Burn-out? Zo krijg je weer grip op je leven

door | mrt 24, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Met een burn-out voel je de grip op je leven tussen je vingers glippen. Je bent totaal of voor een groot deel afhankelijk van anderen. En dat is geen prettig gevoel. Toch kun je langzaam bouwen aan het terughalen van die regie en hierdoor weer energie krijgen. De cirkels van Covey helpen je hierbij.

 

Wat is een burn-out

Als je burn-out bent, voel je je op z’n zachts gezegd niet fijn. Je bent bijvoorbeeld veel aan het huilen, hebt geen energie, je voelt je een buitenstaander, je overziet het allemaal niet meer, je hebt last van angstklachten en je hart gaat tekeer. Klinkt niet prettig, toch? Fysiek, emotioneel en mentaal ben je namelijk totaal uit balans. En dat heeft veel consequenties. Je verliest de grip op alle vlakken van je leven. Het overkomt je allemaal. En het ergste: je hebt geen idee wat je moet doen om het te stoppen.

Lees ook: Wat kun je doen tegen een burn-out? 9 tips

 

Burn-out en de cirkels van Covey

Een manier om weer grip te krijgen op je leven is het toepassen van de cirkels van Stephen R. Covey: de cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed. Covey schreef het boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Hierin heeft hij het onder andere over proactief zijn. Dit betekent: initiatief nemen om gebeurtenissen te beïnvloeden waarop je grip hebt. In plaats van te wachten of verantwoordelijkheid af te schuiven op anderen. En laat dit je nou helpen bij jouw burn-outherstel.

 

Betrokkenheid en invloed

We komen zo terug op je burn-out. Eerst willen we kort uitleggen hoe die cirkel werkt zodat je snapt waarover het gaat. Hieronder zie je een plaatje van de cirkel van Covey. In de buitenste ring, de cirkel van betrokkenheid, vind je dingen die je niet kunt beïnvloeden. Zoals de wereld, je opvoeding, je afkomst, je verleden en een recent voorbeeld: een virus (zoals corona). Volgens Covey moet je je hier dan ook niet te druk om maken. Richt je liever op de binnenste ring, de cirkel van invloed. Daar bevinden zich de dingen die je wél kunt beïnvloeden. Zoals wat je straks gaat eten. Of wat je vandaag aan doet.

De cirkel van Covey

Bekijk ook onderstaand filmpje waarin de cirkel van Covey duidelijk wordt uitgelegd.

 

Burn-out en betrokken zijn

Terug naar je burn-out. Als je een burn-out hebt, maak je je vaak druk om van alles. Je reageert op zaken waarbij je je betrokken voelt. Misschien herken je de volgende uitspraken wel:

  • “Mijn collega’s lopen alleen maar te mopperen”;
  • “Wat zal mijn leidinggevende wel niet denken nu ik me heb ziekgemeld”;
  •  “Daar kan ik niks aan doen hoor, dat komt door mijn opvoeding”.

Wat denk je? Zijn dit zaken waar je invloed op hebt of niet? Precies, je hebt hier geen invloed op. Hoe jouw leidinggevende of collega reageert, daar kun je weinig aan doen. Die horen in de cirkel van betrokkenheid thuis. Mensen met een burn-out doen vaak alsof ze op deze zaken invloed hebben. Maar dit kost je veel energie. En energie, daar heb jij maar weinig van. Toch?

 

Maak je burn-out inzichtelijk

En nu jij! Kijk in je dagelijks leven waar jij je allemaal druk om maakt en waar je je bij betrokken voelt. Maak voor jezelf een overzicht met twee kolommen:

  1. Een kolom voor de cirkel van betrokkenheid, dus de zaken die je niet kunt beïnvloeden;
  2. En een kolom voor de cirkel van invloed, de zaken die je wel kunt beïnvloeden.

Wees eens eerlijk: is de kolom van de dingen die je niet kunt beïnvloeden het langst? Waarschijnlijk wel. Dit betekent dus: er gaat veel energie in je leven verloren aan zaken waar je weinig aan kunt veranderen. En dat is zonde.

