Burn-outverhaal van José | te lang en te hard gewerkt

Tijdens onze sessie gebruikten BoFit-coach Bo en ik regelmatig metaforen. Metaforen die handelen, voelen en doen duidelijk maken. Eén metafoor wil ik graag met jullie delen omdat deze ongetwijfeld voor velen passend is.

 

“Ik heb te weinig ontspannen en voor mezelf gekozen. Met als resultaat dat deze ‘saloondeuren’ uit balans waren”

 

De ‘saloondeuren’ staan voor de afgelopen jaren, voor de periode tijdens mijn burn-out, en voor de toekomst. Jarenlang heb ik de saloondeuren eenzijdig gebruikt, heb er eenzijdig teveel energie door laten gaan. Te lang, te veel, te hard en te intensief gewerkt, en te weinig ontspannen en voor mezelf gekozen. Met als resultaat dat deze mooie saloondeuren uit balans waren, scheef zijn.

Geen timmerman, maar een coach die mij helpt de deuren weer recht te hangen. Een BoFit-coach die mij stimuleert de deuren weer in balans te krijgen. Een coach die spiegelt, confronteert, stimuleert, vanuit een helikopter mijn verhaal aanhoort en waar nodig beoordeelt.

Wat ik leer? Mijn kwaliteiten en beperkingen. Door alleen maar te geven, mijn grenzen niet te kennen of te herkennen, geen gezonde arbeids-rustverhouding te hebben, zorg ik dat de saloondeuren eenzijdig open gaan en na lange tijd zelfs niet meer sluiten. Een timmerman of coach kunnen de deuren niet afhangen, dat moet ik zelf doen!

Een aantal stappen heb ik gemaakt: ik herken energielekken, heb afscheid genomen van ‘vrienden’ en klussen die meer energie kosten dan opleveren. En ik ‘omarm’ de mensen, activiteiten en werkzaamheden die mij energie geven.

De saloondeuren staan voor veel meer: wie laat ik toe, wat ga ik doen, hoe zorg ik dat mijn energie in balans is? Ik ben het zelf die bepaalt wie en wat door mijn deuren gaat of komt.

De saloondeuren hangen weer aardig recht maar de scharnieren zijn nog niet aangedraaid. Daaraan werk ik verder!

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Uit met de relatie. Reactie na burn-out traject

Burn-out ervaring van Samantha | uit met de relatie

Mijn relatie was net uit, maar ik was nog gewoon 40 uur aan het werk. Dit had mij emotioneel uitgeput, zonder dat ik het door had. Mijn partner leunde op mij en ik redde mij wel, dacht ik. Omdat ik achteraf gezien niet kon ‘terug leunen’, was de relatie flink uit...

Burn-outverhaal van Aart | uitgeschakeld

Ik voelde me opgejaagd en had een kort lontje. Niets kon mij meer behagen, nergens kon ik meer van genieten. Piekerend kwam ik de dag door en ik wist me geen raad. Ik kon niet meer als zelfstandige werken. “Ik was zo moe en lusteloos” Ik was volledig uitgeschakeld....

Burn-out ervaring van Jeanet | ziektewet

Ik had een mooie maar ook heel drukke baan. Daarnaast veranderde ook mijn privésituatie waardoor ik in de knoop kwam om op mijn werk en thuis iedereen tevreden te houden. Ik vergat hierbij mijzelf en negeerde signalen van mijn lichaam, heb ik inmiddels geleerd. In...

Burn-outverhaal van Anneke | fysieke klachten

En dan zit je ineens op kantoor in je stoel gedrukt. Letterlijk niet meer in staat om die telefoon op te nemen en iemand te woord te staan. Het was een dikke vette waarschuwing van mijn lijf: en nu is het genoeg geweest! Wat gebeurt er met me? Wat doet mijn lijf...