Gezondheidsraad wijzigt beweegnorm

door | sep 4, 2017 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Een half uur per dag bewegen. Dat was altijd het advies van de Gezondheidsraad. Maar sinds kort is dit veranderd.

Wat verandert er? De beweegnorm verschuift van 30 minuten per dag matig intensief bewegen (zoals wandelen en fietsen) naar 150 minuten per week. Hiermee verlaagt de Gezondheidsraad de duur naar gemiddeld 21 minuten per dag. Daarnaast verdwijnt ook het advies om dagelijks te bewegen. Het is nu dus niet meer erg om een dagje sporten over te slaan. Maar, geeft de Gezondheidsraad nadrukkelijk aan: meer is beter.

Krachttrainen

Ook nieuw is ook het advies om minimaal twee keer per week aan krachttraining te doen om de spieren en botten te versterken. Daarvoor hoef je niet per se naar de sportschool te gaan. Traplopen, opdrukken, buikspieroefeningen en zelf met gewichtjes aan de slag kun je ook gemakkelijk thuis doen.

Duur sportactiviteit

Een andere verandering is dat een sportactiviteit minstens 10 minuten duurt. Ook dat heeft de Gezondheidsraad gewijzigd. Nu telt iedere minuut mee. De Gezondheidsraad haalt deze nieuwe richtlijnen uit gedegen wetenschappelijk onderzoek. Inmiddels is wel bekend dat meer bewegen een positieve invloed heeft op onze gezondheid. Vooral hart- en bloedvaten en gewicht varen er wel bij. Maar ook de kans op diabetes, burn-out, depressie en kanker verlaagt bij meer beweging.

Stilzitten

Verder meldt de Gezondheidsraad dat veel stilzitten voorkomen moet worden. Hiervoor geeft het verder geen richtlijn voor, mogelijk omdat uitgebreid onderzoek nog ontbreekt. Hoewel beweging natuurlijk ieders eigen verantwoordelijkheid is, is het ook een taak van de overheid om mensen de gelegenheid hiervoor te geven. Zoals voldoende groenvoorzieningen in steden en sporten tijdens schooltijd. De Gezondheidsraad zet zich er voor in om met verschillende partijen samen te werken.

Meer informatie

Voor mensen met een burn-out wordt juist geadviseerd om intensief sporten te vermijden. Wel zijn lichte oefeningen en wandelen aan te bevelen. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met BoFit.

Bronnen:
Nrc.nl | 23 augustus 2017
Gezondheidsraad.nl | 22 augustus 2017

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Gezond werkethos? Niet overwerken!

Veel werknemers zijn altijd en overal bereikbaar voor hun werk. Anderen werken thuis in de avonden en weekenden gewoon door. Of ze wonen bijna op kantoor. Sinds de stijging van het aantal burn-outklachten in 2012 weten we dat een goede werk-privébalans belangrijk...

Ziekteverzuim neemt in tweede kwartaal af

Ziekteverzuim nam in het eerste kwartaal van 2016 toe. In 2015 was er een stijging van 3,9%, in 2016 is dit 4,3%. Dat is een totale stijging van 10%. In de zorg is er zelfs een stijging van 18%. Redenen hiervoor zijn einde crisis, stress en werkdruk, reorganisaties...

Werkdruk schaadt je gezondheid

Een te hoge werkdruk levert spanningen en stress op. Mensen die veel stress op het werk ervaren, hebben 35 procent meer kans op ziektes dan mensen die geen stress ervaren. De werknemers die veel overuren maken, hebben 20 procent meer kans op een vroege dood. Dit...