Burn-out niet alleen werkgerelateerd

door | okt 25, 2016 | Burn-out nieuws | 1 reactie

Betogers van de drie jongerenvakbonden gingen eind september in Brussel de straat op. De vakbonden maken brandhout van het beleid van de Belgische regering maar klagen ook de werksituatie aan. Volgens de betogers zijn we een burn-outgeneratie aan het kweken. En wat voor België geldt, geldt ook voor Nederland. Burn-out en werk. Hoe zit dat eigenlijk?

Met verschillende tienduizenden gingen de drie vakbonden de straat. Ze kwamen samen tegen het beleid en de besparingen van de federale en Vlaamse regering maar waarschuwen daarnaast ook voor de werksituatie bij vele bedrijven. Volgens de vakbonden zijn we een burn-outgeneratie aan het kweken.

Stress in het weekend

Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO (Verbond Belgische Ondernemingen), vindt dat de werksituatie niet de enige oorzaak is van een burn-out. De gehele situatie van het gezin of de situatie buiten de werkomgeving voegt ook toe aan een burn-out. “Als je in het weekend nog van alles ‘moet’ dan is stress op de werkvloer lastiger te hanteren”, aldus Timmermans. “De werkgever moet natuurlijk wel alert blijven op het voorkomen van een burn-out bij zijn werknemers.”

Op de werkvloer

Toch komt burn-out geregeld op de werkvloer voor. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Werkstress ontstaat wanneer er geen goede afstemming is tussen de capaciteiten en/of behoeften van de persoon enerzijds en de aard van het werk en/of het team anderzijds. Als er onduidelijke taken zijn of een druk om voortdurend te presteren, dan neemt stress toe. Maar ook een slechte sfeer, conflicten, weinig waardering en strijdige belangen helpen niet mee aan een ontspannen werkhouding. Hoe een werknemer hiermee omgaat verschilt van persoon tot persoon. Mensen die gevoelig zijn voor een burn-out hebben vaak dezelfde kenmerkende eigenschappen, zoals:

• De lat hoog leggen;
• Moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen;
• Geregeld over eigen grenzen gaan;
• Groot plichtsbesef;
• Slechte balans tussen privé en werk;
• Gebrekkige planningsvaardigheden.

Genetisch plaatje

Ook het genetische plaatje speelt mee in de vraag of iemand wel of niet een burn-out krijgt van een gestreste werksituatie. Een burn-out is dus niet alleen maar werkgerelateerd. Het is belangrijk om verder te kijken dan de werkomstandigheden en de persoonlijke uitdagingen mee te nemen bij het voorkomen en verhelpen van een burn-out. Alleen op die manier kunnen we voorkomen dat we een burn-outmaatschappij creëren.

 

Bronnen:
Radio1.be | 29 september 2016
Ggzgroep.nl | 2016

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Meer psychisch verzuim (1): oorzaken

Langdurig arbeidsverzuim en arbeidsongeschiktheid als gevolg van stress, burn-out en andere psychische klachten nemen toe. En het betreft steeds meer jonge werknemers. Hoogleraar Arbeids- en Organisatie psychologie prof. dr. Fred Zijlstra belicht de oorzaken en...

Chronische burn-out bestaat

Van alle arbeidsongeschikten betreft 1% mensen met een burn-out. Een kwart van de burn-outpatiënten houdt na 2 jaar nog klachten en werkt niet, bleek al eerder uit het promotieonderzoek van klinisch-psycholoog Arno van Dam in 2013. Nader onderzoek naar chronische...

Tweederde van werknemers verzuimt door levensloopstress

Wordt een burn-out altijd veroorzaakt door werk? Volgens een nieuw onderzoek van Zorg van de Zaak niet. Hieruit komt naar voren dat tweederde van werkend Nederland verzuimt door levensloopstress. Zorg van de zaak is een netwerk van bedrijven op het gebied van...

Lang zitten is ongezond en schadelijk

Te lang zitten is risicovol voor je lichaam. Zitten kan zelfs dodelijk zijn, blijkt uit onderzoek van prof. dr. Willem van Mechelen, hoogleraar Sociale Geneeskunde. Hij ontdekte dat onder mensen die minstens elf uur per dag zitten veertig procent meer sterfgevallen...