Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waarom rouw de kans op burn-out vergroot

door | jul 16, 2018 | BoFit Burn-out Blog

Wanneer je een dierbare verliest of iets verliest wat grote gevolgen heeft voor je dagelijks leven dan ga je door diverse rouwfases (ontkenning, woede, vechten, verdriet, acceptatie) heen. Ook een burn-out kan hierbij om de hoek kijken. In dit blog leggen we uit hoe dat komt.

De beginfase van verlies: in een roes

Een dierbare of naaste verliezen kan enorm overweldigend zijn. In eerste instantie gaat alles in een roes voorbij. Er moet zo veel geregeld worden; van de begrafenis of crematie tot aan administratieve handelingen. Omdat je veel aan je hoofd hebt kom je vaak niet aan je eigen verdriet toe. Ook je lichaam regelt het zo dat je niet alle verdriet in één keer te verwerken krijgt maar dit in fases doet. In feite schakelt je lichaam je overlevingsmechanismen in.

Rouw en het zwarte gat

Als alle zaken rondom het afscheid gedaan zijn dan kan alles opnieuw als een klap aankomen. Dan merk je pas echt dat je leven definitief veranderd is en word je geconfronteerd met een gemis in je dagelijks leven. Je voelt je in een diep gat vallen en het is soms moeilijk om handvatten te vinden om hiermee om te gaan. Hierdoor kun je behoorlijk last krijgen van stress. Dit kan zich ook fysiek uiten zoals pijn op de borst of benauwdheid.

 

rouw, burn-out, verlies

Vechtstadium tijdens rouw

Ook in de latere stadia van rouw kan stress en burn-out op de loer liggen. Zoals in het vechtstadium waarin iemand zich doelen oplegt om het gevecht met het verlies aan te gaan. Zo kan iemand opeens meedoen aan een marathon of een verre reis maken om niet het volledige verdriet toe te laten. Het over de grenzen gaan en niet naar het eigen lichaam luisteren kan zorgen voor (hevige) stressklachten. Hierdoor kan een burn-out het gevolg zijn.

 

Burn-out Ebook cover

Wil jij weten of je burn-out bent? Download de complete burn-outgids:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

 

Alsnog de klap

Soms blijft iemand in een stadium hangen of is er sprake van een verstoord rouwproces: je gaat hierdoor niet of niet goed door alle rouwfases heen. Dan kan het gebeuren dat je pas jaren later alsnog de klap krijgt. Bijvoorbeeld omdat je dan veel stress op je werk ervaart of omdat je iets anders in je leven meemaakt dat spanning oproept. Emoties die je in je rouwperiode niet hebt verwerkt komen dan alsnog naar boven. Samen met deze stresssituatie kan dit naar een burn-out leiden. Maar andersom is ook mogelijk: doordat je in diepe rouw bent kunnen gebeurtenissen uit het verleden die nog geen plek hebben gekregen weer omhoog komen. Ook ditgeeft sterke reacties en kan naar een burn-out leiden.

Zwakke plekken

Voor alle fases van de rouwverwerking vormt het praten en je emoties uiten een belangrijk onderdeel. Vind je dat om wat voor een reden moeilijk? Dan vinden deze gevoelens geen uitweg en blijven ze vastzitten in je lichaam. Hierdoor kunnen (oude) zwakke plekken gaan opspelen en fysieke klachten de kop op steken.

Hulp inschakelen bij verlies

Rouw en burn-out liggen dus dicht bij elkaar. Niet iedereen die in de rouw is zal een burn-out krijgen. Als je weet dat je sowieso al veel stress in je leven hebt of nog kampt met onverwerkte emoties dan is de kans grootdat een burn-out op de loer ligt. Doe er daarom op tijd iets mee om erger te voorkomen en schakel professionele hulp in als je er niet uit komt.

 

Foto Ninka geïnterviewde podcast

 

Meer weten over rouw en verlies? Luister dan naar deze podcast:

Podcast 02: Verlies en burn-out

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Dit is waarom de werkgerelateerde burn-out niet bestaat

In de Volkskrant werd in januari van dit jaar aandacht besteed aan burn-out. Een van de artikelen had als kop ‘Het voorkomen van een burn-out begint bij de baas’. Helaas is het de grootste misvatting dat je werk de oorzaak van een burn-out zou zijn. In dit blog...

Hoe pak je je schuldgevoel aan

5 tips om je schuldgevoel bij burn-out grondig aan te pakken

 Iedereen heeft wel eens ergens een schuldgevoel over. Mensen met een burn-out kunnen hier enorm last van hebben. Het levert veel stress op en het kan een reden zijn waarom ze burn-out zijn geraakt of waarom hun burn-out verergert. In dit blog laten we je zien...

15 verkeerde manieren om met je burn-out om te gaan

 Er is veel geschreven over hoe je uit je burn-out komt. Maar zijn er ook manieren die je burn-out verergeren? Die je alleen maar dieper in de ellende brengen? Zeker wel. BoFit zet er een aantal voor je op een rijtje.   Trek op tijd aan de bel Er zijn...