Ik ben

hersteld.

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ik ben

hersteld.

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Burn-outverhaal van Elke | overspannenheid negeren

Ergens eind mei 2016 ben ik begonnen met een traject van BoFit. Hiervoor moest ik eerst een burn-out en ernstige depressie hebben en dat is me heel goed gelukt. Ongeveer 2 jaar terug was ik al een tijd overspannen. Ik wist dat al ongeveer een half jaar en deed er niets aan. Ik negeerde het compleet. Ik had toch geen tijd om niet overspannen te zijn? Ik zag het aankomen en deed er niets mee. En dan verbaasd zijn dat je ineens niks meer kan… Ik kon alleen nog maar ‘zijn’. En dat is volgens mij waar het ook omdraaide; om alleen maar te mogen zijn wie je bent.

 

“Ik was zo voorbij gelopen aan mezelf dat ik uiteindelijk heb moeten stoppen met mijn studie”

 

Ik was bezig met een studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en vond toentertijd – bijna overgevend – dat ik de vergadering wel weer gewoon voor kon zitten! Ik was zo voorbij gelopen aan mezelf dat ik uiteindelijk in mijn tweede jaar heb moeten stoppen met mijn studie. Op mijn werk had ik mij ziek gemeld en heb uiteindelijk ongeveer twee jaar in de ziektewet gezeten. Ik heb echt van alles gedaan om beter te worden; acupunctuur, psychoanalytische therapie, somatic experience, allerlei soorten homeopathische middelen, haptotherapie, een internettraining omgaan met burn-out, antidepressiva.

En wat mij zo is bijgebleven is dat iemand uiteindelijk tegen me zei: ”Waarom probeer je zo hard beter te worden? Dat is eigenlijk hetzelfde als jezelf zo hard een burn-out in werken”. En dat klopt volgens mij. Ik was hard aan het werk om weer de oude te worden, terwijl dat juist is wat mijn valkuil is: hard werken. Ik denk dat het ’t belangrijkst is om te leren kijken wat je in het hier en nu nodig hebt en niet keihard bezig zijn met wat je wil bereiken.

Er zijn drie dingen die mij dat vooral hebben gebracht. Acupunctuur, de online training Balance and Energy, en BoFit. Ik heb veel aan de psychoanalytische therapie gehad. Veel behandelaren zeggen dat het niet goed is om allerlei therapieën en methoden door elkaar op mezelf toe te passen, waar volgens mij een kern van waarheid in zit. Mijn psychiater zei dan ook dat hij wilde dat ik alleen bij hem in behandeling was. Ik denk dat ik dan nu nog niet stond waar ik nu ben.

Ik ben ook van mening dat behandelaren, doctoren en psychologen teveel op hun eigen eilandje zitten en daarom niet voldoende kijken naar het groter geheel. Onder anderen BoFit bracht mij net dat stukje wat ik nodig had voor het grotere geheel. Zonder BoFit en mijn coach Tineke had ik niet gestaan waar ik nu ben.

Wat ik vooral heel fijn vond is dat mijn coach tijdens de sessies inspeelde op waar ik behoefte aan had. Ik vertelde waarmee ik zat of waar ik tegenaan liep en dan vormde zij dat om naar een methode en gaf zij allerlei tips om mezelf te leren managen.

Ik kan veel beter ontspannen, herken signalen in mijn lichaam, weet hoe ik mezelf kan remmen en in het hier en nu aanwezig kan zijn. En ik heb weer energie! Wat mij vooral bij is gebleven aan de BoFit-training is dat we terug naar de basis gingen en dat dit het allermeeste verlichting geeft. Wanneer ik stress heb, wanneer ik ergens mee zit en het niet los kan laten dan heb ik alle ingrediënten zelf al in huis om mezelf direct te kunnen ontspannen; mijn zintuigen.

Wat mij daarin veel heeft geholpen is het leren aannemen van een juiste houding. Dat gaf me al zoveel meer kracht, daarnaast hebben we ademhalingsoefeningen gedaan en dan merkte ik direct dat ik ging ontspannen. In het begin werd ik dan helemaal misselijk en kreeg hoofdpijn omdat mijn lichaam zo uitgeput was. Ik was kapot na een training maar wel positief kapot.

Wat ik vooral heel fijn heb gevonden om te leren was dat ik bij mezelf mag blijven, voor mezelf mag kiezen en zorgen, en niet continu met een ander bezig hoef te zijn. De transactionele analyse, bepaalde meditatieoefeningen, droge humor en confronterende woorden van mijn BoFit-coach hebben me daar ontzettend bij geholpen. Het was ook zo fijn om in het bos te zijn en om daar aan mezelf te werken. Dan voelde ik dat ik echt weer tot rust kwam.

Een oefening met steentjes gaf mij een goed inzicht in dat ik bepaal hoe ik met mensen wil omgaan in plaats van dat ik me laat leiden door anderen. Ik kies wanneer ik voor iemand kies en wanneer ik iemand weer ‘weg wil leggen’. Wanneer ik in mijn hoofd heel erg met iemand bezig ben, dan kies ik ervoor wanneer ik dat steentje weer achter me wil leggen en niet pal voor me.

BoFit heeft me gebracht dat ik weer kan leven! Ik sport, ik ga naar yoga en zwem af en toe, en ik heb mijn studie weer opgepakt. Ik zit nu in mijn derde jaar en loop 32 uur per week stage. Ik was echt bang dat me dit niet zou lukken maar door zo anders met mezelf om te leren gaan, kan ik dat wel! Maar het allerbelangrijkste is denk ik dat ik heb geleerd aan mezelf te denken, bij mezelf te blijven en te mogen zijn in het hier en nu en alles te laten voor wat het is. Accepteren en kunnen zien wat voor mij goed is.

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-outervaring van Ingeborg | veel meegemaakt

De oorsprong van mijn burn-out ligt in mijn kindertijd. Mijn omgeving kon onvoldoende inspelen op mijn emotionele behoeften. Daarnaast was ik een zeer gevoelig kind. Dit in combinatie met gepest worden en een moeilijke gebeurtenis in mijn puberteit, heeft ervoor...

Burn-outverhaal van Flip | geen rust

Het ging al een lange periode niet goed met me. Als ik ergens heen moest had ik vooral last van misselijkheid. Zeker als ik moest autorijden. Er moest iets gebeuren. Zo kwam ik bij BoFit terecht. Na het intakegesprek met BoFit-coach Marcel zijn we aan de slag...

Burn-outverhaal van Angela | perfectionist

Ja, waar moet je beginnen en waar begon het? Als kind was ik altijd al een perfectionist en zeer zenuwachtig voor examens. Altijd bezig met ‘wat zullen anderen denken?’. Ik moest altijd presteren, maar voor wie? Op een bepaald moment kwam ik in een relatie terecht,...

Burn-outervaring van Mendel | depressief en nachtmerries

Toen ik aan het BoFit-traject begon zat ik inmiddels al een jaar thuis. Ik had ik niet genoeg aan mijn huidige begeleiding bij de psycholoog en emotioneel coach. Ik huilde nog veel, was heel moe, voelde me depressief, had last van paniekaanvallen, was erg druk in...