Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gezondheidsraad wijzigt beweegnorm

door | sep 4, 2017 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Een half uur per dag bewegen. Dat was altijd het advies van de Gezondheidsraad. Maar sinds kort is dit veranderd.

Wat verandert er? De beweegnorm verschuift van 30 minuten per dag matig intensief bewegen (zoals wandelen en fietsen) naar 150 minuten per week. Hiermee verlaagt de Gezondheidsraad de duur naar gemiddeld 21 minuten per dag. Daarnaast verdwijnt ook het advies om dagelijks te bewegen. Het is nu dus niet meer erg om een dagje sporten over te slaan. Maar, geeft de Gezondheidsraad nadrukkelijk aan: meer is beter.

Krachttrainen

Ook nieuw is ook het advies om minimaal twee keer per week aan krachttraining te doen om de spieren en botten te versterken. Daarvoor hoef je niet per se naar de sportschool te gaan. Traplopen, opdrukken, buikspieroefeningen en zelf met gewichtjes aan de slag kun je ook gemakkelijk thuis doen.

Duur sportactiviteit

Een andere verandering is dat een sportactiviteit minstens 10 minuten duurt. Ook dat heeft de Gezondheidsraad gewijzigd. Nu telt iedere minuut mee. De Gezondheidsraad haalt deze nieuwe richtlijnen uit gedegen wetenschappelijk onderzoek. Inmiddels is wel bekend dat meer bewegen een positieve invloed heeft op onze gezondheid. Vooral hart- en bloedvaten en gewicht varen er wel bij. Maar ook de kans op diabetes, burn-out, depressie en kanker verlaagt bij meer beweging.

Stilzitten

Verder meldt de Gezondheidsraad dat veel stilzitten voorkomen moet worden. Hiervoor geeft het verder geen richtlijn voor, mogelijk omdat uitgebreid onderzoek nog ontbreekt. Hoewel beweging natuurlijk ieders eigen verantwoordelijkheid is, is het ook een taak van de overheid om mensen de gelegenheid hiervoor te geven. Zoals voldoende groenvoorzieningen in steden en sporten tijdens schooltijd. De Gezondheidsraad zet zich er voor in om met verschillende partijen samen te werken.

Meer informatie

Voor mensen met een burn-out wordt juist geadviseerd om intensief sporten te vermijden. Wel zijn lichte oefeningen en wandelen aan te bevelen. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met BoFit.

Bronnen:
Nrc.nl | 23 augustus 2017
Gezondheidsraad.nl | 22 augustus 2017

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Waarom zitten slecht voor je is

We zitten gemiddeld zo’n 9 uur per dag. En jongeren wel 10 uur. Dat is veel. Veel te veel. Ons lichaam is niet gemaakt om lang te zitten. We zijn gebouwd om te bewegen. De geldende gezondheidsnorm om ongeveer een half uur per dag te bewegen heft de negatieve...

Waarom duurt herstellen van burn-out zo lang? (3)

Het proces van burn-out raken is primair een lichamelijk proces dat geleidelijk in 3 fasen verloopt. Door systematisch overbelasting raken onze reserves uitgeput (fase 1) en treedt onze 'noodaggregaat' in werking (fase 2) totdat ook deze helemaal vastloopt (fase...

Tweederde van werknemers verzuimt door levensloopstress

Wordt een burn-out altijd veroorzaakt door werk? Volgens een nieuw onderzoek van Zorg van de Zaak niet. Hieruit komt naar voren dat tweederde van werkend Nederland verzuimt door levensloopstress. Zorg van de zaak is een netwerk van bedrijven op het gebied van...

Definities van overspannenheid en burn-out

In 2013 zijn 1.594 beroepsziektemeldingen gedaan van psychische aandoeningen, een stijging van 6% ten opzichte van 2012. Bij driekwart van de werknemers met een psychische aandoening betrof het overspannenheid of een burn-out. Dit blijkt uit het onlangs...