtritme, niet genoeg voor jezelf opkomen en zorgen, veel inspanning en weinig ontspanning. We zijn vergeten hoe je een vrij en blij mens kunt zijn. Dat gevoel hebben we geblokkeerd, maar kan gelukkig weer terugkomen. Ik ben heel blij dat wij de expertise hebben om dit daadwerkelijk te laten gebeuren.

Niets is mooier dan mensen weer helemaal te zien opbloeien.

Bo Bogaard,
Mastercoach en ontwikkelaar BoFit-methode

Vragen? Direct Contact? Bel 0800 – 533 04 55 (gratis)

Bereikbaar van maandag t/m zaterdag. Wilt je liever gebeld of gemaild worden? Klik dan hieronder op de knop.

Wil je direct persoonlijk contact? Bel 06 – 2095 6938 voor direct contact met BoFit-coach Bo Bogaard.
Krijgt je zijn voicemail? Spreek dan je telefoonnummer in, dan belt hij je terug.

Wij nemen binnen 24 contact met je op. Ook in het weekend.