Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Burn-out niet alleen werkgerelateerd

door | okt 25, 2016 | Burn-out nieuws | 1 reactie

Betogers van de drie jongerenvakbonden gingen eind september in Brussel de straat op. De vakbonden maken brandhout van het beleid van de Belgische regering maar klagen ook de werksituatie aan. Volgens de betogers zijn we een burn-outgeneratie aan het kweken. En wat voor België geldt, geldt ook voor Nederland. Burn-out en werk. Hoe zit dat eigenlijk?

Met verschillende tienduizenden gingen de drie vakbonden de straat. Ze kwamen samen tegen het beleid en de besparingen van de federale en Vlaamse regering maar waarschuwen daarnaast ook voor de werksituatie bij vele bedrijven. Volgens de vakbonden zijn we een burn-outgeneratie aan het kweken.

Stress in het weekend

Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO (Verbond Belgische Ondernemingen), vindt dat de werksituatie niet de enige oorzaak is van een burn-out. De gehele situatie van het gezin of de situatie buiten de werkomgeving voegt ook toe aan een burn-out. “Als je in het weekend nog van alles ‘moet’ dan is stress op de werkvloer lastiger te hanteren”, aldus Timmermans. “De werkgever moet natuurlijk wel alert blijven op het voorkomen van een burn-out bij zijn werknemers.”

Op de werkvloer

Toch komt burn-out geregeld op de werkvloer voor. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Werkstress ontstaat wanneer er geen goede afstemming is tussen de capaciteiten en/of behoeften van de persoon enerzijds en de aard van het werk en/of het team anderzijds. Als er onduidelijke taken zijn of een druk om voortdurend te presteren, dan neemt stress toe. Maar ook een slechte sfeer, conflicten, weinig waardering en strijdige belangen helpen niet mee aan een ontspannen werkhouding. Hoe een werknemer hiermee omgaat verschilt van persoon tot persoon. Mensen die gevoelig zijn voor een burn-out hebben vaak dezelfde kenmerkende eigenschappen, zoals:

• De lat hoog leggen;
• Moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen;
• Geregeld over eigen grenzen gaan;
• Groot plichtsbesef;
• Slechte balans tussen privé en werk;
• Gebrekkige planningsvaardigheden.

Genetisch plaatje

Ook het genetische plaatje speelt mee in de vraag of iemand wel of niet een burn-out krijgt van een gestreste werksituatie. Een burn-out is dus niet alleen maar werkgerelateerd. Het is belangrijk om verder te kijken dan de werkomstandigheden en de persoonlijke uitdagingen mee te nemen bij het voorkomen en verhelpen van een burn-out. Alleen op die manier kunnen we voorkomen dat we een burn-outmaatschappij creëren.

 

Bronnen:
Radio1.be | 29 september 2016
Ggzgroep.nl | 2016

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Werkgevers doen te weinig om burn-out te voorkomen

Wanneer een werknemer van de trap valt, wordt de trap veiliger gemaakt. Maar wanneer een werknemer terugkeert na een burn-out, wordt vaak niets gedaan om een nieuwe burn-out te voorkomen. Werkgevers doen te weinig om herhaling van een burn-out te voorkomen, blijkt...

Waarom wandelen helpt tegen stress en burn-out

Onlangs is uit onderzoek gebleken dat steeds meer Nederlanders wandelen. Ook tijdens een BoFit-sessie vormen wandelen en bewegen belangrijke onderdelen van het herstel. Dit is waarom wandelen zo goed voor je is. Ook bij een (beginnende) burn-out. Het Centraal...

Workaholic of bevlogen harde werker?

Het merendeel van de Nederlandse werknemers werkt over. Hardwerkende werknemers zijn waardevol, maar bij sommige medewerkers verandert ijverigheid in dwangmatige werklust. De niet te stuiten drang van een workaholic om altijd maar door te gaan, kan tot burn-out...

Burn-out gevolg van langdurige stressklachten

Als je een burn-out hebt voel je je lichamelijk en psychisch totaal uitgeput. Opgebrand. Dit is het gevolg van langdurige stressklachten die steeds ernstiger zijn geworden en waaraan je te weinig aandacht hebt besteed. Mensen met een groot...