Vrouwen drinken evenveel als mannen

door | nov 11, 2016 | Burn-out nieuws

Hoewel mannen vroeger een stuk meer dronken dan vrouwen, wordt dit verschil alsmaar kleiner. Vrouwen drinken tegenwoordig net zo veel als mannen blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van New South Wales. Dat dit risico’s met zich meebrengt, moge duidelijk zijn.

De onderzoekers keken in 68 eerdere studies naar het drinken van alcohol door mannen en vrouwen van over de hele wereld. Waar mannen begin 20e eeuw nog twee keer zo veel glazen achterover kiepten, daar is dit gat tussen vrouwen en mannen inmiddels gedicht.

Oorzaken

De verschillen worden dus steeds kleiner wat volgens de onderzoekers vooral te wijten is aan de veranderende maatschappelijke rollen van mannen en vrouwen. Meer vrouwen krijgen typische ‘mannenbanen’ en drinken hierdoor na werktijd gezellig met de mannen mee. Er moeten meer ballen hoog gehouden worden waardoor de behoefte aan ontspanning toeneemt. Stress is daarom voor veel vrouwen een reden om meer te drinken. Daarnaast, alcohol is makkelijker verkrijgbaar en goedkoper. Drankreclame richt zich meer op (jonge) vrouwen dan decennia geleden. Vrouwen drinken ook sneller stiekem zodat het minder zichtbaar is voor hun omgeving.

Gevolgen voor gezondheid

Mannen kampen inmiddels 1,2 keer zo vaak met problematisch drankgebruik als vrouwen. Hierdoor krijgen ze ook 1,3 keer zo vaak gezondheidsproblemen. Maar ook al kamp en mannen vaker met alcoholproblematiek, het wil niet zeggen dat het risico voor vrouwen minder is. Sterker nog: de gevolgen voor de gezondheid ligt bij de vrouw anders dan bij de man. Vrouwen zijn over het algemeen lichter in gewicht dan mannen en hebben een hoger vetpercentage. Hierdoor stijgt het alcoholpromillage in het bloed sneller. De vrouwelijke lever kan deze gifstoffen minder goed verwerken dan een man. Daarnaast slikken vrouwen wat meer kalmerings- en slaaptabletten wat het risico voor de gezondheid doet toenemen. Ook de eetlust vermindert sneller. Daarnaast wordt alcohol in verband gebracht met borstkanker, hoewel hier nog niet echt duidelijkheid over is. En: alcohol kan invloed hebben op de menstruatiecyclus en een verhoogde kans op miskramen.

Onder controle houden

Het vrouwenlichaam is dus kwetsbaarder en gevoeliger voor alcohol. Met eenzelfde hoeveelheid alcohol kan de vrouw veel sneller schade aan haar gezondheid brengen dan de man. Wat kun je zelf doen om niet in de gevarenzone te komen?

8 tips om je alcoholgedrag onder controle te houden:

  1. Vraag je af waarom je drinkt. Iets aan de oorzaak doen verandert namelijk ook je drinkgedrag;
  2. Schrijf voor jezelf de voor- en nadelen van alcohol op;
  3. Maak bewust een keuze om minder te drinken. Geen keuze maken zorgt voor een onduidelijke richting.
  4. Als je eigenlijk niet weet hoeveel je drinkt, schrijf dit dan eens een tijdje op zodat je inzicht in je drankgedrag krijgt.
  5. Drink hooguit 1-2 glazen per dag;
  6. Neem minstens 2 alcoholvrije dagen per week;
  7. Drink bij het uitgaan tussendoor water. Het liefst na ieder glas alcohol, een glas water. Zo verminder je het aantal glazen dat je drinkt;
  8. Heb je toch te veel gedronken? Drink dan minstens 2 dagen niet.

 

Bronnen:
Gezondheidsnet.nl | 25 oktober 2016
Mensengezondheid.nl
Alcoholhulp.be

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Taboe: pesten op de werkvloer

Pesten op het werk? Pesten onder volwassenen is iets wat vaker voorkomt dan je denkt. Er heerst nog een enorm taboe op pesten waardoor er nauwelijks openlijk over gesproken wordt. Toch heeft ruim 1,2 miljoen van de volwassenen het afgelopen jaar te maken gehad met...

Burn-out nog steeds onderschat

Ongeveer 1 miljoen Nederlanders gaat richting een burn-out. En dat aantal daalt helaas niet. Hoe kan het dat beroepsziekte nummer één nog steeds onderschat wordt? Arbodienst ArboNed luidde al begin november 2016 de noodklok. “We zien het aantal werknemers dat...

Toolkit om werkstress aan te pakken

Wil je iets doen aan de werkstress binnen uw eigen organisatie? Doe dan mee met de Week van de Werkstress van 16 t/m 19 november a.s. Op de speciale campagnewebsite van het ministerie van SZW vind je veel tips en hulpmiddelen om werkstress bespreekbaar te maken en...