06 2095 6938 info@bofit.nl

Waarom rouw de kans op burn-out vergroot

door | jul 16, 2018 | BoFit Burn-out Blog |

Wanneer je een dierbare verliest of iets verliest wat grote gevolgen heeft voor je dagelijks leven dan ga je door diverse rouwfases (ontkenning, woede, vechten, verdriet, acceptatie) heen. Ook een burn-out kan hierbij om de hoek kijken. In dit blog leggen we uit hoe dat komt.

In een roes

Een dierbare of naaste verliezen kan enorm overweldigend zijn. In eerste instantie gaat alles in een roes voorbij. Er moet zo veel geregeld worden; van de begrafenis of crematie tot aan administratieve handelingen. Omdat je veel aan je hoofd hebt kom je vaak niet aan je eigen verdriet toe. Ook je lichaam regelt het zo dat je niet alle verdriet in één keer te verwerken krijgt maar dit in fases doet. In feite schakelt je lichaam je overlevingsmechanismen in.

Zwart gat

Als alle zaken rondom het afscheid gedaan zijn dan kan alles opnieuw als een klap aankomen. Dan merk je pas echt dat je leven definitief veranderd isen word je geconfronteerd met een gemis in je dagelijks leven. Je voelt je in een diep gat vallen en het is soms moeilijk om handvatten te vinden om hiermee om te gaan. Hierdoor kun je behoorlijk last krijgen van stress. Dit kan zich ook fysiek uiten zoals pijn op de borst of benauwdheid.

rouw, burn-out, verlies

Vechtstadium

Ook in de latere stadia van rouw kan stress en burn-out op de loer liggen. Zoals in het vechtstadium waarin iemand zich doelen oplegt om het gevecht met het verlies aan te gaan. Zo kan iemand opeens meedoen aan een marathon of een verre reis maken om niet het volledige verdriet toe te laten. Het over de grenzen gaan en niet naar het eigen lichaam luisteren kan zorgen voor (hevige) stressklachten. Hierdoor kan een burn-out het gevolg zijn.

Alsnog de klap

Soms blijft iemand in een stadium hangen of is er sprake van een verstoord rouwproces: je gaat hierdoor niet of niet goed door alle rouwfases heen. Dan kan het gebeuren dat je pas jaren later alsnog de klap krijgt. Bijvoorbeeld omdat je dan veel stress op je werk ervaart of omdat je iets anders in je leven meemaakt dat spanning oproept. Emoties die je in je rouwperiode niet hebt verwerkt komen dan alsnog naar boven. Samen met deze stresssituatie kan dit naar een burn-out leiden. Maar andersom is ook mogelijk: doordat je in diepe rouw bent kunnen gebeurtenissen uit het verleden die nog geen plek hebben gekregen weer omhoog komen. Ook ditgeeft sterke reacties en kan naar een burn-out leiden.

Zwakke plekken

Voor alle fases van de rouwverwerking vormt het praten en je emoties uiten een belangrijk onderdeel. Vind je dat om wat voor een redenmoeilijk dan vinden deze gevoelens geen uitwegen blijven ze vastzitten in je lichaam. Hierdoor kunnen (oude) zwakke plekken gaan opspelen en fysieke klachten de kop op steken.

Hulp inschakelen

Rouw en burn-out liggen dus dicht bij elkaar. Niet iedereen die in de rouw is zal een burn-out krijgen. Als je weet dat je sowieso al veel stress in je leven hebt of nog kampt met onverwerkte emoties dan is de kans grootdat een burn-out op de loer ligt. Doe er daarom op tijd iets mee om erger te voorkomen en schakel professionele hulp in als je er niet uit komt.

Vragen? Direct Contact? Bel 0800 – 533 04 55 (gratis)

Bereikbaar van maandag t/m zaterdag. Wilt je liever gebeld of gemaild worden? Klik dan hieronder op de knop.

Wil je direct persoonlijk contact? Bel 06 – 2095 6938 voor direct contact met BoFit-coach Bo Bogaard.
Krijgt je zijn voicemail? Spreek dan je telefoonnummer in, dan belt hij je terug.

Wij nemen binnen 24 contact met je op. Ook in het weekend.