Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Waarom rouw de kans op burn-out vergroot

door | jul 16, 2018 | BoFit Burn-out Blog

Wanneer je een dierbare verliest of iets verliest wat grote gevolgen heeft voor je dagelijks leven dan ga je door diverse rouwfases (ontkenning, woede, vechten, verdriet, acceptatie) heen. Ook een burn-out kan hierbij om de hoek kijken. In dit blog leggen we uit hoe dat komt.

De beginfase van verlies: in een roes

Een dierbare of naaste verliezen kan enorm overweldigend zijn. In eerste instantie gaat alles in een roes voorbij. Er moet zo veel geregeld worden; van de begrafenis of crematie tot aan administratieve handelingen. Omdat je veel aan je hoofd hebt kom je vaak niet aan je eigen verdriet toe. Ook je lichaam regelt het zo dat je niet alle verdriet in één keer te verwerken krijgt maar dit in fases doet. In feite schakelt je lichaam je overlevingsmechanismen in.

Rouw en het zwarte gat

Als alle zaken rondom het afscheid gedaan zijn dan kan alles opnieuw als een klap aankomen. Dan merk je pas echt dat je leven definitief veranderd is en word je geconfronteerd met een gemis in je dagelijks leven. Je voelt je in een diep gat vallen en het is soms moeilijk om handvatten te vinden om hiermee om te gaan. Hierdoor kun je behoorlijk last krijgen van stress. Dit kan zich ook fysiek uiten zoals pijn op de borst of benauwdheid.

 

rouw, burn-out, verlies

Vechtstadium tijdens rouw

Ook in de latere stadia van rouw kan stress en burn-out op de loer liggen. Zoals in het vechtstadium waarin iemand zich doelen oplegt om het gevecht met het verlies aan te gaan. Zo kan iemand opeens meedoen aan een marathon of een verre reis maken om niet het volledige verdriet toe te laten. Het over de grenzen gaan en niet naar het eigen lichaam luisteren kan zorgen voor (hevige) stressklachten. Hierdoor kan een burn-out het gevolg zijn.

 

Burn-out Ebook cover

Wil jij weten of je burn-out bent? Download de complete burn-outgids:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

 

Alsnog de klap

Soms blijft iemand in een stadium hangen of is er sprake van een verstoord rouwproces: je gaat hierdoor niet of niet goed door alle rouwfases heen. Dan kan het gebeuren dat je pas jaren later alsnog de klap krijgt. Bijvoorbeeld omdat je dan veel stress op je werk ervaart of omdat je iets anders in je leven meemaakt dat spanning oproept. Emoties die je in je rouwperiode niet hebt verwerkt komen dan alsnog naar boven. Samen met deze stresssituatie kan dit naar een burn-out leiden. Maar andersom is ook mogelijk: doordat je in diepe rouw bent kunnen gebeurtenissen uit het verleden die nog geen plek hebben gekregen weer omhoog komen. Ook ditgeeft sterke reacties en kan naar een burn-out leiden.

Zwakke plekken

Voor alle fases van de rouwverwerking vormt het praten en je emoties uiten een belangrijk onderdeel. Vind je dat om wat voor een reden moeilijk? Dan vinden deze gevoelens geen uitweg en blijven ze vastzitten in je lichaam. Hierdoor kunnen (oude) zwakke plekken gaan opspelen en fysieke klachten de kop op steken.

Hulp inschakelen bij verlies

Rouw en burn-out liggen dus dicht bij elkaar. Niet iedereen die in de rouw is zal een burn-out krijgen. Als je weet dat je sowieso al veel stress in je leven hebt of nog kampt met onverwerkte emoties dan is de kans grootdat een burn-out op de loer ligt. Doe er daarom op tijd iets mee om erger te voorkomen en schakel professionele hulp in als je er niet uit komt.

 

Foto Ninka geïnterviewde podcast

 

Meer weten over rouw en verlies? Luister dan naar deze podcast:

Podcast 02: Verlies en burn-out

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Burn-out, een gezond signaal

Dagelijks spreek ik mensen met een burn-out die zich bij BoFit aanmelden voor hulp. Ik neem dan uitvoerig de tijd om hun situatie aandacht te geven en de kern bloot te leggen. Er is altijd een rode draad te vinden in hun stressbeleving, het voelen van...

Vrouw met mondkapje corona

Burn-out raken door de coronacrisis, kan dat?

Kun je burn-out raken van de coronacrisis? Ja, is het antwoord. Als je zo veel stress ervaart, kan dit uiteindelijk tot uitputting leiden. Staat jouw leven ook behoorlijk op zijn kop? En ben je hier flink gestrest door? Lees dan snel mee.   De coronacrisis...

vrouw vitaal aan het werk

De meest gelezen stress- en burn-outblogs van 2022

Zoals ieder jaar zetten we in januari de best gelezen blogs van het afgelopen jaar op een rijtje. Zo heb jij in één overzicht wat je nog kunt lezen om helemaal bij te zijn op het gebied van burn-out en stress.   Alle medewerkers van BoFit wenst je bij deze een...

3 effectieve stappen om van je faalangst af te komen

Angst, waaronder faalangst, en burn-out liggen dicht bij elkaar. Letterlijk, want dezelfde systemen in de hersenen zijn hierbij betrokken. En omdat je draagkracht bij burn-out lager is, kun je sneller angstig zijn. Het is daarom heel logisch dat faalangst bij...