8 signalen die aangeven dat je tegen een burn-out aanzit

door | aug 16, 2021 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Signalen burn-out. Merk jij dat je met flink wat (werk)stress kampt de laatste tijd? Misschien zit je wel tegen een burn-out aan. En je bent niet de enige. 1 op de 5 werkenden heeft een groot risico om een burn-out te krijgen. Daarnaast herkent 80% niet dat hij of zij tegen een burn-out aanzit. Hoe kom je er achter dat ook jij in de gevarenzone zit?

 Bijgewerkt op 6 augustus 2024.

 

Signalen burn-out in de maatschappij

Steeds meer werkenden krijgen te maken met burn-outklachten. Helaas trekken nog te weinig mensen op tijd aan de bel. Het blijkt namelijk dat 80% van de mensen met stressklachten een burn-out niet zien aankomen. Daarnaast heerst er nog een taboe op het bespreken van die klachten. Vaak wordt het nog gezien als falen. Of heerst er een taboe op.

Denk jij nu: oeps, ik ben misschien ook wel een risicofactor? Lees dan snel verder. Want hoe eerder je erbij bent, hoe beter je de schade kunt beperken.

 

Hoe herken je burn-out klachten?

Als je nog niet volledig bent uitgevallen met een burn-out, dan spreken we over burn-outklachten. Je hebt dan ongeveer dezelfde klachten als bij een burn-out, maar vaak is de intensiteit iets minder. In ieder geval nog niet ernstig genoeg dat je professionele hulp hebt ingeschakeld. Toch mag het duidelijk zijn dat je behoorlijk last van deze klachten kunt hebben. Je bent dan misschien nog niet helemaal burn-out, maar je gaat wel – als er niet iets structureel verandert – die richting op. Hoe zien die klachten eruit? We zetten hier een paar meest voorkomende burn-outsymptomen voor je op een rijtje:

  1. Hyperventilatie;
  2. Stress/spanning;
  3. Opgejaagd gevoel;
  4. Concentratieproblemen;
  5. Huilbuien;
  6. Woedeaanvallen;
  7. Duizeligheid;
  8. Slecht slapen;
  9. Hoge ademhaling;
  10. Vermoeidheid.

 

Wil je meer symptomen bekijken? Lees dan dit blog: 73 symptomen van een burn-out. Herken jij ze?

Of lees: Wat is het verschil tussen burn-out en burn-outklachten?

 

Vrouw met mogelijke burn-out

8 signalen die aangeven dat je tegen een burn-out aanzit

Naast de bovenstaande symptomen kun je ook aan je gedrag merken of je tegen een burn-out aanloopt. Er zijn allerlei signalen op je werk en in je dagelijks leven die aangeven dat het niet goed met je gaat. Hieronder noemen we er 8 die kunnen aangeven dat je een groot risico loopt.

 

1. Ontkenning

“Ik een burn-out? Nee hoor, echt niet!” Hoe slecht het ook met je gaat, het blijf lastig toegeven dat je misschien wel tegen een burn-out aanloopt. En ook dat je hulp nodig hebt. Want een burn-out, dat ligt voor je gevoel nog zo ver weg. Daarnaast, dat overkomt anderen, niet jou. Dat is vaak ook de reden dat je wordt verrast als het wél gebeurt. Je hebt het niet zien aankomen omdat je eigenlijk je klachten niet echt serieus nam. Een burn-out komt dan heel onverwacht en rauw op je dak vallen. 

 

Lees ook: De 5 fases van een burn-out, zoals extreme stressklachten en ontkenning.

En: Waarom je een burn-out ontkent en 4 tips om hiermee om te gaan

 

2. Je omgeving wijst je op je gedrag

Je omgeving geeft meerdere keren aan dat je er niet goed uitziet, dat je te gestrest bent, vaker geirriteerd, boos of huilerig. Ze maken zich zorgen dat je bijvoorbeeld weinig slaapt en vragen zich af of er meer aan de hand is. Ze dringen er zelfs misschien op aan om eens een afspraak te maken met je huisarts. Je omgeving heeft vaak eerder door dan jij dat er iets mis is. Luister dus naar je dierbaren om je heen!

