Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bore-out, het zusje van burn-out

door | okt 2, 2015 | BoFit Burn-out Blog

foto bo bogaardDeze week luisterde ik in de auto naar radio 1. Er werd een dame geïnterviewd die een bore-out had meegemaakt en daar een boek over had geschreven. Interessant om te horen was dat de klachten bij een bore-out hetzelfde zijn als bij een burn-out, maar dat de beleving anders is. Mensen met een bore-out zijn apathisch en mensen met een burn-out kunnen juist niet stoppen en gaan maar door.

De mentale en fysieke klachten bij een bore-out en een burn-out zijn hetzelfde. Weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld, geen energie meer. Net als bij een burn-out zijn persoonlijke eigenschappen en omgevingsfactoren belangrijke componenten die een bore-out kunnen aanwakkeren.

Zijn bore-out en burn-out welvaartsziektes? Misschien wel, misschien niet, maar het is een feit dat beide fenomenen bestaan. Mensen blijven in die negatieve spiraal zitten. Kunnen er moeilijk mee stoppen en nee zeggen. Of het nu om onderprikkeling of verveling gaat of om geforceerde gedrevenheid, deze situatie kan gaan knagen. Zeker als je er gevoelig voor bent, niet goed voor jezelf zorgt en geen keuzes maakt is het snel BOEM!

Als term ken ik bore-out al 10 jaar. Heel herkenbaar is het en eigenlijk niets mis mee, net zoals dat geldt voor burn-outklachten. Ik vind het wel logisch en een gezond signaal van het lijf dat zegt ”En nu is het genoeg, luister!” Helaas kunnen mensen dat zelf dan vaak niet meer. Ze gaan door of verstoppen zich. Wij weten wel beter. Al 15 jaar melden mensen zich bij BoFit aan met de vraag hoe zij dit kunnen ombuigen. Hoe kan ik mijzelf sterker maken fysiek, emotioneel en mentaal?

Tegenwoordig moeten mensen eerst klachten krijgen voordat ze zich bewust worden van hun ontwikkeling en groei. Keuzestress, maatschappelijk druk, werk-privé uit balans, van alles moeten, verkramping, verstoord dag- en nachtritme, niet genoeg voor jezelf opkomen en zorgen, veel inspanning en weinig ontspanning. We zijn vergeten hoe je een vrij en blij mens kunt zijn. Dat gevoel hebben we geblokkeerd, maar kan gelukkig weer terugkomen. Ik ben heel blij dat wij de expertise hebben om dit daadwerkelijk te laten gebeuren.

Niets is mooier dan mensen weer helemaal te zien opbloeien.

Bo Bogaard,
Mastercoach en ontwikkelaar BoFit-methode

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

leren 'nee' zeggen

6 effectieve manieren om ‘nee’ te zeggen

Zeg je altijd ‘ja’ op vragen en verzoeken van anderen? Veel mensen met een burn-out hebben hier last van. Als je altijd ingaat op de wensen van je omgeving, pleeg je roofbouw op jezelf. Je zelfvertrouwen leidt eronder en gevoelens van ontevredenheid en boosheid...

foto bo bogaard

Verwachtingen

Als twintiger had ik geen last van arbeidsethos. Het leven in Nederland was ontspannen. Geen computers, geen mobiel, geen internet, geen sociale media en geen overvol kanalenruis op de tv. Er was gezelligheid, creativiteit en lol in mijn leven en...

vrouw heeft goede werk-privebalans

Met deze 6 tips verbeter je je werk-privébalans tijdens stress

Een goede werk-privébalans is een van de dingen die we in deze stressvolle tijden maar moeilijk kunnen behouden. Het is namelijk het eerste wat bij stress op de schop gaat, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Effectory. Hoe zorg je er dus voor dat je een...