Bore-out, het zusje van burn-out

door | okt 2, 2015 | BoFit Burn-out Blog

foto bo bogaardDeze week luisterde ik in de auto naar radio 1. Er werd een dame geïnterviewd die een bore-out had meegemaakt en daar een boek over had geschreven. Interessant om te horen was dat de klachten bij een bore-out hetzelfde zijn als bij een burn-out, maar dat de beleving anders is. Mensen met een bore-out zijn apathisch en mensen met een burn-out kunnen juist niet stoppen en gaan maar door.

De mentale en fysieke klachten bij een bore-out en een burn-out zijn hetzelfde. Weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld, geen energie meer. Net als bij een burn-out zijn persoonlijke eigenschappen en omgevingsfactoren belangrijke componenten die een bore-out kunnen aanwakkeren.

Zijn bore-out en burn-out welvaartsziektes? Misschien wel, misschien niet, maar het is een feit dat beide fenomenen bestaan. Mensen blijven in die negatieve spiraal zitten. Kunnen er moeilijk mee stoppen en nee zeggen. Of het nu om onderprikkeling of verveling gaat of om geforceerde gedrevenheid, deze situatie kan gaan knagen. Zeker als je er gevoelig voor bent, niet goed voor jezelf zorgt en geen keuzes maakt is het snel BOEM!

Als term ken ik bore-out al 10 jaar. Heel herkenbaar is het en eigenlijk niets mis mee, net zoals dat geldt voor burn-outklachten. Ik vind het wel logisch en een gezond signaal van het lijf dat zegt ”En nu is het genoeg, luister!” Helaas kunnen mensen dat zelf dan vaak niet meer. Ze gaan door of verstoppen zich. Wij weten wel beter. Al 15 jaar melden mensen zich bij BoFit aan met de vraag hoe zij dit kunnen ombuigen. Hoe kan ik mijzelf sterker maken fysiek, emotioneel en mentaal?

Tegenwoordig moeten mensen eerst klachten krijgen voordat ze zich bewust worden van hun ontwikkeling en groei. Keuzestress, maatschappelijk druk, werk-privé uit balans, van alles moeten, verkramping, verstoord dag- en nachtritme, niet genoeg voor jezelf opkomen en zorgen, veel inspanning en weinig ontspanning. We zijn vergeten hoe je een vrij en blij mens kunt zijn. Dat gevoel hebben we geblokkeerd, maar kan gelukkig weer terugkomen. Ik ben heel blij dat wij de expertise hebben om dit daadwerkelijk te laten gebeuren.

Niets is mooier dan mensen weer helemaal te zien opbloeien.

Bo Bogaard,
Mastercoach en ontwikkelaar BoFit-methode

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Top 5 burn-out blogs

Top 5 best gelezen blogs van 2018

Voordat we weer aan een nieuw jaar beginnen, blikken we eerst terug op 2018. Een jaar waarin we weer veel mensen via onze blogs mochten informeren over stress en burn-out. Hiermee willen we burn-out steeds meer uit de taboesfeer halen zodat het bespreekbaar wordt....

foto bo bogaard

Hoe is het met jouw gezonde gedrevenheid?

Burn-out, burn-out, burn-out! Ik hoor het overal om mij heen. Jongeren, middelbaren, ouderen, mannen, vrouwen, ondernemers, werknemers, mensen met een ziektewetuitkering. Is het moeilijk vertoeven in onze maatschappij? Zijn de perfectionisten en...

foto bo bogaard

Uitlaatklep

Ik ben oprichter en eigenaar van BoFit. Met hart en ziel leid ik de organisatie en help ik mensen om van hun burn-out en stressklachten af te komen en weer gezond het arbeidsproces in te gaan. Ik ben ook muzikant en componist. Ik maak mijn hele leven...

Man met haast kijkt op horloge

Onrustig gevoel en opgejaagd? Zo kom je er van af

Dat je last hebt van een opgejaagd gevoel als je het druk hebt, is vrij normaal. Maar wat als je je opgejaagd voelt als je helemaal niks doet? Bijvoorbeeld als je gewoon op de bank zit en een boek leest? Misschien voel je je zelfs te onrustig om überhaupt te...