Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Een beetje bewegen maakt gelukkiger

door | jan 31, 2017 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Dat mensen met burn-out, depressie en andere stressverschijnselen baat hebben bij beweging is al een tijdje bekend. Maar zijn gelukkige mensen ook gelukkiger als ze vaker bewegen? Uit een nieuw onderzoek van de Universiteit in Cambridge blijkt van wel. Zelfs een klein beetje bewegen is al beter dan helemaal niets doen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat lichaamsbeweging volgens een opbouwend stappenplan een antidepressieve werking heeft. Dit komt onder andere door de aanmaak van het hormoon endorfine. Als mensen langdurig extreme stress ervaren komt veel cortisol vrij, een stresshormoon. Hierdoor kan hun hormoonhuishouding ontregeld raken. Door de aanmaak van endorfine door lichaamsbeweging te stimuleren kan de hormonale balans op een natuurlijke manier herstellen. Maar dit geldt vooral voor mensen met negatieve gevoelens en gedachten. Hoe zit het met mensen die zich over het algemeen prima voelen, vroegen de onderzoekers aan Cambridge zich af?

Weekend of werkdag

Zo’n 10.000 vrouwen en mannen deden mee aan het onderzoek via een mobiele app. Hierin gaven de deelnemers gedurende zeventien maanden aan hoe ze zich voelden, wanneer ze zaten, bewogen, renden, lagen of helemaal niets deden. Opvallend was dat de meeste mensen zich gelukkiger voelde nadat ze hadden bewogen. Vaker dan wanneer ze hadden gezeten of gelegen. Ook de dag van de activiteit maakte niet uit. Of dit nu in het weekend was of tijdens een werkdag, het geluksgevoel was hetzelfde.

Hoe actiever, hoe gelukkiger

Al met al kwamen de onderzoekers tot de volgende conclusies. Mensen die geregeld bewegen hebben ook een bevredigend leven. Vaak geldt: hoe actiever, hoe gelukkiger. En: op het moment dat mensen actief zijn voelen ze zich gelukkiger. Het onderzoek kende ook zijn grenzen. Omdat het onderzoek via een app op de telefoon verliep kon men minder goed peilen hoe de deelnemers zich voelden gedurende hevige activiteit. De meeste mensen nemen tijdens het hardlopen of andere sporten namelijk niet hun mobiele telefoon mee.

 

 

 

Bronnen:
Nytimes.com | 25 januari 2017

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Openup: jongeren praten over psychische problemen

Jongeren blijken niet gemakkelijk over psychische klachten te praten. Vandaag start daarom een initiatief van MIND (Fonds Psychische Gezondheid/Korrelatie en het Landelijk Platform GGZ) en NPO 3FM om dergelijke klachten meer bespreekbaar te maken. Slecht slapen,...

Overwerken richt schade aan

Overwerken hoort er een beetje bij, vinden de meeste werknemers. Volgens cijfers van het CBS werkt de gemiddelde man 3,7 uur per week over, de vrouw 2,4 uur. Hoewel het een beetje fluctueert, zijn de cijfers de afgelopen vijftien jaar nagenoeg hetzelfde gebleven....

Kwart Nederlanders heeft RSI

Ongeveer een kwart van de beroepsbevolking heeft last van klachten gerelateerd aan RSI. Nek- en schouderklachten komen het meest voor, samen met klachten in arm en pols. Stress is een van de oorzaken van RSI. RSI is een verzamelnaam voor allerlei klachten (zoals...