Bore-out, het zusje van burn-out

door | okt 2, 2015 | BoFit Burn-out Blog

foto bo bogaardDeze week luisterde ik in de auto naar radio 1. Er werd een dame geïnterviewd die een bore-out had meegemaakt en daar een boek over had geschreven. Interessant om te horen was dat de klachten bij een bore-out hetzelfde zijn als bij een burn-out, maar dat de beleving anders is. Mensen met een bore-out zijn apathisch en mensen met een burn-out kunnen juist niet stoppen en gaan maar door.

De mentale en fysieke klachten bij een bore-out en een burn-out zijn hetzelfde. Weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld, geen energie meer. Net als bij een burn-out zijn persoonlijke eigenschappen en omgevingsfactoren belangrijke componenten die een bore-out kunnen aanwakkeren.

Zijn bore-out en burn-out welvaartsziektes? Misschien wel, misschien niet, maar het is een feit dat beide fenomenen bestaan. Mensen blijven in die negatieve spiraal zitten. Kunnen er moeilijk mee stoppen en nee zeggen. Of het nu om onderprikkeling of verveling gaat of om geforceerde gedrevenheid, deze situatie kan gaan knagen. Zeker als je er gevoelig voor bent, niet goed voor jezelf zorgt en geen keuzes maakt is het snel BOEM!

Als term ken ik bore-out al 10 jaar. Heel herkenbaar is het en eigenlijk niets mis mee, net zoals dat geldt voor burn-outklachten. Ik vind het wel logisch en een gezond signaal van het lijf dat zegt ”En nu is het genoeg, luister!” Helaas kunnen mensen dat zelf dan vaak niet meer. Ze gaan door of verstoppen zich. Wij weten wel beter. Al 15 jaar melden mensen zich bij BoFit aan met de vraag hoe zij dit kunnen ombuigen. Hoe kan ik mijzelf sterker maken fysiek, emotioneel en mentaal?

Tegenwoordig moeten mensen eerst klachten krijgen voordat ze zich bewust worden van hun ontwikkeling en groei. Keuzestress, maatschappelijk druk, werk-privé uit balans, van alles moeten, verkramping, verstoord dag- en nachtritme, niet genoeg voor jezelf opkomen en zorgen, veel inspanning en weinig ontspanning. We zijn vergeten hoe je een vrij en blij mens kunt zijn. Dat gevoel hebben we geblokkeerd, maar kan gelukkig weer terugkomen. Ik ben heel blij dat wij de expertise hebben om dit daadwerkelijk te laten gebeuren.

Niets is mooier dan mensen weer helemaal te zien opbloeien.

Bo Bogaard,
Mastercoach en ontwikkelaar BoFit-methode

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Vrouw hersteld van burn-out

Burn-out zelf behandelen en oplossen. Is dat een goed idee?

Je bent burn-out of denkt hier tegenaan te zitten. Je doet allereerst een stap terug en bedenkt wat je kunt doen om hier zo snel mogelijk weer uit te komen. Want een burn-out, dat kun je toch zelf wel aanpakken? Niemand kent jou beter dan jijzelf. Toch? Maar is dat...

foto bo bogaard

Fit en stressvrij

Toen ik 14 jaar geleden BoFit oprichtte werd over de BoFit-methode nogal lacherig gedaan. Een beetje hardlopen en praten, dat kan toch iedereen en dat is toch geen behandelmethode. Het was in die tijd ook niet zo gemakkelijk om onze methode uit te...

werkplezier, werkstress, werkdruk

8 slimme tips voor meer werkgeluk op de werkvloer

Ondanks dat er steeds meer bekend wordt over stress en burn-out, blijken we op de werkvloer niet gelukkiger te worden. Bijna 40% is niet tevreden met zijn werk. De arbeidsbelasting neemt toe en dat zorgt voor werkdruk, stress en burn-out. Hoe kun je op een simpele...

foto bo bogaard

De zomer is weer voorbij

Nog een paar dagen mooi nazomerweer, wat een weelde. Maar wat een zomer! Het vliegtuig dat neerging. IS die nu de gemoederen bezighoudt met zwijnerij en gewetenloos geweld. Al die gruwelijke beelden, je wordt er zo naar van dat je bijna begint te...