 

Stressklachten als gevolg

Wat nu? Voordat we naar de oplossing gaan, willen we je eerst de gevolgen laten zien van te veel energie richten op zaken waar je geen invloed op hebt. Je kunt namelijk stressklachten ontwikkelen als:

Door anders te gaan denken, kun je jezelf een hoop stress en verergering van je burn-outklachten besparen.

 Vrouw in de natuur, uit burn-out

Weer grip op je leven

De oplossing voel je waarschijnlijk al aankomen: steek je energie in datgene wat je wél kunt beïnvloeden. Kies die zaken uit waar je zelfs je invloed op kunt vergroten. Dit zijn bijna altijd zaken die betrekking hebben op jezelf en hoe je met iets omgaat. Je kunt je omgeving, anderen en bepaalde gebeurtenissen misschien niet direct veranderen, maar je kunt wel je eigen reactie hierop bepalen. Je kunt er bijvoorbeeld van balen dat het regent. Maar het weer kun je niet veranderen. Wél kun je je regenjas aantrekken of een paraplu opsteken. Dan heb je op een positieve manier initiatief genomen en de situatie naar jouw hand gezet. En je hebt weer een stukje meer grip op je leven gekregen.

Heb je ‘m nog niet helemaal?

Het helpt om ‘boven een situatie te hangen’, als een helikopter of adelaar. Op deze manier kun je meer afstand nemen en naar jezelf en je situatie kijken. Vraag je daarbij af: wat gebeurt er, hoe handel ik en wat levert mij dit op? Valt dit binnen je cirkel van betrokkenheid of binnen de cirkel van invloed? Als je antwoord kunt geven op deze vraag, dan zal je ook de regie en dus de oplossing weer vinden.

 

Van regie naar energie naar grip

Door deze oefening met de cirkels van Covey te doen, leer je om terug te gaan naar jezelf. Jouw eigen regie en verantwoordelijkheid dus. Je raakt er meer van doordrongen waar het uiteindelijk om gaat. Zo kun je de keuze maken waar je aandacht aan wilt besteden en hoe je hiernaar wilt handelen. Je spreekt je eigen energiebronnen weer aan en krijgt steeds meer grip op je leven. En op je burn-out!

 

Wil jij leren hoe je weer grip op je leven krijgt?

Bij BoFit leren we je hoe je uit je burn-out of stressklachten stapt en de grip weer terugkrijgt. Zodat je gezond en vol energie door het leven kan.

Begin direct met je herstel en neem contact op!

 

 

 

Bron:

123management.nl

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Uitlaatklep

Ik ben oprichter en eigenaar van BoFit. Met hart en ziel leid ik de organisatie en help ik mensen om van hun burn-out en stressklachten af te komen en weer gezond het arbeidsproces in te gaan. Ik ben ook muzikant en componist. Ik maak mijn hele leven...

foto bo bogaard

De vicieuze cirkel ontmaskeren

Het is weekend en je bent moe van de week. Alles komt op je af en er zit geen rust meer in je lichaam. Het gaat maar door! Ouders die zorg nodig hebben, kinderen die steeds meer van je vragen en niet willen luisteren, een steeds grotere werkdruk die...

Verschil coach en psycholoog, gesprek op bank

Verschil coach en psycholoog? Ontdek de 7 verschillen

Verschillen tussen coach en psycholoog. Bij wie zoek je hulp als je burn-out bent? Het is een vraag die vele mensen met een burn-out bezighoudt. Om die keuze te maken moet je goed weten wat de verschillen zijn. Wij zetten ze hier voor jou op een rijtje.   ...

Zakenman met chronische stress kijkt uit op kantoren

Dit is het verschil tussen chronische en acute stress

Stress is niet per se ongezond. Je hebt het zelfs nodig in je leven. Maar als je er te lang last van hebt dan kan het chronisch worden en je gezondheid aantasten. Bij BoFit werken we al 20 jaar met stressklachten. Wat het verschil is tussen acute en chronische...