 

3. Je denkt dat je het zelf wel kan

Je hebt misschien wel in de gaten dat er iets mis is en probeert door het lezen van blogs (misschien wel deze), het doen van cursussen, lezen van zelfhulpboeken, meditatie of wandelen je beter te voelen. Vaak werkt dit tijdig, niet of heel weinig. Het wekt frustratie op en je klachten worden er juist erger door. Het aanpakken van een burn-out is niet iets wat je even doet. Het vereist uitgebreide psychologische kennis zodat je op de juiste manier kunt herstellen. Door een professional in de arm te nemen zorg je ervoor dat je niet nog dieper in dat dal valt.

 

4. Je verliest de grip

Je hebt het gevoel dat je de grip op je leven en de realiteit aan het verliezen bent. Je hebt last van concentratieproblemen, vergeet van alles en bent oververmoeid. Je kunt verward zijn of het gevoel hebben dat je in een film zit, alsof het allemaal niet echt gebeurt. Ook kun je je licht in je hoofd of wat zweverig voelen. Je bent het overzicht kwijt waardoor er dingen mislopen. Hierdoor voel je je onmachtig en angstig.

 

5. Je klachten beïnvloeden je dagelijks leven

Je klachten beïnvloeden steeds vaker je dagelijks leven. Je zondert je af van sociale contacten omdat je vaak te moe bent of dit je allemaal te veel wordt. Op je werk heb je je al een paar keer ziek gemeld of neem je vaker vrij. Je slaapt slecht waardoor je overdag slecht functioneert. Je voelt je in een vicieuze cirkel zitten waar je maar lastig uit kunt stappen.

 

6. Je zet nog even je schouders eronder

Soms kun in het laatste stadium voor een burn-out nog juist even de schouders er onder zetten. Je functioneert dan vooral op adrenaline en wilskracht, en niet meer op je draagkracht. Dit geeft je net even dat zetje om de boel onder controle te houden. Je hebt het gevoel dat het best allemaal nog kan. Maar grote kans dat als het je allemaal niet lukt, dat je als nog instort.

 

7. Je bent cynisch en/of klagerig

Ook als je altijd de meest zorgzame persoon bent geweest kun je cynisch zijn over je werk en de mensen met wie je samenwerkt. Het kan je allemaal wat minder schelen en je hebt daarnaast ook de puf niet om je ergens druk over te maken. Ook kun je veel gaan klagen voordat je uiteindelijk in een burn-out terecht komt. Dit komt omdat je innerlijk in conflict bent maar niet weet hoe je dit moet oplossen.

 

8. Je hoofd draait overuren

Je piekert, maakt je zorgen en blijft maar nadenken over problemen, oplossingen en analyses. Je blijft in rondjes denken en komt uiteindelijk geen stap verder. Je bent het overzicht kwijt, het kost je bakken energie en in deze staat van zijn vind je geen antwoorden.

 

Wat te doen als je bijna burn-out denkt te zijn

Ben jij zo moedig om toe te geven dat je mogelijk tegen een burn-out aanloopt? Informeer bij een coach of psycholoog over de vervolgstappen en hoe je je klachten kunt aanpakken. Je bent bij BoFit altijd welkom om vrijblijvend contact op te nemen, ook als je nog niet zeker bent of je een burn-out hebt.

Lees ook: Burn-outklachten oplossen: hoe doe je dat?

 

Burn-out Ebook cover

Wil jij weten of je burn-out bent? Download dan gratis dit complete e-book en kom er achter:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

 

 

Bronnen:

Cnv.nl

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

De aanmelder is de grote winnaar

Afgelopen week kreeg ik een meisje van 16 jaar aan de telefoon. Ze wilde het hebben over haar faalangstklachten. Ik ben er even voor gaan zitten. Het is een eer als jonge mensen de telefoon durven te pakken en vervolgens een organisatie gaan bellen. Het is toch een...

foto bo bogaard

Gezond succesvol! Ja?

Wat een kop, je zou het bijna een utopie kunnen noemen. Want is deze combinatie wel te realiseren als je ziet hoeveel jongeren nu al gebukt gaan onder verwachtingen, eisen, keuzestress, moeten, bewijzen, verkrampende gedachten, verkeerd gebruiken van...